Na zimne jesienne wieczory - CZEKOLADA :)

05 Listopada 2009

Za oknami niestety jesień pełną parą. Jeśli jest to tzw. "Złota Polska Jesień" to nie ...

Na zimne jesienne wieczory - CZEKOLADA :)
Za oknami niestety jesień pełną parą. Jeśli jest to tzw. "Złota Polska Jesień" to nie czepiam się, bo widok pożółkłych liści w promieniach jesiennego słońca to coś pięknego. Niestety w tym roku jesień jak na razie nie jest zbyt łaskawa, raz pada deszcz, raz sypie śnieg. Pogoda jest bardzo kapryśna a co za tym idzie - nasze samopoczucie. Kiedy za oknem plucha i poza ciemnymi gęstymi chmurami nie widać nic, człowiekowi jakoś tak wszystko z trudem przychodzi. Nasze samopoczucie niejednokrotnie jest bardzo złe, chodzimy zmęczeni i rozdrażnieni. Dlatego, chciałam zaproponować Wam kubek gorącej czekolady :) Wiadomo nie od dziś, że czekolada może nie jest najbardziej dietetycznym produktem, ale ma w sobie spore ilości dobroczynnego magnezu, wapnia, potasu i witamin. Jedzona w małych ilościach (wiadomo, że co za dużo to nie zdrowo) znacząco wpływa na poprawę nastroju. Naukowcy dowiedli również, że czekolada wpływa dobroczynnie na nasz układ krążenia, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i opóźnia oznaki starzenia a zawarty w czekoladzie tryptofan przekształca się w serotoninę i powoduje, że czujemy się zrelaksowani. Teraz podam Wam mój sprawdzony przepis na gorącą czekoladę, którą przyrządzam w takie jesienne chłodne wieczory, kiedy nawet dobra książka nie jest w stanie poprawić mi nastroju. Składniki: - 0.3 l mleka - pół (lub więcej - jak kto woli) tabliczki gorzkiej czekolady - łyżka śmietany kremówki - cynamon,wanilia, chili (moją faworytką jest wanilia i chili) - bita śmietana i kakao do dekoracji Sposób przyrządzenia: 1. Gotujemy mleko i gdy troszkę ostygnie dodajemy łyżkę kremówki. Mieszamy dokładnie napój i zwracamy uwagę, aby kremówka się nie zważyła. Następnie nadal podgrzewając wrzucamy po kawałeczku czekoladę i mieszamy przez około 5 minut, tak aby cała czekolada dokładnie się rozpuściła. Konsystencja napoju zależy od ilości dodanego mleka, więc możecie bez przeszkód szaleć z proporcjami. 2. Jeśli chcesz, aby Twoja czekolada nabrała dodatkowego aromatu możesz dodać cynamon, wanilię lub chili - oczywiście wedle uznania. 3. Gesty, gorący płyn wlej do filiżanki lub kubka i udekoruj bitą śmietaną, na wierzch wsyp kakao :) I gotowe :) SMACZNEGO :)

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-08 18:12:35

Ależ mam ochotę!!!! Brzmi mniamuśno:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-07 23:04:23

Z moja tendencją do nadwagi mogę to cudo sobie tylko wyobrazić... Moje ciało wyłapuje każdą zbędną kalorie, każdy tłuszcz i cukier;(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-07 23:15:03

:) moje ciało od jakiegoś czasu też, ale czasami po prostu nie mogę się oprzeć :) i choćbym nie wiem jak trzymała wagę to czasem muszę spróbować :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-07 22:12:42

brzmi mrał. :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-07 19:26:26

Mmm .. Spróbowałam i na prawdę dobre ! ;)) ;*

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-07 15:18:13

Ciekawe :) uwielbiam taką gorącą czekoladę z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1