Za oknami niestety jesień pełną parą. Jeśli jest to tzw. "Złota Polska Jesień" to nie czepiam się, bo widok pożółkłych liści w promieniach jesiennego słońca to coś pięknego. Niestety w tym roku jesień jak na razie nie jest zbyt łaskawa, raz pada deszcz, raz sypie śnieg. Pogoda jest bardzo kapryśna a co za tym idzie - nasze samopoczucie. Kiedy za oknem plucha i poza ciemnymi gęstymi chmurami nie widać nic, człowiekowi jakoś tak wszystko z trudem przychodzi. Nasze samopoczucie niejednokrotnie jest bardzo złe, chodzimy zmęczeni i rozdrażnieni. Dlatego, chciałam zaproponować Wam kubek gorącej czekolady :)
Wiadomo nie od dziś, że czekolada może nie jest najbardziej dietetycznym produktem, ale ma w sobie spore ilości dobroczynnego magnezu, wapnia, potasu i witamin. Jedzona w małych ilościach (wiadomo, że co za dużo to nie zdrowo) znacząco wpływa na poprawę nastroju. Naukowcy dowiedli również, że czekolada wpływa dobroczynnie na nasz układ krążenia, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i opóźnia oznaki starzenia a zawarty w czekoladzie tryptofan przekształca się w serotoninę i powoduje, że czujemy się zrelaksowani.
Teraz podam Wam mój sprawdzony przepis na gorącą czekoladę, którą przyrządzam w takie jesienne chłodne wieczory, kiedy nawet dobra książka nie jest w stanie poprawić mi nastroju.
Składniki:
- 0.3 l mleka
- pół (lub więcej - jak kto woli) tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka śmietany kremówki
- cynamon,wanilia, chili (moją faworytką jest wanilia i chili)
- bita śmietana i kakao do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
1. Gotujemy mleko i gdy troszkę ostygnie dodajemy łyżkę kremówki. Mieszamy dokładnie napój i zwracamy uwagę, aby kremówka się nie zważyła. Następnie nadal podgrzewając wrzucamy po kawałeczku czekoladę i mieszamy przez około 5 minut, tak aby cała czekolada dokładnie się rozpuściła. Konsystencja napoju zależy od ilości dodanego mleka, więc możecie bez przeszkód szaleć z proporcjami.
2. Jeśli chcesz, aby Twoja czekolada nabrała dodatkowego aromatu możesz dodać cynamon, wanilię lub chili - oczywiście wedle uznania.
3. Gesty, gorący płyn wlej do filiżanki lub kubka i udekoruj bitą śmietaną, na wierzch wsyp kakao :)
I gotowe :) SMACZNEGO :)