Witajcie,
Na dobre rozpoczęła się jesień, a ja - jak zawsze o tej porze roku - zamykam się w kuchni i eksperymentuję. Ostatnio jednak powróciłam do kulinarnych korzeni i po długiej przerwie przetestowałam sprawdzony przepis mojej ukochanej babuni. Ryba po grecku przyrządzona według tej receptury wychodzi zawsze, a smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Składniki: ryba morska (np. dorsz, morszczuk), 2 cebule, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 puszka pomidorów, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, liście laurowe, papryka słodka mielona, ziele angielskie, sól i pieprz, olej słonecznikowy
Sposób przygotowania (porcja dla 4 osób): Rybę nasolić i popieprzyć, odstawić na pół godziny. W międzyczasie cebulę pokroić w kosteczkę, a marchew, seler i pietruszkę utrzeć na tarce na wiórki. Rozgrzać olej w rondelku, zeszklić cebulę, następnie wsypać wcześniej starte warzywa. Mieszając, całość podsmażyć. Dodać odrobinę słodkiej mielonej papryki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem. Całość podusić około 10 minut.
Rybę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Piec na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Po upieczeniu ułożyć na talerzu wyłozonym ręcznikiem papierowym. Przestudzoną rybę i sos wykładać warstowo w podłużnym naczyniu.
Gotowe!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także:
Kruche babeczki z jagodami i bezą