Goździkowe pomarańcze
Wybierz dziesięć dorodnych pomarańczy i wbij w nie wysuszone pąki goździków. Tak przygotowane ozdoby rozłóż nieregularnie na świątecznym stole. Naturalne dekoracje ze świeżych owoców najlepiej prezentują się w rustykalnych wnętrzach.
Serwetkowe kwiaty
Nudny, wysoki świecznik i klasyczną stołową świecę urozmaicisz przygotowując kolorowy kwiat serwetkowy. Z kilku papierowych serwetek (w różnych odcieniach) najpierw wytnij duże koła, którym następnie nadaj kwiatowy kształt. Tak przygotowane kwiaty połóż warstwami jeden na drugim i wbij przez nie świeczkę do otworu świecznika. Uważaj, aby cieniutki papier się nie podarł. Na koniec fantazyjnie rozłóż płatki swojej wielobarwnej ozdoby.
Złote orzechy
Do przygotowania tej dekoracji możesz zaangażować dzieci. Wybierz duże orzechy włoskie i przy pomocy małego pędzelka pomaluj je złotą farbą. Gdy wyschną, rozrzuć je po świątecznym stole. Będą prezentować się jak luksusowa ozdoba z królewskiego stołu!
Świeczka z zatopionym skarbem
Przygotuj kilka złotych albo srebrnych paciorków, garść goździków, świeżą skórkę pomarańczy, małe szyszki i wszystko, co tylko podpowie ci wyobraźnia! Teraz stop w rondelkach kilka świeczek w różnych kolorach (w roli rondelków świetnie sprawdzą się metalowe puszki, np. po farbach). Teraz przygotuj mały spodeczek i po kolei wlewaj cienkim strumyczkiem różne odcienie wosku, tak aby kolory wzajemnie się ze sobą przeplatały. W międzyczasie zatapiaj w świecy knotek (wyjęty z jednej ze świec) oraz przygotowane wcześniej skarby. Po chwili świeczka będzie gotowa!
Błysk kontra mat
Okręć wstążką drewnianą miskę na owoce, na środku zawiąż okazałą kokardę. Najlepiej sprawdzi się w tej roli szeroka, atłasowa tasiemka w kolorze czerwieni i złota. Do środka włóż małe, kolorowe bombki i naturalne szyszki.
Klasycznie
Wysoką, kremową świecę umocuj na podstawce z ciemnozielonej plasteliny. Naokoło ułóż świeże, świerkowe gałązki, szyszki oraz drobne bombeczki. Całość oprósz sztucznym śniegiem. Taka dekoracja najpiękniej będzie wyglądać w centralnym punkcie wigilijnego stołu.
Imienne jabłuszka
Przygotuj tyle jabłek, ilu gości się spodziewasz. W każdy owoc wbij wykałaczkę wyposażoną w bilecik z imieniem świątecznego biesiadnika. Karnecik możesz wykonać z papieru czerpanego albo ozdobnego papieru prezentowego.
Lilka Tylman
Zobacz także:
Feng shui świątecznych prezentów
Czego nie wolno dawać pod żadnym pozorem? Jak odpędzić zły urok? W co zapakować podarunki, by niosły wyłącznie pozytywną energię?
Wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie – 12 odmienionych przepisów
Śledź na słodko lub w pomidorach, karp i kutia z ryżu? Oto 12 oryginalnych przepisów na najpopularniejsze, wigilijne dania!