SONDA: Wybierz najlepszy przepis kulinarny!

Bądź jak Meryl Streep w „To skomplikowane”! Gotuj, smakuj, pałaszuj i karm innych! Poznaj 10 wyselekcjonowanych przepisów autorstwa naszych Czytelniczek i zagłosuj na najlepszy!
SONDA: Wybierz najlepszy przepis kulinarny!
15.06.2010

Poniżej 10 przepisów wybranych spośród wielu nadesłanych przez nasze Czytelniczki na konkurs „To skomplikowane”. Autorki każdego z nich otrzymają pocztą DVD z filmem, a pięć które zbierze w sondzie najwięcej głosów, dodatkowo dostanie urocze fartuszki kuchenne z filmowym logo.

WYNIKI PODAMY W CZWARTEK O GODZINIE 12:00

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->

Truskawkowa Panna Cotta Alicji

Oto mój dziecinnie prosty sposób na zachwycenie znajomych pysznym i wykwintnym deserem, idealnym na słodkie zakończenie wieczoru!

Składniki na 3 porcje:

- 250 ml śmietanki 30%

- 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej

- świeże truskawki

- cukier waniliowy do smaku

- czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować śmietankę. Następnie dodać namoczoną żelatynę i cukier waniliowy – według uznania (ja użyłam jedynie dwóch łyżeczek na 250 ml śmietanki, dla uzyskania aksamitnego smaku). Mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

Śmietankę wlać do opłukanych zimną wodą  foremek lub filiżanek. Po wystudzeniu zostawić w lodówce do stężenia.

Kiedy deser jest już gotowy, wyjmujemy go z filiżanek, zanurzając na chwilę dno naszych foremek w ciepłej wodzie. Brzegi deseru można też lekko podważyć, używając noża.

Na koniec, dekorujemy deser świeżymi owocami i czekoladą. Szczególnie polecam połączenie smaku świeżych truskawek i aksamitnej konsystencji,  lekkiego, śmietankowego deseru w najprostszym jego wydaniu!

Smacznego!

Pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka Pitki85

Potrzebujemy:

- 2 kapusty pekińskie - 1 podwojna piers z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 ogorek zielony - puszka kukurydzy - 2 zupki chińskie - 1 mały majonez - przyprawa do kurczaka (1 łyżka) - olej do smażenia Przygotowanie:

Wykonanie: 

Pierś kroimy w średniej grubości kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa. Paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy odcedzona kukurydze z puszki i podsmażonego kurczaka. Następnie bierzemy 2 miseczki, do jednej wrzucamy makaron z zupek (nie zalewamy go wodą!!!) a do drugiej dajemy majonez i przyprawę z zupek, po czym mieszamy. Zawartość obu miseczek wrzucamy do reszty składników i na koniec wrzucamy pokrojoną kapustę pekińską. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki, aby pod wpływem majonezu zmiękł makaron. Całość zajęła mi niecałą godzinkę. Voila, oto moja pyszna sałatka, której starczy dla wielu łasuchów:) Smacznego, pitka85

Mus jabłkowy z nutką waniliową Moniki

Składniki: 4 duże renety (obrane i pokrojone na połówki), 2 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka esensji waniliowej, kilka orzechów włoskich do dekoracji

Wykonanie: Mieszam jabłka z miodem, cynamonem i pieprzem w średnim rondlu. Doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszam ogień na maleńki i duszę około 30 minut, aż jabłka rozpadną się na grudkowaty, dość gęsty mus. Później zdejmuję rondel z ognia i dodaję esensję waniliową, mieszam. Aby mus miał gładką konsystencję, należy go rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Można podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Do każdego pucharka z musem wrzucam jeszcze po kilka orzechów włoskich i ozdabiam plasterkiem jabłka. Smacznego!

-->

Conchiglioni z kalafiorem Konstancji

Makaron Conchiglioni jest gościem w moim domu.  Bardzo go lubię, ale sporadycznie przygotowuję, bo przysmak jest pracochłonny, ale świetnie smakuje. Oczywiście muszle można nadziewać, czym się tylko chce. Ja nadziewam kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, czosnkiem  i koperkiem. Porcja dla 3 osób to 16-20 muszli, warzywa też można zmieniać według uznania.

Składniki na 3 porcje: 16-20 dużych muszli makaronowych(conchiglioni) Farsz: 1 mały kalafior 3 marynowane pieczarki, 6 ząbków czosnku, 1 koperek, 3 łyżki naturalnego jogurtu, przyprawy: sól, pieprz, zioła

Przygotowanie: W garnku zagotować wodę z ½ łyżeczki soli, na wrzątek wrzucić muszle makaronowe i gotować około 3 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą. W muszlach nie może zostać woda. Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie - gotować około 15 minut. Gdy będzie miękki, odcedzić i pozostawić na około 30 minut, również nie może zalegać woda. Kolejnym etapem jest drobne skrojenie marynowanych pieczarek, wyciśnięcie wyciskarką czosnku, skrojenie koperku, kalafiora drobno kroimy, dodajemy pieczarki, wyciśniety czosnek, koperek, przyprawy do smaku, naturalny jogurt, wszystko delikatnie mieszamy. Każdą muszlę nadziać farszem, można posypać ziołami. Smakuje rewelacyjnie.

Muffiny czekoladowe z piankami Kamili

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 1,5 szklanki cukru pudru, 2 tabliczki czekolady mlecznej, 1,5 szklanki mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, pianki,  np.Haribo kwiatuszki

Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy. Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka - mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem. Na środek każdej foremki układamy piankę Haribo i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 minut. Przygotowujemy Lukier Cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny. Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami Haribo, cukrowymi kuleczkami.

Jabłkowy placek Kasi

Składniki: 4 spore jabłka, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, bakalie (rodzynki, migdały płatki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa) oraz do wyboru: około pół słoiczka konfitur morelowych lub brzoskwiniowych/kilka owoców moreli lub brzoskwini z kompotu 

Wykonanie: Jabłka pokroić w kosteczkę. Do miski wkładamy: jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Następnie wyrabiamy ciasto, wkładamy jabłka pokrojone w kosteczkę, bakalie, konfiturę czy też owoce z kompotu i razem mieszamy. Blachę wykładamy papierem, wykładamy ciasto, rozprowadzamy równo i wkładamy do piekarnika. Piec około 40-50 minut w 150 stopniach. Smacznego!

-->Koreczki „roladki” Basi

Składniki: 4 kromki miękkiego pieczywa tostowego np. wieloziarnistego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki szynki konserwowej, 1 ogórek konserwowy, wykałaczki

Wykonanie: Ogórek kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą część na 2 kawałki. Z każdej kromki chleba odcinamy "skórki" i rozwałkowujemy wałkiem, aby były cieńsze. Na chlebie układamy plasterek sera żółtego i szynki. Na jednym z brzegów układamy ćwiartkę ogórka i rolujemy na nim pozostałe składniki. Na koniec wbijamy wykałaczki "na sztorc", aby wszystko trzymało się razem w odległości około 1 cm od siebie. Ostrym nożem odkrawamy kolejne porcje koreczków. Smacznego!

Błyskawiczne gofry z owocami

Składniki: 1 1/3 szklanki mleka, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 2 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie: Wszystko ze sobą wymieszać i polać na gofrownicę, po upieczeniu ozdobić bitą śmietaną (ubita z 30% śmietany, bądź w aerozolu). Następnie posypać kakao, pokroić ananasy i również przyozdabiać.

Surowe warzywa z sosem anchois Patrycji

Składniki: 1 puszka filetów anchois, 200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub ewentualnie suchego, 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon), 1/2 łyżki octu winnego świeżo zmielony czarny pieprz, około 1 kg  świeżych warzyw (koper włoski, czerwona kapusta, marchew, kalafior, zielona, żółta i czerwona papryka, ogórek, rzodkiewki, seler pomidory, pieczarki, młode karczochy)

Sposób wykonania: Warzywa pokroić w paski lub małe kawałki. Filety anchovis moczyć w przez godzinę w mleku  i osączyć na ręczniku papierowym. Następnie zmiksować anchois, oliwę, rozgnieciony czosnek, tymianek, bazylię, musztardę i ocet. Sos doprawić pieprzem. Podać na stół w misce jako dip do zamaczania kawałków surowych warzyw.

Wykonanie: czas - około 30 minut, nie licząc czasu na przygotowanie anchovis. Jest to świetna, nieskomplikowana, zdrowa i pyszna przekąska!

Podwójnie czekoladowe ciasto z żurawina Moniki

Składniki: 4 duże jajka, 125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao, 125 gram białej czekolady, 250 gram masła, 130 gram mąki, 100 gram suszonej żurawiny, szczypta soli

Etapy przygotowania: Podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Formę smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki, czekolady rozpuszczamy osobno: jedna z połową ilością masła i druga też. Do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka. Na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa mąki do białej części, połowa do drugiej). Do masy z ciemną czekoladą dodajemy żurawinę, mieszamy i wlewamy do formy na dno. Białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika. Włączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny. Przestudzone ciasto władamy na 30 minut do lodówki podajemy z żurawiną.

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 15.06.2010 17:33
dlaczego nie ma tu tarty truskawkowej mojej siostry?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.06.2010 15:27
po niektorych zdjęciach widać, ze sa sciagnięte z internetu tak samo pewnie jak przepis....
odpowiedz

Polecane dla Ciebie