Jak praktycznie urządzić kuchnię? Porady, wskazówki & triki

01 Maja 2011

Sprawdź, co gdzie ulokować oraz które urządzenia się niezbędne?

gotowanie

Trudno przecenić znaczenie funkcjonalnie urządzonej kuchni. Gdy wszystko ma swoje miejsce, a najpotrzebniejsze przybory znajdują się pod ręką, praca idzie jak z płatka. Gorzej, gdy kuchnia – miejsce nie tylko przygotowywania oraz spożywania posiłków, ale także spotkań towarzyskich i rozmów – jest umeblowana niepraktycznie i bez pomysłu. Warto pamiętać, że rozmieszczenie mebli i urządzeń z głową sprawi, że w gotowanie chętniej zaangażują się również dzieci. Dbajmy o to, żeby po kuchni można było poruszać się intuicyjnie.

Miejsce dla mebli

Podstawowa zasada mówi, że meble kuchenne powinny być wykonane z materiałów estetycznych i łatwo zmywalnych, odpornych na zabrudzenia i zadrapania, a także komponujących się z ogólnym charakterem i kolorystyką całego mieszkania. – Najlepiej sprawdza się posadzkowa podłoga lub wykonana z innych trwałych, gładkich materiałów – podpowiada Małgorzata Caprari, autorka książek kucharskich. Zlewozmywak powinien być dwukomorowy, a blisko niego warto ulokować miejsce na mokre talerze i sztućce. Z kolei nad kuchenką powinien znajdować się okap albo pochłaniacz zapachów – sprawdzi się szczególnie, gdy kuchnia połączona jest z salonem. Zwróć uwagę na miejsce wokół kuchenki – musi być tu kącik wygospodarowany dla rozgrzanych garnków czy patelni. Pamiętaj, że taki blat powinien być wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury. – Najlepiej, gdy kuchenka zlokalizowana jest naprzeciwko zlewozmywaka, a nie w bezpośrednim jego sąsiedztwie – twierdzi Małgorzata Caprari, zwracając uwagę, że woda i ogień to nie najlepsze połączenie. Warto również pamiętać, że gorącego garnka (np. z zupą) nie wstawia się do zlewu.

Rola szafek

Kolejną istotną kwestią jest wybór szafek. Oczywiście, ich wygląd i linia są ważne, jednak najważniejsza jest wysokość. Upewnij się, że podczas pracy przy szafkach (krojenie, mycie), nie będziesz za bardzo pochylona. Wysokość szafek należy dobierać do wysokości osób korzystających z kuchni. W wielu domach, aby sięgnąć po rzecz znajdującą się na najwyższej półce szafki wiszącej, trzeba wesprzeć się krzesłem. Małgorzata Caprari zauważa jednak, że szafki wiszące służą do przechowywania naczyń potrzebnych przy obróbce półproduktów, po które sięgamy często, dlatego dobrze jest się upewnić, że nie musimy za każdym razem korzystać z krzesła. W kuchni rasowej gospodyni powinien znajdować się długi (na około 120 cm), oświetlony, łatwo zmywalny blat. Chyba że masz tzw. wyspę kuchenną na środku pomieszczenia, czyli zespół szafek i blatów, które mogą nawet służyć za stół. Wyspy są bardzo wygodne oraz funkcjonalne, podobnie jak nieco mniejsze kuchnie kompaktowe do niedużego mieszkania. I jeszcze lodówka – czteroosobowej rodzinie w zupełności wystarczy ta o pojemności 100 l. Warto zaopatrzyć się również w zamrażalnik.

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (4)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-08 14:07:00

mięsa nie kroi się na drewnianej desce..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1