SONDA: Wybierz najlepsze przepisy na mrożoną herbatę!

Zagłosuj w naszej sondzie i wybierz Laureatki naszego konkursu!
SONDA: Wybierz najlepsze przepisy na mrożoną herbatę!
07.08.2009

W poniedziałek ogłosiliśmy konkurs, w którym do wygrania są zestawy fantastycznych herbat Irving.  

Zadaniem uczestniczek było napisanie przepisu na wyśmienitą, orzeźwiającą letnią herbatę mrożoną. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybraliśmy 20, naszym zdaniem, najciekawszych. Teraz wasza kolej! Zagłosujcie na swój ulubiony przepis!

Nagrody powędrują do 15 Papilotek, które uzyskają najwięcej głosów w sondzie. Powodzenia! Głosować można przez cały weekend, wyniki w poniedziałek!

Więcej przepisów na orzeźwiające herbaciane napoje i przekąski znajdziecie w artykule o letnim garden party. 

Przepis Magdy

Herbata Irving zielona Pure Green (2 - 3 saszetki), sok z dwóch pomarańczy, cukier brązowy, 1 cytryna, 1 limonka, maliny.

Herbatę zaparzyć w  litrowym (lub 1,5 l) dzbanku. Liczba saszetek zależy od upodobań, ja używam 1 - 2 saszetek. Parzyć do 4 minut, nie dłużej. Dla wielbicieli cukru - dosłodzić. Sok pomarańczowy wlać do foremki na lód, najlepiej, żeby nie był mętny. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki (po umprzednim umyciu), maliny poukładać w foremkach do lodu - jedna kostka - jedna malinka i zalać wodą. Sok pomarańczowy i maliny wstawić do zamrażarki a herbatę do lodówki. Napój podawać schłodzony, do dzbanka wrzucić cytrynę i limonkę, które podkreślą naturalny smak herbaty. Fantazyjne kostki z soku pomarańczowego i zmrożone maliny wrzucać bezpośrednio do szklanek. Będą stanowiły atrakcyjny dodatek, zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Przepis Ani

1 saszetka herbaty PURE WHITE, 1 szklanka wody, 4 kostki lodu, 2 kieliszki soku gruszkowego, 2 plastry limonki.

Do shakera (ja robię w melakserze, bo nie mam shakera) wrzucam lód i wlewam wcześniej lekko osłodzoną (wedle uznania) i schłodzoną herbatę. Do tego dolewam 2 kieliszki soku z gruszki, wszystko mieszam, aż lód się pokruszy, przelewam do wysokiej szklanki i wrzucam 2 plastry limonki (może być cytryna).

Przepis Eweliny

2 saszetki herbaty Irving Lemon green zalać 0,5 l wody, odstawić do ostygnięcia. Do blendera wlać sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy, dodać 10 kostek lodu i 1 stołową łyżkę cukru. Wszystko zmiksować. Gdy herbata ostygnie, nalać do dużych szklanek i dodać musu cytrusowego. Podawać z plasterkiem cytryny lub, jak kto woli, pomarańczy. Gorąco polecam, a może raczej chłodno :).

Przepis Justyny - „Aromatyczny rześki poranek”

2 torebki herbaty Irving Tea Cocktails Poziomka z nutą wanilii, 2 torebki herbaty Irving aromatyzowanej, Malinowa polana lub inny smak, np. Cytrynowy Gaj, Owocowy Las.

Zaparzyć 4 torebki w wysokim szklanym naczyniu, może być dzbanek do kompotu (posłodzić, ale niekoniecznie), po chwili dodać 2 plastry cytryny, sok z połowy limonki, 2 plasterki limonki, 4 plasterki słodkiej pomarańczy przekrojone na ćwiartki i takie same 2 plasterki czerwonego grejpfruta, na koniec kilka listków świeżej mięty. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i pić mocno schłodzone.

Przepis Soni - „Orzeźwienie Pinaturbo”

2 saszetki herbaty Irving Lemon Green, 2 cytryny pokrojone ze skórką, 100 ml świeżo wyciśniętego  soku z pomarańczy, 5 limetek, 50 dag miąższu z mango, 2 łyżki miodu, kostki lodu, do dekoracji: plastry cytryny, plastry limetki, wiśnie, listki mięty, słomka, patyczek do dekoracji.

2 saszetki herbaty zaparzyć w 75 ml wody. Po ostygnięciu wsadzić do lodówki na kilka godzin. Gdy herbata jest już orzeźwiająco zimna, dolewamy do niej 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a następnie dodajemy 2 łyżki miodu. Miąższ z cytryny(bez pestek) i limetki pokroić na małe kawałki i mocno zmrozić (ale nie zamrozić), zmiksować razem z zimnym miąższem mango. Dolewamy wszystko do herbaty z sokiem pomarańczowym oraz miodem i przelewamy do pucharków. Dodajemy lód i przyozdabiamy brzegi pucharków plastrami cytryny. Na patyczek wbijamy: 1 wiśnię, plasterek limetki i na wierzch znów wisienkę, po czym wsadzamy patyczek do napoju. Prawie już gotowe do picia PINATUBRO posypać listkami mięty. Następnie wkładamy tylko słomkę i gotowe!

Przepis Małgorzaty - „Zielony podmuch świeżości”

1.Wyciskamy sok z jednej cytryny oraz jednej limonki i zamrażamy w postaci kostek lub pałeczek.

2. Zaparzamy dwie szklanki herbaty Irving LEMON GREEN i dwie szklanki Irving MINT GREEN

3. Przelewamy napar do dużego dzbanka, doprawiamy cukrem trzcinowym lub miodem

4. Na talerzyk wysypujemy warstewkę białego cukru. Górny brzeg szklanek smarujemy sokiem z cytryny, następnie przyciskamy szklankę do talerzyka (tak uzyskamy wzór zdobiący szklankę)

5. Wrzucamy do szklanek po kilka kolorowych owocowych kostek, zalewamy wystudzoną herbatą. Można udekorować świeżą miętą i cienkimi plasterkami cytryny lub limonki. Pijemy przez słomkę, delektując się powoli pysznym smakiem naszego napoju... :).

Przepis Gabrieli - „Summer Green”

Szklanka herbaty IRVING Mint Green, szklanka soku jabłkowego niesłodzonego, zielone jabłko, szczypta cynamonu, kostki lodu, cukier do ozdoby, listek mięty do ozdoby.

Parzymy herbatę IRVING Mint Green. Gdy wystygnie, mieszamy z sokiem jabłkowym. Wstawiamy do lodówki. Brzegi wysokiej szklanki ozdabiamy cukrem. Obieramy jabłko, starając się o jak najdłuższą skórkę. Ozdabiamy skórką wnętrze szklanki, pomagając sobie kostkami lodu, które przytrzymają skórkę na całej wysokości szklanki. Zalewamy zimnym napojem z herbaty i soku. Przyozdabiamy listkiem mięty oraz szczyptą cynamonu. Mmmmniam!

Przepis Kasi

Saszetka ulubionej herbaty IRVING, miód, owoce do wyboru: truskawki, arbuz, pomarańcza, limonka, kruszony lód, ewentualnie rum.

Herbatę o ulubionym smaku zaparzyć w połowie wody. Do smaku dosładzamy miodem. Poczekać, aż napar stanie się mocny i aromatyczny. Wtedy należy wyjąć torebkę, a herbatę odstawić do przestudzenia. Z pomarańczy wyciskamy sok i wstawiamy do lodówki. Jeśli decydujemy się na arbuza bądź truskawki, miksujemy miąższ blenderem, wcześniej wyjmując pestki. Mocno schładzamy. Kruszarką rozbijamy lód i wsypujemy go do szklanek. Uzupełniamy w połowie herbatą i dodajemy sok owocowy. W wersji dla dorosłych - możemy dodać odrobinę rumu. Wyciskamy kilka kropel soku z limonki oraz przystrajamy jej plasterkami szklanki.

Przepis Agnieszki - „Wariacje na temat malin”

1,5 szklanki malin, 6 kostek lodu, 6 listków mięty, 4 herbaty Irving Malinowa polana, sok malinowy, cukier puder lub miód do słodzenia.

Zaparzyć po 2 saszetki w 350 ml wody. Maliny zmiksować na gładką masę. Podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać po 350 ml ostudzonej herbaty. Dokładnie wymieszać i przelać do wysokich szklanek, np. drinkowych. Dodać 3 łyżeczki soku malinowego i cukru pudru/miodu (zależy od tego, kto ile słodzi). Wrzucić po 3 kostki lodu i przyozdobić listkami mięty.

Przepis Soni - „Grzeszek z brzoskwinią”

1 saszetka herbaty IRVING peach&fig, brzoskwinie w puszce (z zalewą!), odrobina cynamonu, płaska łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego), plasterek cytryny, lód.

Parzymy herbatę (dla intensywnego smaku można zaparzyć 2 torebki do jednego napoju) słodzimy i odstawiamy do wystygnięcia (ok. 3/4 kubka). Jedną brzoskwinię kroimy w kosteczkę, odlewamy ok. 50 ml zalewy z puszki. Wlewamy zalewę do herbaty i dodajemy malutką szczyptę cynamonu (1/5 łyżeczki) i plasterek cytryny, lekko dociskamy go łyżeczką, by puścił sok. Wrzucamy pokrojone brzoskwinie i czekamy, aż opadną na dół. Wrzucamy 2 - 3 kostki lodu i... delektujemy się smakiem. Brzoskwinie wyjadamy łyżeczką po wypiciu herbaty :).

Przepis Marty

2 saszetki pure Irving, lód [kostki], wysoka szklanka, poziomki lub agrest, cukier, cytryna.

Zalać wrzątkiem herbatę i wstawić na 20 minut do zamrażarki, aż bardzo zgęstnieje, po czym wyjąć ją, dorzucić kostki lodu i zmiksować, aż będzie bardzo gęsta i będzie zawierała kawałki lodu. Wg uznania, można wcisnąć cytrynę lub wrzucić jej plasterek. Na wierzch położyć poziomki lub agrest. Należy ją pić przez rurkę, a na koniec owoce wybrać łyżeczką - mają one niepowtarzalny smak, gdyż przesiąkają herbatką i są zmrożone.

Przepis Magdy - „The Freshmaker”

Mój przepis na letnią wariację herbacianą jest genialnie prosty i genialnie smakuje. Niby napój o zbliżonej nazwie można zakupić gotowy, ja jednak polecam zrobić samemu - zupełnie inny smak!!! Zaparzamy mocną miętową herbatę, słodzimy leciutko cukrem trzcinowym. Gdy wystygnie, mieszamy ją z sokiem jabłkowym. Schładzamy. W szklankach ugniatamy mocno liście świeżej mięty - o tej porze roku naprawdę o nie nietrudno - polecam posadzić na domowym parapecie. Do miętowych szklanek wlewamy naszą herbatkę, dodajemy ewentualnie kostki lodu. Efekt odświeżenia gwarantowany!!!

Przepis Ewy

6 torebek herbaty IRVING CYTRYNOWY GAJ, 500 ml wody, 100 ml soku ananasowego, 100 ml soku pomarańczowego, 2 krążki ananasa, 1 pomarańczka, 1 limetka, kostki lodu, tonik.

Zaparzyć herbatę IRVING. Wyjąć torebki. Herbatę wymieszać z sokiem ananasowym oraz pomarańczowym i dobrze schłodzić. Ananas pokroić na kawałki, pomarańczę i limetkę sparzyć i pokroić na półksiężyce. Szklanki wypełnić owocami oraz kostkami lodu, zalać herbacianą mieszanką i dopełnić tonikiem. Udekorować listkami mięty lub ćwiartką limetki.

Przepis Agnieszki - „Owocowa Ambrozja”

1 kiwi, 1 brzoskwinia, 1 małe mango, 100 mililitrów soku z cytryny, 5 łyżek brązowego cukru, 5 saszetek herbaty Irving Jasmine Green, 550 ml soku pomarańczowego, kostki lodu, listki świeżej mięty, plasterek cytryny.

Owoce obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem cytrynowym. 350 ml soku pomarańczowego zamrozić w kostki lodu. Herbatę Irving zaparzać 4 minuty w 1 litrze wody, a następnie dodać cukier. Po wystygnięciu napar schłodzić. Do zimnej herbaty dodać 200 ml zimnego soku pomarańczowego. Przelać do szklaneczek, dodać owoce i wypełnić pomarańczowymi kostkami lodu. Każdy napój udekorować listkiem mięty i plasterkiem cytryny.

Przepis Aleksandry

Herbata IRVING TEA COCKTAILS OWOCE TROPIKALNE Z NUTĄ MIĘTY (3 torebki), 1 kiwi, likier miętowy - 25 ml, 2 gałązki świeżej mięty, cukier do smaku, kostki lodu.

Herbatę należy zaparzyć w szklance. Następnie odstawić napar do ostudzenia. Zaparzoną i ostudzoną herbatę przelać do dzbanka. Dodać szklankę wody minerlanej. Owoc kiwi obrać ze skórki oraz pokroić w plasterki, wrzucić do herbaty. Dodać kostki lodu, a także cukru, według uznania. Przyozdobić gałązką świeżej mięty.

Przepis Magdy - „Herbaciany poncz korzenny”

2 saszetki herbaty Daily Classsic, 1 litr wody, 3 szt. goździków korzennych, 2 laseczki cynamonu, 1 litr soku jabłkowego, 2 cytryny, skórka pomarańczowa utarta z 3 sztuk pomarańczy, 1 łyżka miodu,  1 pomarańcza.

Zagotować wodę i zalać nią herbatę, goździki i laseczki cynamonu, pozostawić na 5 minut do naciągniecia, odcedzić. Herbatę zmieszać z sokiem jabłkowym, cytrynami pokrojonymi na cienkie plasterki i skórką pomarańczową. Schłodzić w lodówce, przed podaniem ozdobić pomarańczą pokrojoną w plasterki.

Przepis Joanny

Zaparzyć herbatę Irving Mint Green Tea, dodać uprażone na suchej patelni orzeszki pinii (na filiżankę napoju wystarczą 3 - 4) i łyżeczkę  soku z limonki, która zaostrzy smak. Napój doskonale orzeźwia i gasi pragnienie w letnie upały. Można go pić na gorąco lub jako wersję ICE, z dodatkiem lodu, na zimno. Sekret tego niezwykłego napoju to prażone orzeszki pinii - egzotyczne, niezwykłe i cudownie aromatyczne, idealny dodatek dla wszystkich kobiet, które lubią być uwodzone ze smakiem.

Przepis Moniki - „Miętowy Romans”

Herbatka Mint Green, liście mięty, plastry cytryny, owoce granatu, kostki lodu.

Zwykle w gorące dni mięta jest zbawienna. Moim przepisem na letnią herbatę jest dzbanek - "Miętowy romans".

Po ostygnięciu herbaty Irving Mint Green (3 zaszetki na dzbanek) dodajemy owoc granatu, który wspaniale wygląda i smakuje w połączeniu ze świeżymi liśćmi mięty oraz plastarmi soczystej cytryny.

Przepis Moniki B.

1 saszetka Irving Pure White, 1 czerwony grapefruit , 1 pomarańcza, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, gazowana woda mineralna, kostki lodu, świeża mięta.

Herbatę zalej 1/4 szklanki wrzątku i zaparzaj przez kilka minut, aż napar będzie intensywny. Wyciśnij sok z owoców. Poczekaj, aż herbata trochę ostygnie. Do obu szklanek wlej najpierw napar, potem wrzuć po gałązce mięty, dodaj kostki lodu, zalej sokiem, dopełnij wodą gazowaną. Na koniec posyp płaską łyżeczką cukru trzcinowego i udekoruj listkiem mięty.

Przepis Janiny

1 saszetka owocowej herbatki Irving, 3 saszetki czarnej herbaty Irving, 6 gwiazdek anyżu, 4 kawałki kory cynamonu, 6 kostek brązowego cukru, 8 goździków, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki soku z pomarańczy.

Cytrynę sparzyć i pokroić w plastry ze skórką. Włożyć do rondelka, dodać cynamon, gwiazdki anyżu, kostki cukru i goździki. Włożyć torebki herbaty. Zalać 700 ml wrzącej wody. Przykryć i zaparzać przez 10 minut. Dodać sok z pomarańczy i cytryny. Gotową herbatę rozlać do 4  filiżanek. Podawać z plasterkami cytryny i pomarańczy. Na spodeczku ,obok filiżanki, ułożyć kostki cukru, najlepiej brązowego, do dosłodzenia naparu.

 

Polecane wideo

Komentarze (64)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 12.08.2009 23:03
Tia... wszędzie Irving -,-
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2009 12:08
a oficjalne wyniki i lista zwycięzców gdzie?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2009 08:51
PAPILOCIE, KIEDY WYNIKI?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.08.2009 15:05
probujac przewpisu Eweliny polamalam lopatki od miksera!
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 08.08.2009 01:02
a mnie denerwowała swego czasu reklama tej herbaty-z taką panią ,w której duzy gra muzyka .Ta pioseneczka i ta pani ,dobrze ,że już jej nie puszczają ,prznajmniej się na nią nie nadzieję :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie