Wasza Kuchnia: Tradycyjna ryba po grecku z przepisu Doroty (Wygląda wyśmienicie!)

13 Listopada 2011

Wykwintna potrawa, którą zaskoczysz niedzielnych gości!

ryba po grecku

Witajcie,

Na dobre rozpoczęła się jesień, a ja - jak zawsze o tej porze roku - zamykam się w kuchni i eksperymentuję. Ostatnio jednak powróciłam do kulinarnych korzeni i po długiej przerwie przetestowałam sprawdzony przepis mojej ukochanej babuni. Ryba po grecku przyrządzona według tej receptury wychodzi zawsze, a smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Składniki: ryba morska (np. dorsz, morszczuk), 2 cebule, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 puszka pomidorów, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, liście laurowe, papryka słodka mielona, ziele angielskie, sól i pieprz, olej słonecznikowy

Sposób przygotowania (porcja dla 4 osób): Rybę nasolić i popieprzyć, odstawić na pół godziny. W międzyczasie cebulę pokroić w kosteczkę, a marchew, seler i pietruszkę utrzeć na tarce na wiórki. Rozgrzać olej w rondelku, zeszklić cebulę, następnie wsypać wcześniej starte warzywa. Mieszając, całość podsmażyć. Dodać odrobinę słodkiej mielonej papryki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem. Całość podusić około 10 minut. 

Rybę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Piec na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Po upieczeniu ułożyć na talerzu wyłozonym ręcznikiem papierowym. Przestudzoną rybę i sos wykładać warstowo w podłużnym naczyniu.

Gotowe! 

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Elegancki sernik z bezą

Kruche babeczki z jagodami i bezą

 

Strony

Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-20 18:29:03

Coś ciekawego zapraszam www.youtube.com/watch?v=gTf9anwzFz4

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-15 21:31:45

wspaniałe !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-14 12:10:31

u mnie jedno z dań wigilijnych :) przepyszne!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 13:39:18

Pyszne to danie jest!:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 11:38:27

Moja mama zawsze tak robi. Uwielbiam to

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 10:49:11

moja babcia taką rybę zawsze na wigilię robi, tyle że o wiele więcej wszystkiego .. nic nie musi być przepisywane, to popularny przepis

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 07:08:55

przeciez tak robia, przepisują durnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 01:03:23

Dokładnie - co to joty!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 00:50:55

szkoda tylko, ze ten przepis tej twojej 'ukochanej babuni' jest skopiowany z innej strony...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1