Pasztetowa afera, czyli co jest w mielonym mięsie poza śladowymi ilościami mięsa?

29 Marca 2012

Kolejne oszustwo producentów żywności. Ble!

Pasztet

Myśleliście, że po dokładnym przeanalizowaniu składu chleba, taniej kiełbasy i sera żółtego poznaliśmy już wszystkie dietetyczne zagadki? Nic bardziej mylnego!

Dziennikarze serwisu Fakt.pl, przeglądając sklepowe półki natrafili na kolejne oszustwo producentów żywności. Tym razem chodzi o pasztet...

Aż włos jeży się na głowie, gdy przeczytamy skład tego specjału. I niech nie zmylą nas swojsko brzmiące nazwy produktów. Za uroczą nazwą „pasztet babuni” zwykle nie kryje się nic prócz masy konserwantów i wzmacniaczy smaku.

W większości tanich, popularnych pasztetów sprzedawanych w sklepach mięsa moglibyśmy szukać z lupą. Nie mówiąc już o wartościowej wątróbce. Jedyne, czym karmi się klienta to zmielone skóry i chrząstki plus trochę bułki tartej, mąki i marchwi dla wypełnienia wyrobu.

Skąd to nagłe obniżenie jakości pasztetów? (Przecież jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o takich oszustwach). Jak trafnie zauważył Fakt.pl – wszystko zmieniło się po wejściu Polski do Unii Europejskiej. To właśnie wtedy przestały obowiązywać polskie wyśrubowane normy i każdy producent produkuje wyroby, jak mu się żywnie podoba i to w majestacie prawa!

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

Dietetyczna ZAGADKA: Co jest w żółtym serze? (Mleka to tam są śladowe ilości!)

Czy na pewno wiesz, co jesz? My nie miałyśmy o tym pojęcia!

Polak w restauracji: Ile średnio wydaje na posiłek? Co najczęściej zamawia?

Nasi rodacy polubili jedzenie poza domem. Po pańsku!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Nikt o tym nie mówi...
(Ocena: 5)
2013-03-27 19:52:34

re: Pasztetowa afera, czyli co jest w mielonym mięsie poza śladowymi ilościami mięsa?

Prawdziwy pasztet powstaje z kurczaczków mielonych ŻYWCEM! Jak ktoś nie wierzy, niech poszuka informacji w internecie albo zobaczy ten film www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pupqlt1ju1Y

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-30 14:30:36

fest mi nowowsc ze w pasztecie nie ma miesa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-30 12:41:47

Ja jestem wegetarianką i nie mam takich problemów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 22:44:29

przechodzimy wszyscy na weganizm raz !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 16:30:23

nigdy nie kupuję niczego za nim nie przeczytam składu!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 15:49:06

A więc ile w ogóle jest mięsa w mięsnym jeżu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-30 19:10:05

Mięsny jeż, mięsny jeż, Ty go zjesz, Ty go zjesz :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 14:31:17

a kto dzis kupuje pasztet??? czy sa jeszcze tacy desperaci? przeciez taki pyszny i latwy w zrobieniu jest swojski domowy???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 19:03:23

no kurde. ja kupuję pasztet i jestem z tego dumna! a na domowy nie mam czasu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 19:39:00

ja mam czasem z kogucikiem bo jest pyszny niezależnie od tego z czego go tak naprawdę zrobili :P ale fakt, jak mama zrobi domowy to nie ma porównania

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 11:40:22

chyba zostane wegetarianka, jak tak slucham o tych miesach ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 10:58:02

oj tam...akurat skórki nie są groźne.....a chrząstki są nawet wskazane dla mocniejszych kości :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-29 09:44:51

na szczęście nigdy nie przepadałam za pasztetem :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz