Żyjemy w biegu mamy na głowie mnóstwo spraw. Nie mamy czasu, zapominamy o sobie. Taki tryb życia sprzyja atakom głodu i nerwowości.
I Zapobiec napadom głodu..
Dobrze znasz uczucie ssania w żołądku. Daje o sobie znać kiedy jesteś w pracy, robisz zakupy, ale dopada Cię w domu, późno wieczorem albo w nocy. Oto pare zasad dla Ciebie:
Aby uniknąć ataków głodu:
1) Nigdy nie zapominaj o śniadaniu.Mała czarna nie wystarczy. Osoby, które rezygnują z pierwszego posiłku narażone są na ataki głodu w ciągu dnia i łatwiej tyją. Rano jedz nabiał i pieczywo i produkty pełnoziarniste, są bardzo sycące
2) Jedz 5-6 posiłków dziennie - jedz częściej ale mniej. Zawsze o tej samej porze. Wyrównasz poziom cukru we krwi i unikniesz napadów głodu. Śniadanie może być większe, obiad również, lecz inne - mniejsze.
3) Jedz POWOLI! Pamiętaj, że sygnał nasycenia dochodzi do mózgu dopiero po minimum 20 minutach jedzenia.
4) CODZIENNIE pij 6-8 szklanek wody mineralnej (minimum 1,5 litra dziennie). Dostarcza ona niezbędnych składników mineralnych, oczyszcza organizm i pozwala "oszukać" głód. Wypij jedną szklankę wody niegazowanej przed posiłkiem a zjesz o wiele mniej.
5) NIE JEDZ słodyczy i innych produktów bogatych w cukry proste (sacharoza) - np. słodkie bułki maślane, pączki, zwykły cukier biały. Po ich zjedzeniu momentalnie podnosi się poziom glukozy we krwi, chwile czujemy się najedzeni, jednak jej poziom zaraz opada i znowu jesteśmy głodni.
6) Zrezygnuj z tłuszczów: smalcu, słoniny, masła. Olej, fryturę - Zastąp oliwą z oliwek. Wyklucz z menu tłuste wędliny i mięso oraz podroby - zawarty w nich tłuszcz nie powoduje sytości tylko tuczy.
7) Jak pracujesz w pozycji siedzącej - wybierz się na spacer, oddetchnij świeżym powietrzem. Jak pracujesz fizycznie, odpręż się - kąpiel z pachnącymi olejkami np. lawendy ukoi nerwy i zapewni spokojny sen.
Produkty, które powinnaś wybrać, mają dużą siłę sycącą, są bogate w białko i błonnik:
- Warzywa: marchew, seler, rzodkiewki (pęcznieją w brzuchu i powstaje uczucie sytości)
- Owoce: m.in jabłka, śliwki, grejpfruty, pomarańcze, brzoskwinie, morele (są bogate w pektyny, które naturalnie sycą)
- Produkty pełnoziarniste: pieczywo inne niż białe, płatki żytnie, pszenne, jęczmienne; ryż brązowy, kasza gryczana i jęczmienna - zawierają węglowodany złożone. Są dużej trawione przez orgaznizm, pozostawiają dużej uczucie najedzenia.
- Warzywa strączkowe takiej jak fasola, bób, groch, soczewica zawierają bardzo dużo białka roślinnego, więc jeśli zjemy niewielką ilość to bardzo szybko czujemy się "pełni". Aby danie z warzyw str. było lżej strawne - moczymy suche ziarna przez kilka godzin, dwukrotnie zmieniając wodę.
- Nabiał: jogurty light lub z małą ilością tłuszczu, kefiry, mleko alcydofilne, mleko o niskim zawartości tłuszczu.
- Orzechy chociaż są syte, są zdrowe dla naszego mózgu. Jeśli masz ochotę już koniecznie na coś słodkiego sięgnij po suszone owoce lub zrób sobie płatki kukurydziane z owocowym jogurtem.
II Huśtawkom nastroju - mówimy stop!
Jeśli jesteś podatna na stres - wystarczy małe nieporozumienie w pracy, szkole, w domu i od razu masz złe samopoczucie. Jesteś rozdrażniona i zdenerwowana. Oto kilka zasad dla Ciebie:
1) Już rano pomyśl jak urozmaicić sobie śniadanie i uodpornić się na stres - wybierz produkty pełnoziarniste, świeże warzywa, chudy nabiał, suszone owoce (np. dodaj je do muesli)
2) Włączaj do jadłospisu ryby - co 2-3 dni
3) Jako przekąski jedz owoce i warzywa - gdy masz ochotę na coś słodkiego to nie sięgaj po batonik zjedz kilka orzechów np. migdałów, orzechów włoskich lub suszone morele, śliwki.
4) Ogranicz PICIE KAWY - pij najwyżej 2 filiżanki dziennie. Zrezygnuj z częstego picia coli. Pamiętaj że NADMIAR kofeiny - wywołuje odwrotnie - zmęcznie i pogorszenie nastroju.
5) Pij herbatki ziołowe z melisą (np. herbatrka antystresowa Vitax), z rumianku oraz dziurawca. Napary tych ziół poprawiają humor i łagodzą napięcia nerwowe. Pij w ciągu dnia i wieczorem.
6) Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy - ogranicz do dwóch małych porcji na tydzień.
7) W domu po pracy odpręż się słuchając łagodnej muzyki, weź orzeżwiając prysznic z użyciem "energetyzującego" żelu pod prysznic. Wybierz się na spacer np. do lasu, nad morze.
Produkty, które powinnaś wybrać:
- ryby i owoce morza oraz jajka zawierają selen i zdrowe tłuszcze - kwasy omega-3 o działaniu antydepresyjnym
- Zielone warzywa - m.in. szpinak, papryka zielona, brokuły, sałata czy awokado zawierają dużo kawasu foliowego (wit grupy B). Ta substancja łagodzi stres, pomaga w koncentracji.
- Orzechy - włoskie, migdały, laskowe, ziemne - i ziarna - słonecznika,sezamu, dyni - są żródłem żelaza, wapnia i magnezu, niezbędnych przy przekazywaniu bądźców nerwowych i łagodzących napięcie. Jedz ich jednak niewiele - bo mają sporo kalorii (10 dag orzechów - ok 550 kcal).