Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne odmieni Twoją codzienność!

Jak pogodzić natłok codziennych zadań i zabieganie, chcąc jednocześnie różnorodnych i smacznych posiłków, przygotowanych w staranny sposób?
Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne odmieni Twoją codzienność!
fot. mat. prasowe
28.03.2018

Czas to od zawsze towar deficytowy. Brakuje nam go w pracy, nie starcza na wykonanie wszystkich domowych obowiązków i często jest go zbyt mało na odpoczynek czy przyjemności. Dlatego w cenie są wszelkie rozwiązania, które mogą nam ułatwić codzienne życie i sprawić, że zyskamy więcej wolnych chwil, wykonując jednocześnie każde zaplanowane zadanie i to bez uszczerbku na jakości.
Jedną z takich czynności, które są rutynowo wpisane w nasz codzienny grafik, jest oczywiście gotowanie. Wymaga ono czasu, energii i odpowiedniej przestrzeni. Aby było urozmaicone i zdrowe, potrzeba nam także pomysłów, odpowiednich produktów, sprawdzonych przepisów i choć odrobiny kreatywności. Jak pogodzić to wszystko z natłokiem zadań i zabieganiem, chcąc jednocześnie różnorodnych i smacznych posiłków, przygotowanych w staranny sposób? Trzeba oczywiście dobrego planowania i... sprawnych pomocników, jakimi są nowoczesne wielofunkcyjne urządzenia kuchenne.

Po pierwsze:  wygoda w zagospodarowaniu kuchennej przestrzeni!

Wielofunkcyjne urządzenia kuchenne potrafią miksować, szatkować i rozdrabniać, wyrabiać ciasto, ubijać pianę, mieszać, podgrzewać oraz gotować w sposób tradycyjny i na parze. Stanowią więc doskonałą alternatywę dla szeregu innych sprzętów, które zwykle wykorzystujemy do przygotowywania posiłków i które w oczywisty sposób wymagają sporo miejsca do przechowywania. Ma to szczególne zaznaczenie, zwłaszcza gdy dysponujemy ograniczą powierzchnią i wszystko musimy dosłownie upychać w kuchennych  szafkach, a potem z nich wydostawać, co jest niemałą uciążliwością i często odbiera nam nawet ochotę na gotowanie... Warto więc o tym pamiętać, gdy planujemy zakup wyposażenia do nowej kuchni lub szykujemy się do jej rewitalizacji, a także gdy wymieniamy zużyty  lub zepsuty sprzęt na bardziej nowoczesny. Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne z powodzeniem zastąpi nam bowiem m.in. mikser, parowar, rozdrabniacz czy szatkownicę. Posiada wbudowany nóż tnący, rozmaite nasadki, miarkę oraz mieszadła, no i samo w sobie jest już naczyniem do gotowania, a zatem pozwala wyeliminować konieczność posiadania dodatkowego garnka oraz pokrywki. Ustawione na kuchennym blacie zajmie też oczywiście o wiele mniej miejsca niż kilka innych, umieszczanych tam sprzętów i będzie zawsze pod ręką – łatwo dostępne oraz gotowe do użycia.

Po drugie: oszczędność czasu i energii!

Urządzenie wielofunkcyjne może wykonać nie tylko wiele różnych czynności, ale potrafi zrobić to jeszcze w sposób niezwykle szybki. Wystarczy kilka chwil, aby przygotować z jego pomocą np. pyszną sałatkę warzywną, masę na placki ziemniaczane, pożywną pastę do kanapek, koktajl, ciasto na pizzę lub nawet lody! Przyrządzając w nim zupę czy sos nie musimy też zajmować się ciągłym mieszaniem i doglądaniem gotowanej potrawy – wystarczy tylko ustawić wymagane parametry: czas, temperaturę oraz poziom obrotów i spokojnie poczekać. W ten sposób zyskamy kilka cennych chwil na inne czynności lub po porostu – na  odpoczynek.

Korzystanie z kuchennego urządzenia wielofunkcyjnego to także możliwość ograniczenia zużycia prądu czy gazu. Używając specjalnego koszyczka lub nakładki do gotowania na parze, którą w ramach zestawu ma swojej ofercie większość producentów tego typu urządzeń, możemy jednocześnie przygotowywać dwudaniowy obiad: w naczyniu miksującym umieścimy bowiem składniki na zupę, a następnie zamontujemy na nim przystawkę, aby na parze przyrządzić w tym samym czasie rybę, mięso czy warzywa. To sprawi, że zyskamy nie tylko na czasie, ale i zaoszczędzimy energię, nie korzystając z dodatkowych urządzeń lub kilku palników w kuchence elektrycznej czy gazowej. No i nie trzeba też będzie zmywać nadmiarowej ilości naczyń, co może przynieść kolejne korzyści – zmniejszenie zużycia wody oraz prądu czy gazu potrzebnego do jej podgrzania.

Po trzecie: łatwe i przyjemne gotowanie!

Prostota i wygoda użytkowania to kolejne zalety, na jakie trzeba wskazać, mówiąc o urządzeniach wielofunkcyjnych, które mogą odmienić naszą kuchnię. Do dyspozycji mamy tu pojemne naczynie w kształcie dzbanka, praktyczną miarkę, akcesoria do mieszania czy wspomniane już przystawki do gotowania na parze, a wszystko to zamontowane na stabilnej podstawie. Każdą z czynności, jakie urządzenie to może dla nas wykonać, bardzo łatwo jest zaprogramować, ustawiając odpowiednie parametry, czyli: wysokość obrotów podczas rozdrabniania oraz mieszania produktów, a także czas i temperaturę gotowania lub podgrzewania. Służy do tego wygodny i czytelny panel sterowania z elektronicznym wyświetlaczem. Dzięki precyzyjnemu opisowi poszczególnych funkcji oraz gotowym przepisom, jakie są dołączane do poszczególnych urządzeń, nawet początkujący kucharze nie będą mieli kłopotów przy doborze ilości składników potrzebnych do przyrządzenia danej potrawy, ustalaniu długości gotowania czy intensywności mieszania lub rozdrabniania. Nie zaskoczy nas więc przykra niespodzianka w postaci nieudanego dania, a w miarę nabywania wprawy – będziemy mogli sami komponować własne przepisy, korzystając z bogatej funkcjonalności urządzenia i czerpiąc z gotowania coraz więcej przyjemności.

Po czwarte: zdrowa i urozmaicona dieta dla całej rodziny!

Gotowe produkty lub półprodukty z pewnością ułatwiają codzienne gotowanie. Możemy więc korzystać z kostek rosołowych, koncentratów czy sproszkowanych zup i sosów, od których uginają się sklepowe półki. Decydując się na to, musimy jednak pamiętać, że nie jest to z pewnością podstawa zdrowego żywienia, w którym liczą się naturalne i jak najmniej przetworzone składniki.

Mając kuchenne urządzenie wielofunkcyjne możemy z powodzeniem ograniczyć korzystanie z tzw. gotowców oraz paczkowanej czy słoikowej żywności i samodzielnie przygotowywać np. własne buliony warzywne (jako podstawę do zup i sosów), dżemy, zupki dla naszych maluchów oraz owocowe deserki, soki czy jogurty. Zmielimy także orzechy, ser, cukier, zasuszone w domowych warunkach pieczywo i inne tego typu produkty, co da nam kontrolę nad doborem składników, których użyjemy następnie do przygotowywania potraw – bez ryzyka, że będą np. zanieczyszczone lub nieświeże. Ugotujemy tradycyjnie albo na parze, a dodatkowo – dzięki możliwości ustawienia temperatury gotowania, niższej niż 100OC – wiele potraw, przygotowywanych za pomocą urządzenia wielofunkcyjnego, zachowa swój naturalny smak i aromat oraz cenne substancje odżywcze, które eliminowane są w przypadku obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Korzystając w pełni z wszystkich funkcji, jakie daje to urządzenie, jesteśmy więc w stanie zapewnić sobie i swoim bliskim pełnowartościowe i urozmaicone posiłki oraz napoje na każdą porę dnia, a także składniki potrzebne do ich przygotowania.

Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne – dobry wybór dla każdego!

Sprawdzi się, gdy gotujemy tylko dla siebie i kiedy przyrządzamy posiłki dla całej rodziny. Będzie nieocenionym wsparciem, gdy dopiero uczymy się sztuki kulinarnej i kiedy mamy już profesjonalne umiejętności. Okaże się niezastąpione, gdy chcemy, aby było szybko i wygodnie, a jednocześnie smacznie i zdrowo. Jest stworzone dla wszystkich zabieganych i przytłoczonych licznymi obowiązkami oraz aktywnych i dbających o prawidłową dietę. Wielu jego użytkowników, powtarza też często, że bez tego kuchennego pomocnika nie może już sobie wyobrazić bieżącego funkcjonowania. Krótko mówiąc: urządzenie wielofunkcyjne doskonale zadomowi się w każdej kuchni i sprawdzi przy każdej okazji! Chyba więc warto spróbować i odmienić swoją codzienność, prawda?

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo