Wasza Kuchnia: Sałatka z makaronem ryżowym

22 Listopada 2009

Sandra zdradziła nam swój przepis na pyszną sałatkę z makaronem ryżowym. Czy przetestujesz jej recepturę?

Wasza Kuchnia: Sałatka z makaronem ryżowym

„Drogie Papilotki! :)

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z makaronem ryżowym. Sałatka świetnie sprawdza się  na imprezach, a jej przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne :).

Jeśli więc spodziewasz się w najbliższym czasie gości, nie ma na co czekać i do roboty! :)

Składniki (na dużą miskę, dla ponad 10 osób):

- piersi z kurczaka (3 spore pojedyncze, ok. 1 kg);

- opakowanie 500 g makaronu ryżowego (dostępny na pewno w Almie, Piotrze i Pawle itd.);

- ser żółty bez dziurek, ok. 40 dag;

- pestki słonecznika,  ok. 200-250 g;

- mały kubeczek jogurtu naturalnego;

- majonez;

- przyprawa gyros;

- sól, pieprz, oliwa/olej.

Przygotowanie:

Słonecznik podprażamy na złocisty kolor (na suchej patelni!).

Gotujemy makaron.

Kurczaka kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros. Następnie smażymy na oliwie/oleju.

Pozostawiamy wszystko do ostygnięcia, w tym czasie kroimy ser w małą kosteczkę.

Sos: 3 łyżki majonezu + mały jogurt, odrobina pieprzu.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wkładamy do lodówki do schłodzenia i… gotowe! :).

Smacznego!

Pozdrawiam, Sandra :)”

Jeśli i ty, tak jak Sandra, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i książkę pełną przepisów! 

W skład nagrody wchodzą:

* książka kucharska autorstwa Pascala Brodnickiego,

* przyprawy: Przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma, Przyprawa do gyrosa, Przyprawa kuchni włoskiej, Przyprawa kuchni meksykańskiej, Przyprawa kuchni wloskiej oraz zestaw Kamis Spécialité Mix.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Zupa dyniowa z kluseczkami

Wasza Kuchnia: Makaron we włoskim stylu

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (58)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 16:30:35

pyszna sałatka...polecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-14 16:27:56

nie dobra .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-09 19:16:54

moja ciocia taką robi. ale nie dodaje sera, tylko kawałki ananasa. bardzo dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 17:53:23

Zrobiłam i uważam, że ser psuje sałatke. Zamiast sera polecam ogórki konserwowe. O niebo lepsza! a słonecznika sama nie prażyłam tylko kupiłam gotowy. :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-02 17:06:28

Tutaj wpisz treść komentarza...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-27 12:14:39

a nie wydaje się Wam, że makaron ryżowy to jest właśnie makaron w długich wstęgach taki biały i z ryżu zrobiony? ten na zdjęciach to jest zwykły makaron tylko w kształcie ziarenek ryżu a to duża różnica.Ja tego ze zdjęć tez często dodaję do sałatek, bo ten prawdziwy ryżowy to bardziej do chińszczyzny pasuje

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-31 17:25:29

są dwa rodzaje, jeden to nitki, które Ty opisujesz, drugi wygląda jak na zdjęciu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-25 20:49:22

zrobilam podobna, makaron, kurczak, ananas, kukurydza, slonecznik i brokuly... mmm pyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-23 23:19:08

Pięknie wygląda i o tej porze to najchętniej prosto ze zdjęcia bym wyjęła, bo przygotowania chyba czasochłonne są.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-23 21:44:14

a macie jakies propozycje zeby to bylo takie bardziej hmm z pieprzykiem, no wiecie na ostro, moze curry lub imbir? nie znam sie ale lubie pikante

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-23 21:00:52

Zrobiłam. Każdy w domu był zachwycony, naprawdę dobre:) Polecam i smacznego :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz