Comfort food: przepis na idealne spaghetti carbonara

Poznaj oryginalny przepis na spaghetti carbonara i sprawdź propozycję na to danie w nieco innej odsłonie!
Comfort food: przepis na idealne spaghetti carbonara
fot. materiały prasowe
26.02.2019

Jak zrobić pyszne włoskie spaghetti carbonara?

Głównymi składnikami w oryginalnym przepisie są m.in.: makaron spaghetti, guanciale (policzek wieprzowy, podobny w smaku do boczku), jaja i ser pecorino bądź parmezan. Guanciale jest mięsem tłustym, ale do smażenia warto przygotować odrobinę oliwy z oliwek, która nada potrawie delikatnego smaku. Najważniejszą kwestią w tej potrawie jest jej odpowiednie przygotowanie. Postępuj zgodnie z przepisem, a tradycyjne włoskie spaghetti carbonara wyjdzie jak z włoskiej restauracji!

Spaghetti carbonara – jakich składników potrzebujesz?

Do przygotowania pysznego obiadu potrzebujesz zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak, aby wybrać produkty jak najlepszej jakości: świeże mięso oraz jajka i ser ze sprawdzonego źródła. Dzięki nim spaghetti carbonara będzie niezwykle aromatyczne i smaczne. Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 100 g mięsa guanciale,
  • 2 jaja,
  • 50 g sera pecorino.

Dodatkowo będziesz potrzebować:

  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • przypraw: soli i pieprzu.

Przygotowanie

Zacznij od ugotowania makaronu spaghetti w osolonej wodze według wskazówek na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, odcedź go na sicie, ale nie przelewaj zimną wodą. Klejący makaron świetnie połączy się z sosem, który przygotujesz później. Pokrój w kostkę guanciale. Na patelnię wlej nie więcej niż 1 łyżkę oliwy i podsmaż mięso. Guanciale zawiera dużo tłuszczu, więc większa ilość oliwy może źle wpłynąć na smak potrawy. Do miseczki wbij jaja, połącz je ze startym serem (zostaw trochę do dekoracji), a następnie przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Na patelnię, do już usmażonego mięsa, dodaj gorący makaron i pozostaw na małym ogniu przez ok. 1 min, ciągle mieszając. Następnie zestaw mieszankę z ognia i wlej do niej sos. Całość wymieszaj i podawaj od razu, posypując startym serem pecorino i świeżo zmielonym pieprzem.

Pyszne spaghetti carbonara ze śmietaną

Świetną propozycją na wykonanie pysznego sosu do spaghetti jest dodanie do niego śmietany. Sprawi ona, że sos będzie bardziej kremowy i delikatny, a cała potrawa stanie się bardziej apetyczna. Najlepszym sposobem na jeszcze szybsze przyrządzenie obiadu dla czterech osób jest wykorzystanie Sosu Carbonara Italia WINIARY. Produkt ten sprawi, że czas przygotowania obiadu skrócisz do ok. 20 minut, a jedynymi produktami, których będziesz potrzebować, będą: 50 ml śmietany 12%, 300 g makaronu spaghetti oraz 200 ml zimnej wody.

Przygotowanie

Ugotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj mały garnek i połącz w nim zawartość torebki ze śmietaną i zimną wodą. Sos do makaronu spaghetti doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 3 min, często mieszając. Rozłóż makaron na talerzach i polej aromatycznym, kremowym sosem. Pyszne, a zarazem szybkie danie już gotowe!

Smacznego!

 

Materiał partnera

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie