„Kochane Papilotki,
chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę serową - szybką i bardzo łatwą w przygotowaniu. W moim domu robi zawsze furorę - chociaż ciężko trafić w gusta mojej wybrednej rodzinki! Mam nadzieję, że i Wam przepis się spodoba i kiedyś go wypróbujecie!
Pozdrawiam,
Sylwia
Składniki (na oko):
kawałek ostrego sera żółtego; pomidorki krojone w kostki z oliwkami (takie w kartoniku); 1 jajko; sól; pieprz; serek topiony (taki w trójkącikach); śmietana 18%; makaron (dowolny - u mnie raz penne, raz świderki).
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie - tak żeby był al dente. Następnie odcedzony makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem (niewielką ilością - reszta na posypanie wierzchu), dodajemy pomidorki z kartonika na makaron. Śmietanę i serek topiony mieszamy razem, dodajemy jajko - trzeba je posolić, popieprzyć, lekko zagotować. Wlać do makaronu i posypać wierzch resztą startego sera. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzch można sypnąć trochę bazyli oraz oregano - iii...gotowe!
Pewnie się zastanawiacie, dlaczego u mnie tylko jedna połowa jest z pomidorami? Otóż - moja rodzinka nie eksperymentuje".
Jeśli i ty, tak jak Sylwia, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię!
W skład nagrody wchodzą:
* książka kucharska autorstwa Pascala Brodnickiego
* przyprawy: Przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma, Przyprawa do gyrosa, Przyprawa kuchni włoskiej, Przyprawa kuchni meksykańskiej, Przyprawa kuchni wloskiej oraz zestaw Kamis Spécialité Mix.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także: