Wasza Kuchnia: Tartaletki z warzywami i serem

27 Lutego 2011

Nie masz pomysłu na pyszną przekąskę? Koniecznie wypróbuj przepis Alicji!

Wasza Kuchnia: Tartaletki z warzywami i serem

Witam!

Oto niezwykle prosty przepis na uroczą przekąskę dla dwojga… Ten przepis jest idealny szczególnie wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanego dania. Dodatkowo możesz go zmieniać w zależności od tego, co akurat znajduje się w Twojej lodówce

Smacznego, 

Alicja

Składniki na dwie porcje: gotowe ciasto francuskie (najlepiej wybrać to najtańsze, które niczym nie różni się od wykwintnych specjałów - szukaj produktów w cenie ok. 4,50 za 125g), pomidor, por, 1 ząbek czosnku, parówka drobiowa, ser żółty, tłuszcz do posmarowania foremek

Przepis:

1. Foremki posmaruj tłuszczem. Z ciasta francuskiego wykrój dwa kwadraty

2. Dokładnie ułóż ciasto na foremkach, dociskając je do spodu i krawędzi. Odetnij wystające z foremki kawałki ciasta.

3. Na spodzie ułóż pokrojone plasterki pomidora, drobno pokrojony czosnek, parówkę w plasterkach i por. Całość posyp startym serem żółtym. 

4. Przygotuj cienkie paseczki z pozostałego ciasta francuskiego i ułóż je na wypełnionych foremkach tak, by wzajemnie się przeplatały.

5.Tak przygotowane danie włóż do rozgrzanego piekarnika tak, by ciasto francuskie się zarumieniło. Gotowe!

Kilka porad, dotyczących tej potrawy:

- W moim przepisie wykorzystałam foremki, zwane tartaletkami – możesz zastąpić je żaroodporną formą do pieczenia tarty lub blachą do ciasta;

- Do posmarowania formy tłuszczem zamiast margaryny lub mixu najlepiej wykorzystać prawdziwe masło;

- Paski z ciasta francuskiego przygotuj zaraz po jego rozmrożeniu, kiedy masa będzie jeszcze sztywna – ten trick ułatwia krojenie ciasta. Przygotowane paseczki nakryj ściereczką, żeby nie zaschły;

- Możesz zmienić składniki w zależności od tego, co masz w lodówce. W tym przepisie świetnie sprawdza się mozzarella, szynka, papryka, przecier pomidorowy i pieczarki;

- Niewykorzystane ciasto francuskie warto zamrozić.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (28)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-29 18:47:54

przekąska dla dwojga? wyobrażasz po tym porze i czosnku się całować? bo jeśli chodzi o dwie osoby to trzeba było tak napisać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-12 14:25:21

To jest naprawdę pyszne. Tyle , że ja zastąpiłam parówkę potarkowaną szynką. :-) Polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 23:09:35

bardzo fajne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 19:26:31

nic ciekawego ( nie wiem co w tym komentrazu jest zlego, ze zostal skasowany, ale coz... jak widac nie mozna napisac co sie mysli )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 19:24:10

nie lubie bylejakości

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 14:07:59

Nie lubię parówek, ale można je zastąpić. Gotowe ciasto francuskie jest naprawdę boskie - bardzo tanie w Biedronce. Ja lubie gulasz przykryty ciastem, rogaliki, paszteciki - naprawdę nadaje się do wszystkiego!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 12:23:19

A na ile stopni piekarnik ma być nagrzany? I ile czasu trzeba to piec? To sa również podstawowe rzeczy, które nie zostały podane. Troche to bez sensu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 13:53:27

na cieście jest zawsze napisana temperatura i czas!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 14:36:44

zalezy co sie piecze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 16:28:07

Tak, zależy co się piecze. Ale w tym przypadku składniki nie wymagają upieczenia, a jedynie zapieczenia, więc całkowicie wystarcza temperatura i czas z opakowania ciasta lub z przepisu na ciasto, jeśli ktoś woli zrobić sam. Dziewczyny, myślenie naprawdę nie boli.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 19:22:33

za to boli patrzenie na komentarze od jednej i tej samej osoby... up ^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 01:15:29

nie zamraza sie 2 razy tej samej rzeczy...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 01:46:41

no wlasnie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 02:18:09

ale nikt nie kaze zamrozic rozmrozonego!! tylko wyciagasz z zamrazarki, odcinasz ile potrzeba a to co zostaje znowu w zamrazarce laduje...pomyslcie troche, myslenie naprawde nie boli;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 11:33:47

napisala, ze rozmrozila :) naucz sie czytac, naprawde nie boli :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-27 00:43:57

ciekawy przepis:) lubie ciasto francuskie i chetnie wyprobuje ten przpis:) gratuluje pomyslu:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz