Wasza Kuchnia: Spaghetti po florencku

10 Października 2010

Ania pokazuje, jak w łatwy sposób przygotować pyszne spaghetti w nowoczesnym wydaniu.

Wasza Kuchnia: Spaghetti po florencku

Witam,

Mam na imię Ania i chciałabym zaprezentować przepis na moją ulubioną potrawę - Spaghetti po florencku. Nie przepadam za gotowaniem i potrafię przypalić wszystko co się da, jednak ta potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawsze wychodzi:) Na zdjęciach są pokazane podwójne proporcje (dla całej rodziny), tu zamieszczam jednak przepis na 2 osoby. Czas przygotowania to około 30 min.

Mam nadzieję że Wam także zasmakuje ta potrawa.:)

Przepis:

Składniki: mrożony szpinak - 100g; paghetti -200g; mięso mielone 200g; sól - 1 szczypta; mała cebula - 1 szt.; ząbek czosnku - 1szt.; olej - 1 łyżka; śmietana kremówka - 100ml; pieprz - 1 szczypta; Fix bolognese - 1 sztuka; żółty ser - wedle uznania do posypania; przyprawy: majeranek, bazylia, oregano

Opis:

1. Rozmroź szpinak w garnku lub mikrofalówce.

2. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem oleju (makaron dzięki temu nie skleja się). Zahartuj zimną wodą w durszlaku.

3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Podduś cebulę z czosnkiem na gorącym oleju na dużej patelni. Dodaj szpinak i 50ml śmietany, całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, oregano. (W zależności od upodobań. Szpinak jest dość mdły, lecz po dodaniu przypraw smakuje pysznie). Zdejmij warzywa z patelni i wymieszaj ze spaghetti. Odstaw w ciepłe miejsce.

4. Podsmaż mięso mielone na oleju przez około 8min. Następnie wlej 1/4 l (250ml) zimnej wody i resztę śmietany zmieszanej z  zawartością torebki Fix. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez parę minut, ciągle mieszając.

5. Wyłóż spaghetti na talerz, następnie sos z mięsem i można posypać żółtym serem (i wstawić na chwilę do mikrofalówki aby rozpuścić ser). i... Voila!

Smacznego,

Anna

Strony

Komentarze (35)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 11:54:57

241wVr hjiqlhdauscg

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 12:39:28

aFVckK ensiddrhljde

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 00:16:42

Gee wlilekirs, that’s such a great post!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-19 18:32:35

Makaron spaghetti to jedyny rodzaj makaronu którego się nie hartuje!!!. Po ugotowaniu odcedza się wodę i wtedy wlewa oliwę i miesza makaron. Sam przepis wypróbuję, choć przyprawy do szpinaku zazwyczaj stosuję inne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-15 20:35:46

DLaczego papilot do tego czasu nie przesłał książki i fit up'ów???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-11 20:52:09

MNIAM! uwielbiam szpinak,spaghetti oraz gotowanie;**

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-11 09:56:59

po pierwsze to do potraw wloskich nie uzywa sie oleju a oliwy z oliwek ( do smazenia rafinowanej, na surowo extra vergine), po drugie przyprawianie szpinaku bazylia, oregano i majerankiem (O.o) to profanacja tego warzywa, szpinak przyprawia sie delikatnie bialym pieprzem i ew. galka muszkatolowa, taka ilosc roznych ziol zwyczajnie zabija jego naturalny, delikatny smak , a po trzecie jak juz mowimy o spaghetti po florencku to trzymajmy sie przepisu, wiec nie robimy sosu pomidorowego z miesem tylko delikatnie podduszamy pomidory swieze badz z puszki z czosnkiem i odrobina cebuli, dodajemy swieza bazylie i dobra oliwe juz do zdjeciu z ognia, nie bardzo rozumiem idee kupowania sosow w proszku kiedy ten sam ze swiezych skladnikow mozna zrobic rownie szybko, a juz posypywanie jakichkolwiek past zwyklym zoltym serem zamiast nawet jakas podrobka parmezanu to szczyt bezguscia kulinarnego, ale to polska wlasnie, nastepny pewnie bedzie przepis na lasagne z proszku albo salatke z warzyw z puszki i jajka z majonezem :/ papilocie, naprawde nikt nie przysyla wam sensownych przpisow?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-11 13:59:44

zgadzam się. papilot to portal dla kucharek amatorek więc nie ma co liczyć wyrafinowane przepisy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-11 18:23:12

wszystko okej i mogę się zgodzić ale nie przesadzajmy, przepis w ostatecznym rozrachunku nie jest zły więc cały ten szum nie jest konieczny. Można by się burzyć gdyby to był portal typowo kulinarny, a nie jest i "w tym pies pogrzebany" .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-10 20:06:34

nie wyglada to apetycznie i w dodatku szpinak?...już łatwiej jest zrobić zwykłe spaghetti i tez ok 30 minut roboty.........

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-10 20:04:55

Zapowiada się pysznie! a wygląda świetnie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-10 17:02:00

wygląda jak rzygi łee ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz