Wasza Kuchnia: Wyślij przepis i wygraj kulinarne gadżety!

31 Października 2010

Justyna radzi, jak szybko przygotować sałatkę, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście.

Wasza Kuchnia: Wyślij przepis i wygraj kulinarne gadżety!

Witam! Zauważyłam, że na stronie Papilot.pl bardzo popularne stały się przepisy czytelniczek. To naprawdę świetny pomysł. Przyznam, że kilka z nich wypróbowałam i okazały się naprawdę pyszne! Dzisiaj również i ja zdecydowałam się oddać do wiadomości publicznej mój pomysł na "Imprezową Sałatkę". Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy. Wychodzi jej naprawdę dużo, robi się ją piorunem i jest obłędna! Słyszałam nawet, że wśród znajomych o mojej sałatce krążą legendy i nikt już nie wyobraża sobie bez niej imprezy. Polecam wszystkim i życzę smacznego ! 

Imprezowa Sałatka : 

- makaron lubella kokardki (całe opakowanie) ugotować al'dente.

- szpinak mrożony rozdrobniony w tzw. "kafelku"

- 3 lub 4 ząbki czosnku (rozgnieść, lub bardzo drobno posiekać)

- śmietana 18 % ( 2 łyżki do szpinaku + 3 łyżki do sałatki )

- majonez (duża łyżka )

- musztarda ( 1 łyżeczka )

- 1 puszka kukurydzy

- 1 puszka fasoli czerwonej (przepłukać wodą w sitku razem z kukurydzą)

 - szynka gotowana (3 plastry o grubości ok. 0,5 cm pokroić w cienkie słupki lub kostkę)

- ser żółty gouda średnia kostka lub kilka plasterków (pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce)

- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszona bazylia, ziarenka smaku (vegeta, albo inny kucharek :) ), suszone oregano, papryka słodka w proszku, natka pietruszki  i koperek(najlepiej takie zamrożone jeśli masz, jak nie to suszone lub świeże)

- sos: 3 łyżki śmietany + 1 duża łyżka majonezu +1 łyżeczka musztardy + szczypta soli i pieprzu  

* ugotuj makaron i ugotowany zahartuj zimną wodą

* najważniejszy jest dobrze doprawiony szpinak, zatem:

- szpinak  po wcześniejszym porządnym waleniu nim o stół w opakowaniu,  tak aby rozpadł się na kawałki, wrzucamy do małego rondelka (oczywiście już bez opakowania :) i dodajemy 3/4 szklanki wody.

- do rozmrożonego i chwile podgotowanego szpinaku dodajemy czosnek i wszystkie wymienione przyprawy w ilości "większa szczypta" ;)

- czekasz do momentu aż woda ze szpinaku odparuje, następnie już po ugotowaniu i wyłączeniu gazu dodaj 2 łyżki śmietany i szybko mieszaj bo się zważy i będziesz musiała pójść do sklepu po drugi szpinak :)

* przygotuj sobie naprawdę dużą miskę, bo w takiej "akurat" ciężko wszystko wymieszać.

* wrzuć do miski pokrojoną szynkę, ser, kukurydzę, fasolę, makaron i wymieszaj ze śmietaną, musztardą i majonezem, dopraw solą i pieprzem.

* po ostygnięciu szpinaku dodaj go do całej reszty i ponownie dobrze wymieszaj. 

Smacznego! 

Pozdrawiam serdecznie, Justyna

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (24)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-09 17:29:38

Super stronka i jeszcze lepsze przepisy! Dziękuję! W zamian chciałabym zaprosić do zapoznania się z moimi przepisami - www.brazylijskie.com.pl nie ma ich wiele bo dopiero zaczęłam, ale mam nadzieję, że się spodoba pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-08 22:17:34

Uwielbiam szpinak i makaron!!:D Nie przepadam za fasolą... Ale mimo to sałatka sie pysznie zapowiada!!(MNIAM)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-01 19:01:27

Bardzo pysznie wygląda i smakuje, ale ja wyeliminowałam fasolę, bo jej nie lubię, za to dodałam więcej kukurydzy i trochę groszku :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-01 08:13:56

jadłam podobną ale tamta duzo lepiej wygladała a ta mnie zbiera na wymioty...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 20:14:18

koniecznie muszę zrobić tą sałatkę, kiedyś podobną kupiłam w jakiejś garmażerce i była pyszna, miło że mi o niej przypomniałaś :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 17:00:24

Jak dla mnie sałatka zapowiada się bardzo dobrze, i przepis na pewno wypróbuję ! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 20:25:05

ja zrobilam ta salatke dzisiaj...pycha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 13:52:52

Ale jesteście puste... CO wy chcecie od szpinaku? Jest bardzo zdrowy, pyszny no i tak jest ZIELONY. Sałatka zapowiada się świetnie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 11:38:06

to, że według niektórych osób sałatka wygląda mało apetycznie to moim zdaniem wina jakości zdjęć szczególnie ostatniego. Szpinak jak wiecie jest zielony. Robię podobną sałatkę i szpinak wygląda fantastycznie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 09:07:48

nie wygląda apetycznie a poza tym nie każdy ma szpinak codziennie w zamrażarce :] więc z tym "Justyna radzi, jak szybko przygotować sałatkę, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście." się nie zgodzę :]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 10:06:43

no wlasnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 14:32:22

Dlatego ma się takie rzeczy w zamrażalce. Kupujesz wcześniej i sobie to tam może długo leżeć.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 20:16:28

można zrobić też bez szpinaku jeśli ktoś nie ma bądź nie lubi, myślę że z tą sałatką można eksperymentować.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 01:43:16

mozecie kiedys pokazac jakies wyrafinowane przepisy?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 20:20:12

dodaj łososia zamiast szynki, jeśli dla Ciebie wyrafinowany oznacza droższy :) Ja uważam, że każda rzecz w odpowiednio podany sposób może być "wyrafinowana" szkoda, że Justyna nie pokazała pomysłu podania, ale swoją wyobraźnię można poruszyć...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-31 20:34:38

łososia? łosoś wcale nie jest drogi... dodanie go do tego "dania" nie uczyniłoby go wyrafinowanym.... poza tym kobieto łosoś i ser gouda razem i te inne dodatki ( w zyciu nie slyszalam o takim polaczeniu) ? w ogole dziwie sie ze taki "ser" jest do czegokolwiek podawany, nawet smaku nie ma. wystarczyłyby tylko niewielkie zmany w tej salatce i bylaby wyrafinowana

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz