WASZA KUCHNIA: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy z przepisu Moniki

29 Maja 2011

Kolejna porcja kulinarnych inspiracji! Tym razem Monika zdradza swój przepis na urodzinowy tort!

tort czekoladowy

Urodziny to dzień, w którym powinnyśmy zapomnieć o wszelkich dietach i dać ponieść się fantazji! Najpopularniejszym przysmakiem na przyjęcie urodzinowe jest tort i ja właśnie chciałam pokazać Wam przepis na mój ulubiony czekoladowo-brzoskwiniowy.

Składniki na ciasto: biszkopt, 5 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:  Białka ubić na sztywną pianę, a w drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gładką masę. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy białka z żółtkami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką ; wlewamy ciasto. (najlepiej tortownica nie większa niż 24cm). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na krem czekoladowy:  4 żółtka jaj, 250g prawdziwego masła, 1 szklanka cukru pudru, 200 g dobrej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: Żółtka miksujemy z cukrem, a czekoladę topimy w kąpieli na białą, puszystą masę. W drugiej misce miksujemy masłowodnej i lekko studzimy. Do masła wlewamy na zmianę po trochu czekoladę i jajka z cukrem. Miksujemy.

Składniki na krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 kostka prawdziwego masła, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jajSposób przygotowania: Syrop spod brzoskwiń uzupełnić wodą do objętości 350ml (nie więcej, bo będzie masa zbyt rzadka) i ugotować w tym budyń.  Po wystudzeniu masy budyniowej dodać utarte żółtka i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną masę. Zmiksować ½ brzoskwiń i dodać do masy. Pozostałą ilość brzoskwiń pokroić w kosteczkę lub plasterki i udekorować tort.

Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń lub wodą z cytryną. Całość wysmarować według uznania kremem czekoladowym i brzoskwiniowym, a górę ustroić kolorowymi cukiereczkami albo gotowymi ozdobami. Powodzenia i smacznego! 

Strony

Komentarze (81)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 16:07:53

Przy każdym przepisie krytycy się znaleźli- jest takie mądre polskie przysłowie- krowa, która dużo muczy mało mleka daje Wygląda super:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-17 15:57:15

Ładnie wygląda. Ja czekolade lubie łączyć z wiśniami, bananami lub pomarańczami.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-13 00:05:12

chciałabym zobaczyć jak gotują wszyscy zgromadzeni tu 'krytycy kulinarni' ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 22:14:46

jeli juz to pieką... i na pewno lepiej niz ona

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-12 03:05:51

Ahahahahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-26 20:35:19

no może jest smaczny, ale wygląda faktycznie zniechęcająco :) bez urazy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-19 20:20:51

To 'coś' nagórze wygląda jak gówno.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-06 00:54:27

wyglada okropnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-31 16:27:32

PAPILOT JEST DO BANI, BO NIE WYSYŁA NAGRÓD !!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-31 12:14:49

niechlujne wykonanie, te brązowe ozdoby przywodzą na myśl... no właśnie ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-30 00:23:36

"czekoladę topimy w kąpieli na białą, puszystą masę." ?????????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-30 01:55:02

"W drugiej misce miksujemy masłowodnej i lekko studzimy." xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz