Nadchodząca Wielkanoc będzie szczególna. Z jednej strony chcemy spędzić ją w wyjątkowej atmosferze, z drugiej zaś – obecna sytuacja sprawia, że musimy pójść na wiele kompromisów. Aby nie rezygnować z kulinarnych przyjemności, jakie niosą ze sobą święta, stworzyliśmy mini cykl, w którym będziemy podrzucać Ci inspiracje na przepyszne domowe wypieki. Nie znajdziesz w nich trudno dostępnych ani drogich składników. Z powodzeniem wystarczą krótkie zakupy w najbliższym sklepie osiedlowym. Obiecujemy też, że przepisy będą naprawdę łatwe. Jednocześnie zachęcamy do pozostania w domach i spędzenia tegorocznych świąt w gronie najbliższej rodziny!
W pierwszym odcinku naszego cyklu proponujemy cudowne, kojarzące się z dzieciństwem bajaderki czekoladowe. Która z nas się nimi nie zajadała? Zatem do dzieła!
– 200 g drobno pokruszonych herbatników
– 100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
– 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
– 2 łyżki masła
– 100 g drobno poszatkowanych migdałów
– 3 łyżki śmietany 18%
– 3 łyżki rumu
– 2-3 krople aromatu rumowego
– 100g mlecznej czekolady E.Wedel
– 1 łyżka poszatkowanych orzechów
Fot. materiały prasowe
1. W rondelku roztop masło. Herbatniki wymieszaj z migdałami, dodaj masło i ponownie wszystko wymieszaj. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady E.Wedel i dodaj do herbatników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, aromat i rum. Wymieszaj – najlepiej rękoma.
Fot. materiały prasowe
2. Z ciasta uformuj w rękach małe kulki. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g mlecznej czekolady E.Wedel.
Fot. materiały prasowe
3. Maczaj kulki w czekoladzie, następnie posyp na wierzchu posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstaw do stężenia, najlepiej do lodówki na ok. 2 godziny.
Fot. materiały prasowe
Przepis powstał we współpracy z marką E.Wedel.
Materiał promocyjny