5 prostych przepisów na romantyczną kolację dla dwojga (PYCHA!)

Koniec z chodzeniem do restauracji! To czas na twój kulinarny popis!
5 prostych przepisów na romantyczną kolację dla dwojga (PYCHA!)
26.07.2014

Jesteś gotowa, by zachwycić swojego partnera kulinarnymi umiejętnościami? Może do tej pory nie wiedziałaś, że je posiadasz? Najwyższa pora się o tym przekonać. Niezależnie od tego, czy w kuchni jesteś nowicjuszką, czy mistrzynią patelni, wypróbuj na następnej randce jeden z naszych przepisów.

Twój chłopak z pewnością nie zapomni tego wieczoru. Pamiętaj, że najłatwiej trafić do serca mężczyzny właśnie przez żołądek!

 

kuchnia

Kotleciki wieprzowe z miodem i orzechami pecan.

Składniki:

50 dag schabu bez kości

3 łyżki masła

¼  szklanki miodu

¼ szklanki siekanych orzechów pecan

½ szklanki mąki

Sól i pieprz

Przygotowanie: Podziel mięsko na kotlety, obtocz każdy z nich w mące strząsając nadmiar, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Smaż na nim kotlety z obu stron, łącznie przez 5-6 minut.  Ogrzej resztę masła do temperatury pokojowej, połącz z miodem i orzechami. Wylej mieszankę na patelnię i delikatnie zamieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 minut. Każdy kotlet serwuj polany łyżką sosu z patelni.

kuchnia

Pieczone udka z rozmarynem i cytryną

Składniki:

4 duże kurze udka ze skórą i kością

3 łyżki oliwy z oliwek

Łyżka suszonego rozmarynu

Cytryna pokrojona w plastry

Łyżeczka soli

Pieprz

Przygotowanie: Umieść udka w naczyniu i dokładnie połącz z oliwą, plastrami cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem. Zakryj i pozostaw na pół godziny w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, podsmaż kurczaka z obu stron razem z plastrami cytryny przez 4-5 minut. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut.

kuchnia

Halibut z salsą z mango i awokado

Składniki:

2 porcje filetów z halibuta

3 łyżki oliwy z oliwek

Salsa:

1 duże (lub dwa małe) mango pokrojone w centymetrową kostkę

1 awokado pokrojone w centymetrową kostkę

¼ szklanki posiekanej czerwonej cebulk

i¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry

2 łyżeczki posiekanej świeżej ostrej papryczki (bez nasion)

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta mielonego kminu

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 230 stopni. W misce połącz składniki salsy i delikatnie zamieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej oliwę na żaroodpornej patelni, smaż halibuta dociskając go do niej łopatką co minutę łącznie przez 4-5 minut. Następnie wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Odczekaj chwilę po upieczeniu, przełóż na talerze, dopraw solą. Podawaj z salsą.

kuchnia

Filety z tilapii ze szparagami

Składniki:

100 gram szparagów, podzielonych na dwucentymetrowe kawałki

2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

½ łyżeczki rozgniecionego czosnku

½ łyżeczki soli

50 dag filetów z tilapii

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie: Gotuj szparagi na parze wodnej przez 4 minuty. Połącz paprykę, czosnek i ¼ łyżeczki soli na talerzu. Delikatnie obtaczaj filety w przygotowanej mieszance przypraw. Smaż na patelni z 2 łyżkami oliwy na średnim ogniu do 7 minut. Po zdjęciu ryby z patelni szybko dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i szparagi. Podgrzewaj do momentu, kiedy szparagi będą ciepłe.

kuchnia

Dwie pyszne i proste pizze

Znasz kogoś kto nie kocha pizzy? My też nie ;)

Składniki:

Ciasto:

2 ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant

szklanka ciepłej wody

Łyżeczka cukru

Łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ½ szklanki mąki (przesianej przez sito)

-Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Zagniataj energicznie ciasto energicznie przez 4 minuty od momentu połączenia się składników. Pozostaw ciasto by odpoczęło na 5 minut.

Sos:

½ szklanki posiekanej cebuli

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki soli½  łyżeczki rozgniecionego czosnku

¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

-Połącz ze sobą wszystkie składniki

Dodatki:

100 gram peperoni w plastrach

2 kule sera mozarella podzielone na małe kawałki.

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni, podziel ciasto na pół. Obie części umieść w podstawkach okrągłych form do ciasta. Dociśnij palcami, by ciasto równomiernie przylegało do formy. Na obu przygotowanych spodach rozprowadź sos, posyp mozarellą i poukładaj peperoni. Piecz około 20 minut.

Polecane wideo

Komentarze (16)
Ocena: 4.44 / 5
marge (Ocena: 5) 03.08.2018 14:36
ja gotować nie umiem więc odpada, ale zawsze można iśc do restauracji.. ostatnio byłam z facetem w Pańskiej 85 na genialnej kaczce po pekińsku
odpowiedz
Papilot (Ocena: 5) 14.02.2018 16:19
Pablo dobrze muwi, nie smakuje to ale ten halibut to był w miare ok. muwie wam, nie rubcie tego!!
odpowiedz
Pablo (Ocena: 1) 14.02.2018 16:18
Nie smakowało mi, wole moje goronce kubki...
odpowiedz
czarna (Ocena: 5) 24.02.2017 16:39
No faktycznie proste przepisy:/
odpowiedz
Anka (Ocena: 5) 16.09.2016 09:13
niby fajna sprawa ale jednak romantyczna kolacja moim zdaniem zawsze lepiej wypada poza domem, można iść do kina czy teatru a potem zjeść coś pysznego i wieczór wygląda wtedy jakoś tak inaczej niż tylko w domu spędzony na kanapie, poza tym mamy genialne miejsce do którego uwielbiamy wracać- pasja w Radomiu więc każda wymówka żeby zamiast gotować wyskoczyć do nich jest dobra
odpowiedz

Polecane dla Ciebie