Możesz spędzać długie godziny na pielęgnacji swoich włosów, zarówno w domu jak i na fryzjerskim fotelu. Prawda jest jednak taka, że ważniejsze od tego, co nakładasz na swoje pukle, jest to, czym karmisz je `od środka`.
Jak ostrzega Ricardo Vila Nova, ekspert Urban Retreat, zły sposób odżywiania ma fatalny wpływ na kondycję naszych włosów – przez nią mogą zrobić się cienkie, wysuszone, a nawet zacząć wypadać. Co więcej, zupełnie nie pomaga im też życie w ciągłym stresie i brak nawilżania, bo te grzechy mogą zrujnować je kompletnie.
Co zatem powinnaś zrobić, aby uniknąć najgorszego i uratować swoją fryzurę przed totalną katastrofą? Vila Nova zaleca, aby wprowadzić do swojego jadłospisu odpowiednie produkty, a wszystkie twoje problemy znikną jak za odjęciem czarodziejskiej różdżki. Przynajmniej te z włosami!
CZERWONE MIĘSO
Jest świetnym źródłem żelaza, które konieczne jest w przypadku problemów z suchymi i łamliwymi włosami. Innym źródłem żelaza są też np. soja, tofu albo szpinak.
CZEKOLADA
Okazuje się, że `ta zła` i tucząca czekolada ma świetny wpływ na siwiejące włosy – skutecznie spowalnia procesy starzenia . A to dlatego, że zawiera dużo melatoniny, która barwi nasze ciało. Szczególnie polecane jest spożywanie gorzkiej czekolady.
ŁOSOŚ I TUŃCZYK
Oleiste ryby zawierają kwasy tłuszczowe, które nawilżają włosy i wpływają pozytywnie na ich elastyczność. Jedz je dwa razy w tygodniu, a twoje włosy zrobią się miękkie i błyszczące.
AWOKADO I ORZECHY WŁOSKIE
Dzięki ich zbawiennemu wpływowi twoje włosy staną się gładkie, lśniące i po prostu zdrowe. Dlatego każda z nas powinna zadbać o włączenie do swojej diety tych produktów.
Pozostaje więc już tylko życzyć ci smacznego!
SŻ