Witam!
Chciałam podzielić się z Wami moim smakiem dzieciństwa kojarzącym się z Wielkanocą. Co roku moja Mama przygotowywała jajka faszerowane ze szczypiorkiem w skorupkach. Teraz ja to robię i postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym przepisem.
Składniki na 14 porcji: 7 jajek, śmietana, szczypior lub zielona cebulka (ilość wg uznania), bułka tarta, sól, pieprz, masło do smażenia
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie przekroić jajka (w skorupkach!!) wzdłuż na 2 części. Delikatnie wyjąć żółtka i białka ze skorupek tak żeby ich nie uszkodzić. Później żółtka i białka należy rozgnieść na malutkie kawałeczki (najłatwiej jest to zrobić widelcem). Następnie dodać szczypior (lub zieloną cebulkę) i 3 płaskie łyżki śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowany farsz należy delikatnie nakładać małą łyżeczką do skorupek. Na koniec posypać bułką tartą. Smażyć na maśle skorupkami do góry przez kilka minut (aż do zarumienienia się bułki tartej).
Smacznego!
Agnieszka
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Pyszne racuchy z jabłkiem na podwieczorek
Racuchy świetnie smakują w połączeniu z cukrem albo śmietaną. Przekonaj się sama!
Wasz Kuchnia: Ciasto maślankowe z truskawkami
Doskonały przepis na niedzielny deser. Smacznego!