WASZA KUCHNIA: Wielkanocne jaja faszerowane z przepisu Agnieszki

17 Kwietnia 2011

Smaczny przysmak na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak go przyrządzić!

jaja faszerowane

Witam!

Chciałam podzielić się z Wami moim smakiem dzieciństwa kojarzącym się z Wielkanocą. Co roku moja Mama przygotowywała jajka faszerowane ze szczypiorkiem w skorupkach. Teraz ja to robię i postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym przepisem.

Składniki na 14 porcji: 7 jajek, śmietana, szczypior lub zielona cebulka (ilość wg uznania), bułka tarta, sól, pieprz, masło do smażenia

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie przekroić jajka (w skorupkach!!) wzdłuż na 2 części. Delikatnie wyjąć żółtka i białka ze skorupek tak żeby ich nie uszkodzić. Później żółtka i białka należy rozgnieść na malutkie kawałeczki (najłatwiej jest to zrobić widelcem). Następnie dodać szczypior (lub zieloną cebulkę) i 3 płaskie łyżki śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowany farsz należy delikatnie nakładać małą łyżeczką do skorupek. Na koniec posypać bułką tartą. Smażyć na maśle skorupkami do góry przez kilka minut (aż do zarumienienia się bułki tartej).

Smacznego!

Agnieszka

Strony

Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-30 21:40:26

genialne są! moja babcia zawsze robi je na święta wielkanocne. pycha :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-18 19:56:44

to jest przepyszne!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-18 08:01:59

makelifeeasier.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-18 00:09:02

nie wygląda to apetycznie..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 18:03:18

a co w tym farszu jest? tylko jajka... nic specjalnego, szkoda zachodu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 16:47:19

A mi się podoba ten przepis i chętnie z niego skorzystam. Dziękuję ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 15:37:58

gdzie można kupić małą łyżeczkę do skorupek? ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 15:05:45

Ja tam wolę obrane jaja na twardo, z których wyjmujemy tylko żółtko. Łączymy je z zielonym groszkiem, cebulką ew szynką i serem. Przyprawiamy, wkładamy do białka i posypujemy szczypiorkiem. Pyszne!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 15:29:19

Ja też rak robię. Dodatków do żółtka dodajemy dużo, przez co robi się taki kopczyk, a nie płaska masa jak tutaj. Wyciągnięte ze skorupek wyglądają dużo ładniej, a tak przyozdobione są naprawdę świetne na Wielkanoc. Tego co widać na zdjęciach bym na stół wielkanocny nie położyła, sorry.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 15:04:16

Bardzo dobre są jajka faszerowane pieczarkami:) ale ten przepis wydaje mi się całkiem ciekawy, spróbuje.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-17 13:54:25

Jakos nie przemawia do mnie ten przepis.... Raz, ze istnieje spore ryzyko polkniecia skorupki, a dwa -przeciez podawanie w niej czegokolwiek jest nieestetyczne i niehigieniczne jak dla mnie.....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz