Wasza Kuchnia: Truskawkowy tort Olgi

26 Września 2010

Idealny na specjalne okazje – urodziny i przyjęcia. Olga tłumaczy, jak go szybko wykonać.

Wasza Kuchnia: Truskawkowy tort Olgi

Witam Kochani,

Chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na tort truskawkowy, zrobiłam go na swoje urodziny i bardzo wszystkim smakował. Wiem, że jest już po sezonie truskawkowym ale możecie zamiast truskawek użyć z powodzeniem innych owoców, np. banana, ananasa brzoskwini, kiwi.

Przepis na biszkopt do tortu:

Składniki: 5 jajek, 2 niepełne szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy . Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę. Piec około 40 min w temp. 175 °C.

Masa:

Składniki: 500 ml śmietanki 36 %, laska wanilii/opakowanie cukru waniliowego, 200 g serka mascarpone, 2x fix do śmietany, 400 g pokrojonych w kostke truskawek, 3 łyżki cukru pudru, Pół słoiczka dżemu truskawkowego

Do dekoracji: 200 ml śmietanki 30% lub 36% oraz kilka truskawek

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fixy do śmietany(według instrukcji na opakowaniu), cukier puder i wanilie. Serek mascarpone ręcznie wymieszać dodać do przygotowanej masy razem z pokrojonymi truskawkami. Blaty biszkoptowe posmarować dżemem i przełożyćgotową masą. Udekorować bitą śmietaną oraz truskawkami.

Pozdrawiam i życzę smacznego, Olga.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (23)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-28 10:56:39

ale mi trudność:) z reszta nie dobre są takie truskawki do ciast:) bo sie robią kwaśne;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-27 12:29:15

Olga jak coś zrobi to nie ma bata.:d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 20:17:26

cholera, dziewczyno! teraz muszę iść do sklepu po coś słodkiego, bo takiego smaka mi zrobiłaś tym tortem! >:(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 19:20:00

ja bym taki zjadła ze smakiem ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 21:05:35

weź ty sie ogarnij

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 14:51:34

Tort nie wygląda zachęcająco i jest strasznie niestarannie zrobiony.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 17:13:25

Pokaz nam lepszy. Jestes napewno mistrzem w gotowaniu :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 20:38:00

jezeli juz to w pieczeniu :) tortów sie raczej nie gotuje o ile wiem... Wiekszośc ludzi potrafi zrobić lepszy tort, a to jest zwykły biszkopt przełożnoy masa i dżemem (!) i jest niestarannie posmarowany śmietaną. Dziwie się, że takie coś autorka zrobiła na swoje urodziny, ale cóż gusta sa różne... Ja nie musze tu niczego udowadniać czy umiem piec czy nie, zwróciłam tylko uwagę, że jest niestaranny bo jest! Jeśli ktoś decyduje się coś pokazać publicznie mógłby sie przynajmniej do tego przyłożyć i musi liczyc się z krytyką :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-27 17:40:53

Dokładnie, aczkolwiek sadze ze z czasem wprawy nabierze :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 11:47:27

apetycznie to ten "tort" nie wygląda

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 17:12:50

To zrob lepszy i pokaz, czekamy !!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 20:19:58

ja też czekam na TWÓJ tort. Pewnie nawet zwykłego śmietanowca nie potrafisz upiec

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 22:22:00

oczami jesz?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 22:37:33

przeciez napisała,że nie wyglada apetycznie.. a nie, że nie jest apetyczny matole

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 10:10:13

Naprawdę marny tort (mix do śmietany?! co to za świństwo?). Biszkopt lepiej zrobić na mocno ubitych z cukrem jajkach, nie potrzebuje proszku do pieczenia.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 12:08:31

Mix do śmietany to jest to samo co śmietan fix, którego ja używam. Jest idealny do śmietany, dzięki niemu nie rozpływa się, nawet kiedy dłużej postoi w temperaturze pokojowej. Działa jak żelatyna, ale nie robi paskudnych glutów i nie daje żadnego smaku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 12:19:36

dokładnie. wiąże śmietanę, dzięki czemu się nie rozpływa. dodaję śmietan fix nawet do zwykłych deserów.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 09:15:53

troche po sezonie... ;(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 08:55:02

nic nadzwyczajnego, zwykłe ciasto przełożone masą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-26 08:00:04

a dupa rośnie ;D a tam, od czasu do czasu można :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz