Większość z nas używa mikrofalówki do odgrzania obiadu czy zimnej kawy. Okazuje się, że to małe urządzenie potrafi zdecydowanie więcej! Przed wami 8 patentów z wykorzystaniem mikrofalówki, które ułatwią wam codzienne życie. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące...
Zobacz też: PORADNIK: Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej?
1. Zbyt zmrożone lody
Wyobraź sobie, że masz ogromną ochotę na lody. Sięgasz, więc do zamrażarki, gdzie masz pudełko ulubionych lodów czekoladowych. Wyjmujesz i co widzisz? Mocno zmrożoną niczym lód bryłę. Samoistne "zmiękczenie" lodów może potrwać dobrych kilkanaście minut. Dzięki mikrofalówce zrobisz to w 15-20 sekund. Wystarczy, że zdejmiesz pokrywkę i podgrzejesz. Niby takie proste i oczywiste, ale czy ktoś znał już ten patent?
2. Pyszne jajko
Jak się okazuje do usmażenia jajka wcale nie potrzebujesz patelni. Wystarczy, że surowe jajko umieścisz na talerzu i podgrzejesz aż jajko będzie gotowe! Proste, prawda? I to wszystko bez tłuszczu i patelni.
3. Pieczony ziemniak
Nie sądziłam, że mikrofalówka jest w stanie rozprawić się z surowym ziemniakiem... Okazuje się, że to jak najbardziej możliwe. Wystarczy 5 minut w mikrofalówce i ziemniak gotowy!
4. Brownie w filiżance
Masz ochotę na czekoladowe brownie albo odwiedzają cię niespodziewani goście? Zrób deser w 5 minut! Do jego przyrządzenia potrzebujesz:
Wszystkie składniki wymieszaj i umieść w kubku, a następnie wstaw do mikrofali (o mocy 800 W) na 5 minut. Pyszny deser gotowy!
Zobacz też:Prażona kasza gryczana zamiast popcornu. Zdrowa przekąska, którą pokochasz
5. Jeszcze więcej soku
Lubisz świeżo wyciskane soki? Przed włożeniem owoców do sokowirówki umieść je w mikrofali na 15 - 25 sekund, dzięki czemu otrzymasz więcej soku!
6. Gotowane warzywa
Czy wiedzieliście, że warzywa można ugotować w mikrofali? To bardzo szybki sposób, a do tego wbrew pozorom zdrowy. Dlaczego? Ponieważ gotując bez wody zachowujemy niezmienione właściwości odżywcze, witaminy oraz sole mineralne zawarte w potrawach. Ustaw moc kuchenki na 500 W i odczekaj od 2 do 8 minut.
7. Gotowanie ryżu
Ryż również możesz ugotować w mikrofali. Przedtem jednak przepłucz ziarna ryżu i namocz na kilka minut. Włóż ryż do naczynia nadającego się do kuchenki mikrofalowej (najlepiej z pokrywką), dodaj wodę i sól. Ustaw temperaturę na 700 W i czas gotowania, biorąc pod uwagę, fakt, że stosunek ryżu do wody wynosi 1:2 i że na 100 gramów ryżu potrzeba około 8 minut.
Po tych wszystkich patentach twoja mikrofalówka będzie potrzebowała czyszczenia. Zapomnij o szorowaniu! Wystarczy, że napełnisz naczynie wodą i dodasz plastry cytryny, następnie włączysz kuchenkę i pozwolisz jej samej się wyczyścić. Proste, prawda?
Zobacz też: Internauci oburzeni przepisem na pierś z kurczaka. „To pornografia!”