Wasza Kuchnia: Tort brzoskwiniowy i kawa z bitą śmietaną

Wyśmienity deser według przepisu Sandry. Kawa z bitą śmietaną i tort owocowy to doskonały sposób na to, jak zaskoczyć gości w niedzielne popołudnie!
Wasza Kuchnia: Tort brzoskwiniowy i kawa z bitą śmietaną
30.05.2010
>

KAWA

Na początku spieniamy ekspresem mleko (w filiżance 3x małą objętość, następnie przelewamy do dużej szklanki tak, aby zapełnić ją do połowy; jeżeli nie posiadacie takiego ekspresu proponuje lekko podgrzać mleko i je wstrząsnąć w celu utworzenia się pianki - najlepiej 3,2% wtedy będzie  duża pianka : ) Następnie robimy małą kawę, idealnie gdy jest to kawa w ziarnach świeżo mielona przez ekspres. Można tez zaparzyć kawę w sposób tradycyjny. Przelewamy powoli kawę do mleka, zaobserwujemy jak ładnie zabarwi się mleko. Na wierzchu powstaje mała pianka, dodajemy do niej bitą śmietanę w sprayu i małe kawałki lodów waniliowych (najlepiej wyglądają w kształcie kuli lub prostokątów). Polewamy czekoladową polewą i oprószamy czekoladą. Pychotka ;-) 
jak zrobić tort
>

TORT BRZOSKWINIOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ  Nadzienie: ubijamy schłodzoną śmietanę 36% mikserem do momentu aż stanie się puszysta. Można dodać troszkę cukru pudru, aby była słodka, aczkolwiek niekoniecznie: ). Następnie dodajmy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki i tak mamy gotowe nadzienie! 

Składniki na biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju  Wykonanie: ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie dodać żółtka (po jednym) i nadal ubijać! Po otrzymaniu jednolitej masy zakończyć ubijanie, dodać mąkę oraz oliwę mieszając ręcznie drewnianą łyżką. Piec w tortownicy około 40 minut w temperaturze 180°C. 

Upieczony biszkopt kroimy na 3 równe części i nasączamy przestudzoną, przegotowaną wodą połączoną z likierem migdałowym. Wystarczy już tylko przełożyć biszkopt nadzieniem i posmarować go na wierzchu:)    SMACZNEGO!!

proste przepisy
>

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Galaretkowy tulipan

Wasza Kuchnia: Śniadaniowe rogaliki Karoliny

 

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 15.05.2011 22:37
próbował ktoś tort? i jak? bo nei wiem czy nei za skromny
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.05.2010 20:10
za przepis na kawę bardzo dziękuję, od dawna chciałam sobie zrobić taką kawę a dzięki niemu nie będę musiała eksperymentować, tylko mam od razu napisane co i jak, DZIĘKI :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.05.2010 18:20
Zaraz schrupie mój ekran ;D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.05.2010 16:57
a dupa rośnie.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 31.05.2010 15:41
mmm wygląda przepysznie! Na pewno spróbuję ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie