Wasza Kuchnia: Szybki i prosty placek ze śliwkami

14 Listopada 2010

Sylwia prezentuje jak przygotować pyszne ciasto ze śliwkami dla całej rodziny.

Wasza Kuchnia: Szybki i prosty placek ze śliwkami

Witam,

Chciałabym podzielić się przepisem na smaczne i szalenie łatwe do zrobienia ciasto ze śliwkami

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 sztuki jaja, 10 łyżek oleju, 10 łyzek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1 kg  śliwek węgierek

Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowe ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto i na wierzch drobno pokrojone sliwki. Pieczemy...

Pozdrawiam,

Sylwia

Strony

Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2014-08-23 13:42:14

re: Wasza Kuchnia: Szybki i prosty placek ze śliwkami

Trzeba piec jeszcze 40 min ale mi nie wyszło, prawie nic nie wyrosło, a może raczej wyrosło ale jak wyjęłam i znowu włożyłam do piekarnika to już opadło i przez 40 min nie urosło, nie ma wyglądu jak na zdjęciu :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-08-12 22:13:17

re: Wasza Kuchnia: Szybki i prosty placek ze śliwkami

Taki sam przepis widnieje na stornie mojeciasto kasi...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-08-02 12:36:20

re: Wasza Kuchnia: Szybki i prosty placek ze śliwkami

Dziękuję za ten przepis. Do części z kakao dodałam dodatkowe dwie łyżki wody, bo wydawało mi się za gęste.Właśnie ciacho się piecze. Mam nadzieje na pyszny dodatek do kawki:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-27 00:15:08

fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje ;super jest to ciacho z węgierkami

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 13:57:54

mmm... stylistyką nie grzeszy :D pokolenie dzieci neo-analfabetów nam rośnie :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 16:43:28

Zanim zaczniesz komentować czyjąkolwiek wypowiedź, ogranicz ilość używanych emotikonek. Na litość, to przepis, nie esej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-23 22:45:14

haha - dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 12:55:38

ile trzeba piec po wlozeniu za drugim razem? ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 12:16:31

ooo super przepis zaraz zrobie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 10:53:10

Śliwki puszczają sok i zwyczajnie podczas pieczenia na jeden raz ciasto wokół robi się mokre i miękkie - poza tym w takiej sytuacji śliwki lubią opaść na sam spód. Przynajmniej u mnie, zgaduję, że autorka przepisu też chciała tego uniknąć. (;

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 10:51:25

Pycha! ;) Zgadzam się z koleżnkami poniżej. Można za jednym razem wszystko upiec. Z resztą każdy robi po swojemu. ;) Pozdrawiam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 10:03:11

po co piec dwa razy?? robie podobne ciasto i wszystko wkladam do piekarnika na raz

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz