Czy jajka są zdrowe?

04 Kwietnia 2010

Jajka to nieodzowny, wręcz konieczny element wiosennych świąt. Przekonaj się, czy naprawdę szkodzą, ile mają kalorii oraz… kto od lat jada je na śniadanie siedem dni w tygodniu!

Jajka wielkanocne
>

Jajka to ulubiony przysmak śniadaniowy słynnej królowej "Vogue’a", Anny Wintour. Surowa redaktorka od lat zaczyna od niego każdy dzień, twierdząc, że zapewnia jej zapasy energetyczne na wiele godzin. Wbrew powszechnej opinii, nie nabawiła się przez swoje specyficzne menu ani miażdżycy ani nadwagi – wprost przeciwnie – jest okazem zdrowia!

W okresie świąt wielkanocnych jajka wydają się być niezbędnym, a wręcz koniecznym elementem naszego menu. Niestety na ich temat krążą rozmaite opinie, wiele z nich jest skrajnie negatywnych. Czy słusznie?

Za przyczynę skreślenia jajek z diety wiele osób podaje wysoką zawartość cholesterolu. Ale przecież cholesterol jest produkowany także przez wątrobę, więc gdy dostarczamy go z pożywieniem, mniej wytwarzamy go sami. Jajko zawiera około 180 mg cholesterolu, czyli zaledwie jedną dziesiątą dziennej produkcji, a zawarta w nim lecytyna rozbija tłuszcze na cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do naczyń krwionośnych.

Jajka są cennym źródłem białka oraz witamin A, D, E, witamin z grupy B, a także potasu, siarki, fosforu, żelaza i cynku. Z powodzeniem i bez strachu o kondycję możemy jadać je codziennie. Uważać powinny jedynie osoby o wysokim stężeniu cholesterolu – w ich przypadku bezpieczniej będzie ograniczyć się do najwyżej kilku jajek tygodniowo.

Warto wiedzieć: Kurze jajko dostarcza około 90 kcal

Gabriela Mostowicz – Zamenhof

Zobacz także:

Wielkanocny przepis: Jaja faszerowane w skorupkach

To bardzo proste danie, którego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż pół godziny.

Jak upiec wielkanocny mazurek?

To tradycyjne polskie ciasto jest nie tylko pysznym, słodkim smakołykiem, ale i dekoracją naszych stołów.

Strony

Komentarze (58)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-11 16:33:18

to można przytyć od tych jajek czy nie ????????????????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-21 13:26:44

zdrowe są marchewki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-09 23:39:00

jak jem jaja ze wsi to pierdze strasznie. i taki zapach padliny jest.. o co chodzi dziewczyny ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-09 17:57:29

Grejfrut ogranicza przyswajanie cholesterolu. Byłam na diecie jajecznej i tam jajka je sie codziennie po ok.5-6 jajek. dlatego musiałąm jesc grejfruta ;) ja tam sie nie martwie cholesterolem...narazie. ;

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-06 23:13:59

tak jesli ktos uwaza, ze jajka sa zle bo maja cholesterol, a cholesterol jest feee to swiadczy tylko o brakach wyksztalcenia. od dawna wiadomo, ze cholesterol dzielimy na tzw zły czyli LDL oraz dobry HDL. ten drugi jest potrzebny organizmowi i jest on wlasnie w jajkach

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 19:10:25

zależy jakie :) paulina krzeminska

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 13:12:44

hmmm smazone jajeczko Hniamn :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-04 23:32:23

"Jajka nie są z takiego wiejskiego kurnika , a z hodowli w pełni cyfrowej . A jak ktoś lubi jajka , to po prostu je je . " własnie takie Z KURNIKA sa najlepsze w smaku i warto szukac zrodel po takie, a nie naszprycowane niewiadomo czym jajka "z hodowli"

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-04 23:29:58

codziennie 2 jajka na sniadanie, mniam:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-04 22:22:15

nienawidzę jajek. nawet na wielkanoc nie mogę się przemóc - od razu mnie na wymioty zbiera, podobnie jak z grzybami - grzybowa, jakieś kluski, z kapusty z grzybami w wigilię zawsze wywalam grzyby - bleeee... a i pasztety, ogólnie mięso, i ser żółty- ohyda - biały uwielbiam ; p mam po prostu wstręt do pewnego żarcia.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 14:16:49

Hihi, tak jak ja. Tyle, że ja nie lubię tylko zimnych jajek - nie wiem czemu, ale mnie to obrzydza. Tylko świeżo ugotowane :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz