Wasza Kuchnia: Wyborne babeczki z coca colą (Bardzo puszyste i ozdobne!)

03 Lipca 2011

Ela nie boi się kulinarnych wyzwań! Latem zaskakuje swoich najbliższych wymyślnymi deserami.

babeczki z coca colą

Witam, od niedawna zaczęłam prowadzić własny kulinarny blog. Uwielbiam gotować i szukać smaku idealnego. Tym razem chciałabym przedstawić Wam przepis na puszyste babeczki z coca-colą.

Potrzebne produkty: 200g mąki pszennej, 4 łyżki gorzkiego kakao, 2,5 łyżeczki proszku do pieczeni, ok. 150g ciemnego cukru muscovado (do kupienia w każdym supermarkecie ok. 7zł za 500g ale wart swojej ceny!), 2 łyżki cukru waniliowego, 150ml coca-coli (lub innego słodkiego napoju gazowanego), 100 ml oleju, 2 całe jajka, kilka kropel ekstraktu waniliowego lub cherry brandy, garść czereśni lub wiśni, krem waniliowy lub bita śmietana

Wykonanie:

1) Suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce.

2) W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy colę, olej i opcjonalnie inne mokre składniki.

3) Mieszamy zawartości obu misek dużą łyżką do połączenia produktów.

4) Silikonowe/papierowe foremki lub blaszkę na babeczki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Wkładamy do środka po 1 wydrążonej czereśni i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 min. sprawdzając babeczki wykałaczką.

5) Odstawiamy do ostudzenia. Dekorujemy kremem i czereśniami wraz z ogonkami.

Smacznego!

Strony

Komentarze (38)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-06 10:09:19

Litości, robicie aferę z niczego. Nie wiem, co jest złego w tym, że ktoś chce się podzielić wypróbowanym przez siebie przepisem. Gdyby każdy miał tworzyć swój unikatowy, pewnie na papilocie w ogóle nie istniała by zakładka wasza kuchnia, przecież każdy korzysta z książek kucharskich i jakoś nikt się tym nie podnieca. Dziewczyna wykorzystała bardziej znanego bloga i już wielki skandal. A co do przepisu to wypróbowałam, babeczki wychodzą rewelacyjne ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-13 15:38:59

babeczki wychodzą rewelacyjne! ja zamiast czereśni dałam nutellę. pięknie wyrosły i ciasto jest wilgotne i puszyste ale polecam do tego foremki sylikonowe, bo z papierowych może się łatwo powylewać :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-14 20:55:34

ja uzylam zwykłego;) Babeczki wyszly wysmienite:D niestey mialam troche problem chyba ciasto mi wyszlo za rzadkie ;p jak wam wyjdzie tez zadnie to lepiej nie dawajcie wiecej niz polowe do jednej papierowej foremki;) mi sie zaczelo wyszystko rozlewac i normalnie kartastrofa xD babeczki wygladaja jakby ktos nasrał do foremek ale są wyśmienite ;);pp

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 20:15:00

czy cukier muscovado można zastąpić zwykłym cukrem?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-09 16:50:22

tak

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 20:12:55

to przepis z mojewypieki blox pl i za co ta nagroda, za cudzy przepis???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 20:30:03

też daj cudzy i może dostaniesz jak CI szkoda. A może to właśnie ktoś przytoczył jej przepis. A po drugie to czemu nie podzielić się czymś, co znalazło się w pewnej ksiażce kucharskiej, skoro warte jest podzielenia się, jak te babeczki...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 21:15:48

Przytoczę pierwsze zdanie Eli "Witam, od niedawna zaczęłam prowadzić własny kulinarny blog" Więc to moze akurat trafiłaś na jej blog

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 14:41:14

wreszcie porządny przepis

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 01:26:46

który został przerżnięty z internetu ale mi gratulacje !!!!! wstyd ja bym tak nie mogła ~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 12:29:47

Zajrzyjcie na moj blox : kulinarneuzaleznienia . Tam podałam skąd pochodzi przepis ale papilot nie opublikował tego. Pani Dorota, od której próbuje mnóstwo przepisów bo jest dla mnie niedościgniętym wzorem rownież korzysta z przepisów innych tyle , że z blogów po angielsku czy rusku, z cincina lub innych blogów- a mi łatwiej jest ją podpatrywać niż tłumaczyć sobie zagraniczne blogi. Podawałam to w gramach i ml bo tak chyba ławiej jest odmierzyć. Ja mierze to w specjalnych naczyniach gdzie są napisane oddzielne skale dla mąki czy cukru. Takie dzbanuczki np. plastikowe są bardzo taniej a zaoszędzą wam problemów na przyszłość.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 12:32:37

aha no i jeszcze jedno - ja używam ekstraktu waniliowego od lat. Nie mam pojęcie czy nie ma go w zwykłych supermarketach w Polsce bo kupuje go w małym sklepiku w mojej wiosce lub kupuje go na wakacjach w Niemczech. Nie sądziłam że w Polsce jest nie do dostania...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 13:16:45

Tylko, że Pani Dorota, kiedy korzysta z czyjegoś przepisu, zawsze o tym wspomina. Co z tego, że na blogu masz napisane, skąd jest ten przepis, skoro tu takiej informacji nie ma? Papilot sam tego nie umieścił, czy papilot nie wiedział, bo o tym nie wspomniałaś?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 13:45:06

hmm, moze jestem slepa, ale na twoim blogu nie ma napisane skąd wzielas przepis. to nie zbrodnia korzystac z przepisow innych, ale skoro publikujesz cos nieswojego, to wypadaloby zaznaczyc skad to jest. a tak swoją drogą bardzo inspirujesz się blogiem dorotki - najpierw swoje "przemyslenia i zachęcenia" potem zdjęcie, potem przepis. Nic w tym zlego, tak tylko zauwazam ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 14:19:46

Ciekawe kiedy na papilocie był przepis który ktoś sam wymyślił? I nie mówie to o jakiś zwykłych deserach z bitą śmietaną... To chyba normalne, że gdy wypróbuje się coś dobrego podaje się to dalej? A czy wy pamiętacie skąd jest każdy przepis którego używacie? Jeżeli przepis dostałyście od kogoś kto sam go skądś wziął to on również nie jest jego autorem... Czemu jesteście takie zazdrosne ? Sko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 01:24:16

nikt nie jest zazdrosny!!! ale jak się bierze czyść przepis to wypada o tym napisać .a nie cały sukces dla siebie!!! ja te muffinki ,to ja tez od Pani Doroty dobrze znam ten przepis i od dawna robię ale dla mnie by był wstyd tak podać tej pani tan przepis na papilota i tyle !!!!!!!!!!!!! jesteś chamem!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 16:14:50

przestańcie, to nie pierwszy raz jak papilot nie podał jakiegoś dopisku o źródle pomysłu...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 12:15:23

No ja tak samo chciałam się dowiedzieć czy warto zrobić takie muffinki alee nic na ten temat w komentarzach nie ma bo się kłócicie...:/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 13:18:43

Warto, Dorota z moich wypieków właściwie nie umieszcza na blogu złych przepisów. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś z jej bloga nie wyszło lub było niedobre.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 01:31:35

BARDZO!!!!! WARTO ROBIĘ JE OD LAT ALE WŁAŚNIE Z PRZEPISU PANI DOROTY A NIE TEJ PSEUDO KUCHARKI KTÓRA ZRZYNA PRZEPISY !!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 12:08:33

chcialam zobaczyc w komentach czy warto robic te babki czy sa dobre a wy sie kłócicie czyj to przepis.. oj boze biedne urażone dusze -.- chillout

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-03 12:05:59

Śmieszne jesteście wiecie. Przepis ściągnięty? Dziewczyna po prostu robi według takiego. Inspiruje się przepisami innych i tyle. A nikt nie każe tu wymyślonych tylko przez siebie dawać przepisów. Gdyby tak było zazdrośnice żadna z nas nie mogłaby nic dodać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-04 01:38:24

SAMA JESTEŚ ŚMIESZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz