Wasza Kuchnia: Wykwintne kuleczki rafaello

26 Grudnia 2010

Jeżeli chcesz zrobić wrażenie na gościach podczas świątecznej wizyty, koniecznie wypróbuj pyszny przepis Marceliny.

Wasza Kuchnia: Wykwintne kuleczki rafaello

Witam serdecznie. Zważywszy na to, że jestem pasjonatką rozmaitości w kuchni, dzisiaj chciałabym podzielić sie z Wami bardzo szybkim przepisem ma dobry i gustowny deser. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Składniki: 2 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki  masła lub margaryny, aromat waniliowy (olejek), wiórki kokosowe, lub cappuccino

Sposób przyrządzania:

Łączymy mleko w proszku z masłem, cukrem oraz 2 kropelkami aromatu waniliowego (kokosowy opcjonalnie) i ucieramy wszystko do uzyskania łatwej do formowania masy. Jeżeli masa nie daje się formować, dosypujemy mleka w proszku. Masę formujemy w kuleczki i obtaczamy wiórkami kokosowymi lub w cappuccino. I Gotowe!

Kuleczki najlepiej przechowywać w lodówce.

Życzę smacznego!

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografiii zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny

Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!

Wasza Kuchnia: Babeczki z kremem toffi

Klaudia uwielbia słodkości, a dzisiaj zdradza swój przepis na babeczki toffi. Koniecznie go wypróbuj i zrób pyszną niespodziankę rodzinie!

Strony

Komentarze (59)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-22 15:42:59

to jest pyszne a takie raffaello wypchane tonom chemij i pustych kalorij raczej nie zrobisz

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-08 12:14:48

ochyda wogule nie smakuje jak rafaello

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-03 21:12:28

ja chce raffaello a nie takie cos

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-31 12:45:41

Składniki: 200 g wiórków kokosowych , 250 g mleka w proszku, kostka masła, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, 2 wafle suche, paczka migdałów. Jak przyrządzić? Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i wystudzić. Wafle pokruszyć. Do wody dodać połowę wiórków kokosowych. Mleko wafle i masło. Wszystko wymieszać i schłodzić ok. pół godziny. Z masy formować kulki, w środek włożyć migdał, obtoczyć w pozostałych wiórkach, schłodzić. Smacznego!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-30 10:15:31

przepis bardzo fajny! i nie jest pracochłonny... Oczywiście to nie jest oryginalne rafaello ale też świetne :) własnie na sylwestra będe robic :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 15:03:17

;(( nie smakują jak Rafaello! dlaczego kłamiesz? chcę rafaello.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-31 11:53:37

do se kup, a jezeli juz to RaFFaello...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 15:44:38

te kulki są bardzo pracochłonne.... po trzydziestej kulce miałam ochotę wyrzucić resztę tej masy.. Chociaż przyznam, że były smaczne. Do masy można dodać pokruszone wafle a w środek orzech laskowy albo migdał:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 15:27:45

fajnie,ja zgubilam prawie taki sam przepis i nigdzie nie moglam go znalezc xD ja zawsze sie bawilam i wkladalam migdalki do srodka-kazemu smakowaly;D ale znalazlam latwiejszy sposob na niby "trufle kokosowe" ktore sa praktycznie takie same tyle,ze z alkoholem (malibu lub wodka) i troszeczke sklad sie rozni;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-26 23:49:29

Ja znam lepszy i troche inny przepis - z herbatnikami. Kuleczki są wtedy chrupiące. Do tej całej masy dodajemy pokruszone herbatniki (duża paczka) i dopiero wtedy lepimy. Jak ktoś się lubi bawić to niech wsadzi do środka obranego ze skórki migdała. PYCHOTA

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-26 23:39:11

nie rozumiem, ile mamy dać tego mleka w proszku, bo musimy go dać dwa razy ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-26 23:48:04

po co się tu ścierasz, jest masa podobnych przepisów w necie, w dodatku lepsze :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 12:34:49

proszę pełna kultura

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz