WASZA KUCHNIA: Pyszne ciasto z borówką amerykańską

07 Sierpnia 2011

Karolina zdradza swój ulubiony przepis na letni deser!

borówka amerykańska

To pyszne ciasto jest proste w wykonaniu, można zrobić je w kilka chwil. W zależności od pory roku można dodawać inne ulubione owoce. Smacznego :)

Składniki: 0,5 kg borówek amerykańskich, 5 jajek, 2 szklanki mąki, cukier waniliowy, szklanka cukru, pół szklanki oleju, 4-5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bułka tarta i masło do wysmarowania formy, cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1.Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy olej i mleko.

2.Wszystko dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

3. Przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (o średnicy 26 cm).

4. Borówki myjemy, osuszamy, układamy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 60 min. Lekko ostudzony placek oprószamy cukrem pudrem.

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (36)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-28 08:40:13

Co do tej pani co twierdzi że nie farbują to robiłem podobne ciasto z borówkami i też pofarbowało i lepiej ty się nie wypowiadaj i schowaj bo tylko opinie wystawiasz bo mamusia ciast nie pozwala piec. -.-

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-11 23:11:17

to nie to ciasto, borówki amerykańskie są zielone w środku tym samym nie farbuja na fioletowo :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-12 14:49:22

heh, to nieprawda, zrób ciasto, to się przekonasz!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-12 21:00:40

to chyba nie widziałas na oczy borówek amerykańskich, wiec jesli nie wiesz to sie nie wypowiadaj.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-10 08:27:24

Ludzie skąd w was tyle jadu? Zwykłe ciasto, na szybko, na podwieczorek, a wy sie czepiacie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-09 14:40:07

wczoraj robiłam i wyszedł przepysznie. Więcej takich przepisów ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 12:43:31

ile tego cukru waniliowego bo nie podałaś ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 16:14:13

całe opakowanie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-10 11:47:59

Opakowania są różne. Myślę, że należałoby tu dać porcję cukru (najlepiej waniliowego, chociaż wiadomo, że trudno jest taki kupić) na 0,5kg mąki. Większa ilość stłumi smak i zapach borówek :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 18:58:33

Niesmacznie wyglada

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 14:59:09

przepis jak na popularne babeczki, ale fotka spoko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 14:27:52

Uwielbiam takie proste ciasta z owocami. Fajny przepis :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 13:09:25

zgadzam się ;) próbuje dzisiaj zrobić, zobaczymy jak wyjdzie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 14:19:19

Zjadłabym chętnie :) a przepis zachowuje w kompie na przyszłość ;p :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 13:17:12

nie ma czegoś takiego jak CUKIER WANILIOWY!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 14:57:57

tak, wiemy to już było

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-07 18:50:31

jest cukier waniliowy... ludzie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-21 17:44:53

boze poprawnie to jest "wanilinowy" ale prawie wszyscy mowia "waniliowy" i kazdy kuma wiec w czym problem...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz