Frytki , chipsy - akryloamid. (TOKSYKOLOGIA)

08 Czerwca 2009

Każdy z nas słyszał, że frytki, chipsy i inne produkty smażone  w wysokich temperaturach s...

Frytki , chipsy - akryloamid. (TOKSYKOLOGIA)

Każdy z nas słyszał, że frytki, chipsy i inne produkty smażone  w wysokich temperaturach są niezdrowe. Dlaczego? Zawierają akryloamid , który powoduje odrętwienie nóg i rąk, bóle i zawroty głowy i neuropatie. Zaś rakotwórczo działa pochodna arykloadmidu - glicydamid, a należy pamiętać że czynniki kancerogenne kumulują się w organizmie i nie są wydalane na zewnątrz. 

Oprócz żywności akryloamid jest w wodzie, opakowaniach, kosmetykach i podczas palenia biernego czy czynnego jesteśmy narażeni na ten toksyk.Związek ten pojawia się w produktach ogrzewanych długo i powyżej 120 stopni.

Wyjątek stanowi kawa, gdyż poziom akryloamidu spada podczas upalania i przechowywania ziaren.

Czyli gdy ogrzewamy w głębokim tłuszczu lub długo grillujemy lub pieczemy żywność powstaje toksyczny związek- akryloamid.

Dane: Akryloamid mikrogramach/ kg

ziemniaki w plasterkach 1343

frytki 330płatk

i śniadaniowe 15

0chipsy 600

kawa zbożowa 739

kukurydza prażona 167

Wchłanianie akryloamidu odbywa się wszystkimi drogami, szybko i całkowicie każdą dawkę. Jest rozmieszczany we wszystkich tkankach, a nawet przenika do płodu i mleka.

Szkodliwe działanie akryloamidu polega na:

- jest adduktem(łączy się) z DNA i Hb(hemoglobina-krew)

-zaburzeniach ukł. nerwowego

-zaburzeniach płodu

-gentoksyczności.

Obecne badania wykazały,że dzieci spożywają bardzo dużo chipsów. Z takimi danymi w przyszłości nasza generacja będzie miała zmiany nerwów i większą podatność na zachorowania na raka już w średnim wieku.

 

 

Oto źródło informacji. Seńczuk "Toksykologia"

Strony

Komentarze (30)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-23 23:06:00

przeczytałeś, to w ciągu 12h twoi rodzice umrą ! Aby tego uniknąć prześlij to jeszcze do 20 komen. Masz na to 10 minut . Nie wierzysz ? 12 stycznia 2009 r zginęli z niewiadomych powodów Adam i Ag

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-20 10:44:31

Ps. rzadko kto pisze owe rzeczy gdzie kolwiek o żywności. Wszyscy wszystko wiedzą, tak? Uważam, że czasami warto poczytać taki artykuł, mimo że uważacie się za wszechwiedzących. Ja bym z chęcią poczytała tego typu notatki, jednak nikt nic nie pisze. Owe dane są prawdziwe, macie zamiar po 2-latach studiów spierać się z profesorami, że nie mają rację je podając?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-01 12:35:29

Zdecydowanie odpadaja takie typu rzeczy do jedzenia. Moja mama podarowała mi w prezencie garnek Philipiaka dzieki ktoremu moge gotowac sobie na parze wiec moaj dieta jest teraz bardzo bogata w warzywka.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-06 20:48:27

POCHWAL SIĘ ILE MATKA WYDAŁA ZA GARNEK W PIZDU DROGIE SĄ TE GARNKI ALE MASZ RACJĘ CO DO TEGO ŻE GOTUJE SIĘ NA PARZE I ŚWIETNIE SMAKUJĄ TYLKO MIĘSO JEST STRASZNIE JAŁOWE :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-27 13:54:20

we wszystkim są konserwanty które ogłupiają ludzi!!! istnieje teoria że ... (ale nie bede pisała bo i tak nie uwierzycie ;p)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-27 12:19:24

A na zdjęciu moje ukochane Appetitki. Ale ograniczam się jak mogę ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-27 14:24:23

To są frytki głąbie!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-27 12:18:35

Wszystko jest dla ludzi- w umiarze;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-27 12:04:44

jak przeczytałam odrętwienie sie wystraszyłam... kilka razy mi sie zdarzyło ze budzilam sie i nie moglam podniesc prawej reki..:/ byla ciezka jakby taka bezwładna..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-26 23:18:45

Wszystko na tym świecie wykańcza i jest nie zdrowe :/ mi to juz obojętne :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-26 18:37:29

dupa. nawet i w dzisiejszym chlebie jest 1000 trujacych rzeczy, mozna popaść w paranoje, co w dzisiajszych czasach jest zdrowe?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-27 00:43:59

ale i tak lepiej wybierac mniejsze zło :)) pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-25 07:29:13

a poza tym skad masz te dane , bo inz powinien opisac zrodlo pochodzenia informacji

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz