Ulubione świąteczne przysmaki gwiazd

Tatar ze śledzia podawany na pierniku, stek z rekina, łosoś po szwedzku – na świątecznym stole polskich gwiazd pojawia się wiele oryginalnych potraw, choć nie brakuje też tradycyjnych smakołyków.
Ulubione świąteczne przysmaki gwiazd
Fot. ONS
24.12.2016

Magda Gessler

Najsłynniejsza polska celebrytka kulinarna lubi odkrywać nowe smaki, ale wieczerza wigilijna powinna być jej zdaniem tradycyjna. „Niech chociaż ten jeden dzień będzie świętem naszej kultury kulinarnej. Staram się powtórzyć wszystko to, co robiły moja mama i babcia. Czasem się udaje, ale mam wrażenie, że one były jednak lepsze” – tłumaczy.

Ulubiona potrawa wigilijna Magdy Gessler jest jednak trochę nietypowa. To tatar ze śledzia, czyli mieszanka pokrojonych w kostkę płatów śledziowych, migdałów, orzechów, rodzynek, imbiru i surowego jabłka, podawana na świeżo upieczonym… pierniku.

Marta Wierzbicka

Aktorka, znana przede wszystkim z występów w serialu „Na Wspólnej”, przebojem wdarła się do świata show-biznesu i chętnie dzieli się z mediami przemyśleniami na różne tematy. „Gdy byłam mała, byłam niejadkiem. Podczas wigilii jadłam tylko pierogi z kapustą i grzybami przygotowane przez moją babcię” – wspomina w jednym z wywiadów.

Słabość do pierogów jej pozostała, a teraz własnoręcznie lepi świąteczny przysmak, w czym pomaga jej siostra Kasia. „Dzień przed uroczystą kolacją szykujemy dwa farsze: z kapusty i grzybów oraz z białego sera – ruskie. Godzinami kleimy kształtne pierogi, robimy ich około setki, po to, by następnego dnia zniknęły w mgnieniu oka” – zdradza Marta Wierzbicka.

Zobacz także: Gwiazdy, które zginęły w katastrofach lotniczych

Katarzyna Skrzynecka

Popularna aktorka bardzo lubi gotować, a do przyrządzania świątecznych przysmaków jest znakomicie przygotowana. Podobnie jak mama i babcia korzysta bowiem z gromadzonych przez pokolenia rodzinnych przepisów, zebranych w specjalnym skoroszycie, w którym spisanych jest ręcznie blisko tysiąc receptur.

Katarzyna Skrzynecka jest wielką fanką galicyjskiego tortu orzechowego z przepisu babci, w którym zamiast mąki używa się utartych na pył orzechów włoskich. „Przekładany masą kajmakową i prażonymi siekanymi orzechami. Polewa czekoladowa oczywiście własnej roboty” – opisuje gwiazda, uwielbiająca również barszcz kiszony na wywarze z grzybów leśnych z uszkami. Co ciekawe, jej mąż Marcin Łopucki jest mniejszym tradycjonalistą, dlatego zamiast typowego karpia woli… stek z rekina.

Lis

Fot. ONS

Hanna Lis

Znana prezenterka telewizyjna bardzo lubi Szwecję i ceni kuchnię tego skandynawskiego kraju. Dlatego jedną z jej ulubionych potraw wigilijnych i popisowym daniem jest  gravad lax, czyli bejcowany w soli, cukrze i koprze łosoś, którym zajada się cała rodzina. „W Boże Narodzenie nie zabraknie też czerwonego barszczu, który pani domu przyrządza na własnoręcznie przygotowanym zakwasie” – zdradza w mediach znajoma Hanny Lis.

Monika Richardson

Telewizyjna prezenterka wyrosła w wielkopolskiej tradycji kulinarnej, ponieważ jej mama pochodzi z Kalisza. Wciąż lubi tamtejsze przysmaki wigilijne. „To kuchnia mączna i słodka. Na naszym wigilijnym stole nie ma śledzi i kutii, lecz są za to makiełki, czyli kluski z makiem. Znajdziemy tam również kaszę mannę ze słodkim suszem z owoców oraz oczywiście zupę grzybową z makaronem i groch z kapustą. Jedyną rybą, jaką jemy w wigilię, jest karp w szarym sosie z migdałami i rodzynkami” – opisuje Monika Richardson.

Jej popisowym świątecznym daniem jest natomiast złoty indyk w solance. Przepis na ten przysmak zamieściła w swojej książce „Kuchnia kobiet”. Można tam znaleźć także sposób przyrządzenia pieczeni wołowej, która również świetnie pasuje na świąteczny poczęstunek. „Mięso marynuje się przez co najmniej dwie doby. Później, jak ona się już upiecze, na wierzch kroi się bagietkę z musztardą dijon. To najpyszniejsza rzecz na świecie. Uważam, że idealnie nadaje się na długie zimowe wieczory” – przekonuje Monika Richardson.

 

Gessler i Lis

Fot. ONS

Agnieszka Kaczorowska

Bożenka z serialu „Klan” uwielbia wigilijny barszcz swojej mamy, serwowany z pierożkami drożdżowymi z kapustą i grzybami. Sama piecze również pierniczki i na tym kończy się jej autorska działalność kulinarna w tym okresie. „Przy całej reszcie pomagam mamie, która rządzi w kuchni przed świętami” – przyznaje młoda aktorka i tancerka.

W dzieciństwie Agnieszka Kaczorowska nie przepadała za potrawami wigilijnymi. „W ten szczególny wieczór jadłam chleb z masłem, z pierogów wygrzebywałam cały kapustowo-grzybowy farsz i zjadałam samo ciasto. A wszystko to popijałam colą” – wspomina gwiazda.

Dowbor

Fot. ONS

Maciej Dowbor

Telewizyjny gwiazdor nie ukrywa, że najbardziej lubi słodycze, ale w wigilijnym jadłospisie też nie brakuje potraw miło oddziałujących na jego kubki smakowe. To przede wszystkim barszcz z uszkami, grzybowa i smażone pierogi. Maciej Dowbor nie znosi natomiast karpia oraz ryby po grecku.

„Z nietypowych dań to z moich rodzinnych stron, z Wileńszczyzny pochodzi coś w rodzaju dużego pieroga, zapiekanego z nadzieniem z kapusty z grzybami, z ciastem podobnym do ciasta makowca. Można się było pomylić! Taka tamtejsza wersja kulebiaka. Moi dziadkowie z tamtych stron robili też coś w rodzaju kutii, ale bez pęczaku, składającej się wyłącznie z maku i bakalii. Podobno po tym można było mieć makowy „odlot” – opowiada Maciej Dowbor.

Gessler

Fot. ONS

Angelique Kerber

Znakomita tenisistka, która w mijającym roku wygrała dwa wielkoszlemowe turnieje –Australian Open i US Open oraz zdobyła srebrny medal igrzysk olimpijskich, reprezentuje wprawdzie barwy Niemiec, ale jej rodzice są Polakami, a sama zawodniczka Boże Narodzenie najczęściej spędza w podpoznańskim Puszczykowie.

Ulubionym wigilijnym daniem wybitnej sportsmenki są pierogi. „Szczególnie z kapustą i grzybami, choć pyszne są także te z serem, czyli ruskie” – opowiada w jednym z wywiadów Angelique Kerber. Nic dziwnego, że po triumfie w Australii na zawodniczkę czekali dziadkowie z talerzem pysznych pierogów.

RAF

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie