Czy u ciebie też brokuły „lądują” na stole w postaci dodatku do głównego dania? No właśnie! Przygotowałyśmy dzisiaj alternatywę dla tego warzywa. Proste w wykonaniu i zachwycająco pyszne ciasto brokułowe.
Inaczej zwane zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową warzywo zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych. Działają antynowotworowo dzięki zawartości sulforafanu – przeciwutleniacza. Wspomniany wyżej przeciwutleniacz chroni również nasz układ pokarmowy, reguluje pracę jelit. Dodatkowo jedzenie brokułów pomaga w utrzymaniu prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości witaminy C, brokuły działają korzystnie na układ kostno – szkieletowy. Witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i tym samym odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Brokuły są niskokaloryczne – 100g tego warzywa to jedyne 35kcal - świetnie sprawdzają się w jadłospisie osób będących na diecie odchudzającej.
Brokuły podziel na małe części, umyj. Włóż do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj całość przez ok. 7 minut. W międzyczasie w misce rozbij jajka, dodaj mleko, mąkę, sól i pieprz oraz parmezan. Połącz masę z brokułami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp odrobiną czarnuszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piecz przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Zobacz również:Hummus z pieczonego kalafiora - prosty przepis na lekką kolację.