Wasza kuchnia: Słodkie, kolorowe bułeczki

11 Kwietnia 2010

Pyszny deser na niedzielne popołudnie. Przekonaj się, że pieczenie słodkości wcale nie jest trudne!

bułeczki drożdżowe
> Pyszny deser na niedzielne popołudnie. Przekonaj się, że pieczenie słodkości wcale nie jest trudne!

SKŁADNIKI:  1 kg mąki,  1 szklanka cukru,  1 cukier waniliowy,  3 żółtka,  ok. 600 ml letniego mleka,  7 dkg drożdży, 5 dkg miękkiego masła,  10 dkg rodzynek,  10 dkg suszonych, kolorowych ananasów,  5 dkg masła,  3 łyżki cukru pudru

*Wszystkie produkty powinny mieć  temperaturę pokojową, zatem proponuję  wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.   

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Żółtka, cukier i cukier waniliowy przez chwilę rozetrzeć mikserem w misce (cukier nie musi być roztarty). Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, aż będą rzadkie. Mąkę przesiać przez sito i wraz z drożdżami dodać do żółtek. Przesianie mąki przez sito, oprócz wyeliminowania grudek, ma na celu również jej napowietrzenie. Powoli dolewać mleko mieszając produkty czystą ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać więcej mleka. Na koniec dodać miękkie masło. Masło można rozpuścić na ogniu, ale miękkie łatwo się rozprowadza i daje przyjemny zapach.  Przygotowane ciasto odstawić na ok. 2 godziny lub dłużej. Następnie stolnice posypać mąką i rozwałkować ciasto (prostokąt). Polać lekko roztopionym masłem, posypać cukrem pudrem oraz bakaliami. Jeśli ananasy są zbyt duże to przekroić na pół. Całość zrolować (jak roladę) i pokroić na 2-centymetrowe paski. Bułeczki układać w odstępach, na wyłożoną pergaminem blachę. Posmarować roztrzepanym białkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec przez 25 min. w temperaturze 160 stopni C. Z porcji wychodzi ok. 20 bułeczek.

Danie jest również dobre dla osób, które mają alergię na nikiel - żaden z produktów go nie zawiera i jest tworzony specjalnie dla osób chorych :).

Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Chrupiący kurczak z ziemniaczkami

Prosty sposób na pożywny obiad dla całej rodziny!

Kolorowe ciasteczka z przepisu Doroty! 

Pyszne i kolorowe kruche ciasteczka są łatwe w przygotowaniu oraz niezwykle ozdobne!

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (44)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-02 17:23:00

Czy jeżeli zwinę ciasto w roladę, to przy krojeniu mi się zanadto nie spłaszczy lub nie zgniecie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-15 13:03:30

zamierzam jutro przetestować, i już nie moge się doczekać!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-21 17:28:14

robiłam wczoraj i wyszły BOSKIE! ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-21 12:58:55

paluchy lizać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-21 12:57:34

pychotka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-11 23:14:29

świetny przepis! jutro przetestuję:) dzięki!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-11 21:42:07

aż się głodna zrobiłam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-11 19:43:53

pysznie wygląda... cud!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-11 13:34:30

Aż chce się jeść ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-11 12:40:31

Do komentarza niżej: A podałaś dane? Przecież z kosmosu ci ich nie wezmą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz