Trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez choinki. To symbol tak samo ważny jak opłatek, karp na stole czy kolędy. Co roku pod koniec grudnia niemalże w każdym polskim domu pojawia się choinka. Według Ośrodka Badania Opinii Publicznej TNS OBOP, Polacy preferują drzewka sztuczne, które znajdują się u blisko 70 proc. rodzin. Niektórzy nie wyobrażają sobie jednak świąt bez prawdziwej, pachnącej choinki, najlepiej w doniczce, którą sadzą później w ogródku. Choinka tworzy świąteczną atmosferę. Jeśli jednak co roku wyjmujesz z szafki te same ozdoby, pora to zmienić! Pamiętaj, że choinkę możesz udekorować czym tylko chcesz. I za każdym razem będzie zjawiskowa. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.
Choinka w jednym kolorze
Czerwony grzybek tutaj, zielona kula tam, niebieski sopel gdzie indziej... Do tego pstrokate łańcuchy, migające lampeczki we wszystkich kolorach tęczy i zamiast świątecznej choinki mamy miszmasz wzorów i kolorów. A co powiesz o dekoracjach w jednym odcieniu? Doskonale wygląda choinka skąpana w czerwieni, bieli, złocie, srebrze czy błękicie. Postaw na jednakowe bombki (niech będą to np. kule tej samej wielkości), kokardy (wyglądają na choince doskonale!), delikatne łańcuchy, które zaczną się mienić w blasku światła. Dodaj jeszcze punktowe lampeczki – i śliczna, stonowana, elegancka choinka gotowa!
Na dwoje babka wróżyła
Ta opcja zakłada połączenie dwóch kolorów. Świetnie wyglądają wszelkie połączenia ze złotem – bieli, granatu czy mocnej czerwieni. Dwukolorowa choinka zrobi wrażenie na każdym gościu. Gdy wybierzesz swoje kolory, możesz zdecydować, który z nich będzie dominujący. Wtedy ozdoby w tym kolorze wiesza się na pierwszym planie, a resztę – nieco dalej. Ozdabianie choinki dwoma kolorami nie oznacza, że połowa ozdób ma być np. granatowa, a druga połowa - złota. Możesz postawić na opcję: wszystkie bombki w jednym kolorze, a łańcuchy w drugim. Takie połączenie jest bardzo eleganckie – choinka dodatkowo zyska jeśli rozświetli ją blask jasnych lampeczek (pod żadnym pozorem nie mogą być to lampki migające w różnych kolorach, bo zepsują cały efekt!).
Oryginalne ozdabianie
Jeśli choinka ma być niepowtarzalna i po prostu śliczna, postaw na nietypowe ozdoby. W sklepach albo internecie mnóstwo jest ozdób, które nawet z rzadkiego drzewka uczynią cudowną, świąteczną choinkę. Polecamy zwłaszcza bombki w kształcie przekrojonych jabłek, gruszek, cukierków, orzechów, ciastek i pierników. Taka choinka w połączeniu ze złotymi światełkami wygląda wspaniale! Nietypowo prezentują się również ozdoby koronkowe w kształcie kulek czy gwiazdek. A jeśli dodatkowo będą w jednym kolorze, drzewko jeszcze na tym zyska. Inne nietypowe „bombki” to miniaturowe torebki, małe zabawki (aniołki), bombki przezroczyste (koniecznie szklane) czy czarne. Te ostatnie szczególnie dobrze prezentują się w minimalistycznych wnętrzach.
Pamiętaj!
- Jeśli masz prawdziwe drzewko, nie zapomnij o regularnym nawadnianiu. Do doniczki dolewaj wody, a gdy pień umieszczasz w specjalnym stojaku, podstaw pojemnik z wodą. Choinka postoi dłużej i będzie pięknie pachniała
- Choinka ma również tył! Zwykle koncentrujemy się na przodzie, zaniedbując resztę gałęzi. Zawieś tam kilka bombek
- Zrezygnuj z migających lampek wygrywających kolędy. Na dłuższą metę są nie tylko męczące, ale wręcz irytujące.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Co kupić siostrze lub przyjaciółce na gwiazdkę?
Modne rękawiczki, breloczek czy perfumy? Sprawdź, co spodoba się bliskiej ci dziewczynie.
Jak wyglądają święta w innych częściach świata?
Oto najbardziej niesamowite i oryginalne tradycje świąteczne w innych krajach.
Jadalne drzewko
Nie tylko będzie ładnie wyglądać, ale jego dekorowanie stanie się frajdą dla dzieci. Jadalne ozdoby, które zawiesisz na gałązkach, zrób sama – dzięki temu uzyskasz choinkę marzeń. Podajemy przepis na pyszne ciasteczka:
Potrzebujesz około 2,5 szklanki mąki, kostkę masła, szklankę cukru pudru, 2 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki śmietany, cynamon oraz torebkę cukru waniliowego. Wymieszaj ze sobą wszystkie płynne składniki z cukrem pudrem. Masło dodaj do masy jajecznej. W osobnej misce wymieszaj składniki sypkie, a następnie połącz zawartość obu misek i zagnieć ciasto. Gotowe wstaw do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu rozwałkuj i powycinaj (za pomocą noża lub foremek) różne kształty – choinki, gwiazdki, bałwanki, sopelki. U góry każdego kształtu zrób małą dziurkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni przez kwadrans. Po wystygnięciu udekoruj – białym lub ciemnym lukrem, kolorowymi lentylkami, lukrowanymi pisakami. Przez dziurkę przewlecz wstążeczkę lub grubą nić – i po prostu zawieś na choince!
Taka choinka nie potrzebuje wielu dodatkowych bombek. Dekorowanie jej bałwankami, aniołkami czy chatkami to przesada. Jeśli ciasteczek wyjdzie za mało, na gałązkach zawieś niewielkie bombki, najlepiej w jednym kolorze (czerwone, złote, srebrne). Jadalna choinka potrzebuje dobrego światła – śmiało sięgnij po wyraźne lampeczki, które ją ożywią.
Anielskie włosy
Przepięknie wyglądają na choince tzw. anielskie włosy. Dzięki nim nawet najrzadsza choinka będzie przypominać pannę młodą. Zadbaj o to, aby włosy były w jednym kolorze – kolorowe będą wyglądać pretensjonalnie i pstrokato. Zanim ozdobisz nimi drzewko, powieś bombki (mogą być kolorowe, w różnych kształtach) i lampki. Choinka ozdobiona spływającymi kaskadą anielskimi włosami nie potrzebuje łańcuchów – bardzo łatwo można przekroczyć granicę między oryginalną a kiczowatą dekoracją. W przypadku wyższych partii choinki (do których masz utrudniony dostęp), weź kępkę włosów w dłoń i po prostu je rozrzuć. Zawisną niedbale na gałązce, a efekt będzie naprawdę interesujący. Z włosami anielskimi idealnie komponuje się smukły czubek w takim samym kolorze.