Przesyłam przepis "Rafaello inaczej". Jest on bardzo prosty w wykonaniu i oczywiście nie wymaga pieczenia. Rafaello jest przepyszne i zachęcam do jego wykonania. "Rafaello inaczej" SKŁADNIKI: 1 duża oraz mała paczka herbatników , 1,5l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej , 1 szklanka cukru , 1 kostka masła, 20 dag kokosu.
PRZYGOTOWANIE: 1. 1l mleka wlewamy do garnka, dosypujemy szklankę cukru i zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki (ja mieszamy w shakerze). Kiedy mleko w garnku się zagotuje, dolewamy wymieszane mleko z obiema mąkami. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę odstawiamy do przestudzenia. 2. Masło siekamy i wrzucamy do miski. Schłodzoną masę dodajemy po trochę do masła i miksujemy. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Na końcu wsypujemy kokos i dokładnie mieszamy. 3. Na blasze układamy herbatniki, smarujemy masą kokosową (dajemy ok.3/4 masy), znów układamy herbatniki i smarujemy resztą masy. Posypujemy wierzch kokosem i gotowe! Odstawiamy na 2-3 godziny, by herbatniki zmiękły.
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Agnieszka
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.
Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Placek po cygańsku
Wasza Kuchnia: Romantyczne muf finki