Wasza Kuchnia: Zapiekanka warzywno-makaronowa

02 Maja 2010

Prosty i szybki przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Przetestuj go jeszcze dzisiaj - palce lizać!

Wasza Kuchnia: Zapiekanka warzywno-makaronowa
>

Porcja dla 4 osób:

Składniki:

-1 por

-2 marchewki

-1 papryka żółta 

-2 łyżi masła (do podsmażenia pora)

-1 łyżka masła (do sosu)

-400g śmietany

-60-70g sera grana padano (lub innego włoskiego sera)

-sól

Przygotowanie:

1. Ścieram na tarce o drobnych oczkach ser, por kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam por i podsmażam na niewielkim ogniu. Marchewkę ścieram na tarce, a paprykę kroję w wąskie paski.

2. Do pora na chwilkę dorzucam paprykę i marchewkę, by dobrze sie wymieszały, lekko solę, troszkę mieszam i wykładam na miskę.

3. Na czystej patelni rozpuszczam łyżkę masła, wlewam śmietanę, dodaję wcześniej starty ser (troszkę zostawiam) i mieszam.

4. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do sosu, następnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego wkładam kluski, warzywa i wysypuję resztę sera na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 35 minut.

Smacznego! Klaudia

Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Ekspresowy kurczak z mozzarellą

Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim

Strony

Komentarze (17)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 10:51:52

Dla wegetarian? Chyba śmiecie żartować sobie, zauważcie, że w przepisie jest ser żółty. Wegetarianie muszą kupić taki bez podpuszczki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-05 15:45:42

Też zrobiłam wczoraj na kolacje :)) absolutnie fantastyczne danie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-04 22:11:30

Właśnie wcinam. Przepyszne :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-03 17:35:26

prosty i szybki do przygotowania, ale czy mozna zamienic por na inny skladnik? doradzcie cos dziewczyny:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-02 22:43:34

przepis bardzo fajny i prosty :) zrobiłam dzisiaj wersje light :D warzywa poddusiłam na patelni w małej ilości wody. dodałam jeszcze cukinie pokrojoną w talarki. ser o niskiej zawartości tłuszczu roztopiłam w rondelku z łyżeczką oliwy z oliwek, do tego śmietana 10% :P no i makaron pełnoziarnisty. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-02 19:17:17

Super! :) Zgadzam się, że wreszcie coś z myślą o wegetariankach. Na pewno przepis wypróbuję :)))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-02 12:32:38

A smietanka slodka czy kwasna? Mozna zamiast niej uzyc jogurtu naturalnego?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-02 11:52:44

Wszystko super, fajnie, że wege...ale to masło mnei przeraża;D Nie cierpię go. Wydaje mi się, że potrawa byłaby zdrowsza i smaczniejsza na oliwie z oliwek...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-02 10:57:09

super, wreszcie coś z myślą o wegetariankach ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-02 10:14:33

super, bardzo fajnie zrobione, zdjecia i opis porządny :) wkońcu ktoś się wysilił

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz