PORADNIK: Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej?

10 Maja 2011

Dlaczego jajka w mikrofalówce mogą eksplodować? Co to jest efekt opóźnionego wrzenia? Jakich naczyń nie wolno stosować podczas gotowania mikrofalowego?

mikrofalówka

W porównaniu z konwencjonalnymi płytami kuchennymi, mikrofalówka potrzebuje na podgrzanie potrawy zaledwie ułamka czasu. Z tego powodu jest to urządzenie w dzisiejszych czasach bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dynamicznych, ceniących swój czas. W codziennym pośpiechu i zabieganiu warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków w tego typu urządzeniach.

Jakie potrawy można podgrzewać w mikrofali?

Wiele produktów spożywczych nadaje się do gotowania mikrofalowego, w tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i mięso. Sosy, desery, zupy, puddingi i przetwory również mogą być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Warto jednak pamiętać, by unikać podgrzewania dużych porcji, takich jak udziec – zazwyczaj ich powierzchnia ulega wysuszeniu zanim podgrzeje się ich środek. Jajka w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być umieszczane w kuchenkach mikrofalowych, gdyż mogą one eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania mikrofalami.

Niektóre potrawy można podgrzewać z wykorzystaniem maksymalnego natężenia mikrofal, podczas gdy inne wymagają mniejszego poziomu mocy. - Na ogół korzystniejsze jest używanie niższego poziomu mocy, szczególnie wtedy, gdy potrawa jest delikatna, w dużej ilości lub podatna na działanie temperatury (np. paszteciki). Podczas podgrzewania potrawy po raz pierwszy korzystne jest niedoszacowanie czasu gotowania i następnie jego przedłużenie. Warto także sporządzić notatkę dotyczącą czasu podgrzewania – w celu wykorzystania w przyszłości – radzi Bernard Sypniewski, przedstawiciel producenta mikrofali marki Candy.

Strony

Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-12 14:32:35

czemu wy uwarzacie nas za jakies kaleczne przecie kazda dorosla osoba wie jak korzystac z mikrofali

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 20:46:42

ja to jak coś podgrzewania w mikrofali to schodzę na czas działania urządzenia do specjalnego bunkra u mnie w piwnicy żeby mnie przypadkiem nie napromieniowało

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 16:43:20

Włóżcie żarówkę, włącznie mikrofalę i zobaczycie 4 stan-PLAZMĘ. ;0 (Piorun w mikrofali) ;P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 10:19:02

trzeba uważać na wątróbkę i kaszankę ponieważ eksplodują ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 06:17:03

Drugie zdjęcie jest potwornie nieudolnie przerobione :/ Jak już ktoś się bawi w takie poprawki to niech to robi chociaż porządnie :/ Jakim cudem do cholery odbija się w tej mikrofali słoik z jabłkami ?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 08:13:41

Może w pomieszczeniu są dwa naczynia z jabłkami?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 08:41:37

te jablka sa identyczne czyli to te same

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 14:17:02

te, mądrala, to tylko schemat, iluzja, WIZUALIZACJA, nie fotografia. Spuść z tonu. Ktoś chciał wstawić dwa takie, to wstawił. Za popcorn.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 03:36:45

Pamiętam jak kiedyś zapomniałam wyciągnąć łyżeczki z miski. Pół kuchni rozpierxdolone, nie polecam nikomu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 10:37:03

wbuchło???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 13:55:56

Nie k*rwa nie wybuchło.. Jak mówi że pół kuchni rozpierdolono to co się mogło stać innego? hahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz