Ulubione świąteczne przysmaki gwiazd

24 Grudnia 2016

Tatar ze śledzia podawany na pierniku, stek z rekina, łosoś po szwedzku – na świątecznym stole polskich gwiazd pojawia się wiele oryginalnych potraw, choć nie brakuje też tradycyjnych smakołyków.

Gessler i Lis

Magda Gessler

Najsłynniejsza polska celebrytka kulinarna lubi odkrywać nowe smaki, ale wieczerza wigilijna powinna być jej zdaniem tradycyjna. „Niech chociaż ten jeden dzień będzie świętem naszej kultury kulinarnej. Staram się powtórzyć wszystko to, co robiły moja mama i babcia. Czasem się udaje, ale mam wrażenie, że one były jednak lepsze” – tłumaczy.

Ulubiona potrawa wigilijna Magdy Gessler jest jednak trochę nietypowa. To tatar ze śledzia, czyli mieszanka pokrojonych w kostkę płatów śledziowych, migdałów, orzechów, rodzynek, imbiru i surowego jabłka, podawana na świeżo upieczonym… pierniku.

Marta Wierzbicka

Aktorka, znana przede wszystkim z występów w serialu „Na Wspólnej”, przebojem wdarła się do świata show-biznesu i chętnie dzieli się z mediami przemyśleniami na różne tematy. „Gdy byłam mała, byłam niejadkiem. Podczas wigilii jadłam tylko pierogi z kapustą i grzybami przygotowane przez moją babcię” – wspomina w jednym z wywiadów.

Słabość do pierogów jej pozostała, a teraz własnoręcznie lepi świąteczny przysmak, w czym pomaga jej siostra Kasia. „Dzień przed uroczystą kolacją szykujemy dwa farsze: z kapusty i grzybów oraz z białego sera – ruskie. Godzinami kleimy kształtne pierogi, robimy ich około setki, po to, by następnego dnia zniknęły w mgnieniu oka” – zdradza Marta Wierzbicka.

Zobacz także: Gwiazdy, które zginęły w katastrofach lotniczych

Katarzyna Skrzynecka

Popularna aktorka bardzo lubi gotować, a do przyrządzania świątecznych przysmaków jest znakomicie przygotowana. Podobnie jak mama i babcia korzysta bowiem z gromadzonych przez pokolenia rodzinnych przepisów, zebranych w specjalnym skoroszycie, w którym spisanych jest ręcznie blisko tysiąc receptur.

Katarzyna Skrzynecka jest wielką fanką galicyjskiego tortu orzechowego z przepisu babci, w którym zamiast mąki używa się utartych na pył orzechów włoskich. „Przekładany masą kajmakową i prażonymi siekanymi orzechami. Polewa czekoladowa oczywiście własnej roboty” – opisuje gwiazda, uwielbiająca również barszcz kiszony na wywarze z grzybów leśnych z uszkami. Co ciekawe, jej mąż Marcin Łopucki jest mniejszym tradycjonalistą, dlatego zamiast typowego karpia woli… stek z rekina.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz