Wasza Kuchnia: Puszyste gofry z budyniem i owocami (SWEET!)

15 Stycznia 2012

Ola zdradza swój przepis na pyszny niedzielny deser. Wygląda naprawdę smacznie!

gofry

Składniki: 160 g mąki, 2 jajka, 270 ml mleka, 1,5 łyżki cukru, 50 g stopionego masła, szczypta soli

Ciasto:

1. Do mąki dodajemy  cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz połowę mleka.

2. Składniki mieszamy mikserem, dolewając resztę mleka.

3. Całość odstawiamy na chwilę, włączamy gofrownicę (musi być mocno rozgrzana!) i ubijamy z białek pianę, na sztywno, dodając szczyptę soli.

4. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pieczemy około 5 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. 

5. Gofry do wystygnięcia ustawiamy w pionie, żeby były chrupkie, a nie miękkie.

Masa budyniowa:

Około 1/4 kostki masła gotujemy w mleku (średnio o połowę mniej mleka niż na przepisie z budyniu), w małej ilości mleka rozpuszczamy 1 budyń śmietankowy i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Masa powinna zrobić się jednolita, gęsta i kleista.

Nakładamy budyń na gofry, a następnie go rozsmarowujemy i dowolnie układamy sezonowe owoce. Latem koniecznie truskawki, dla koloru można dodać kiwi czy zielone albo fioletowe winogrono. Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (26)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-02 15:56:49

Wspaniałe gofry

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-16 15:12:16

Wyglądaja przepysznie. Takie kolorowe w srodku zimy chcialo by sie zjesc ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 22:24:48

wyglądają mega apetycznie! na pewno kiedyś zrobię. zapisuję stronę do zakładek. :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 19:45:34

white-tablecloth. blogspot. com/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 18:33:58

wolę z bitą śmietaną

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 15:59:41

zwykle gofry i tyle

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 14:50:19

do tego ciasta to ile masła dać?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 16:01:29

czytac nie umiesz?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 13:13:26

mmm..pychotka tez się odchudzam ;/ jesli skoncze to napewno sobie zrobie takie gofry ;* a z jakiej mąki robicie ciasto ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 16:53:46

raczej z pszennej!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 18:46:05

ziemniaczanej...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 18:59:11

kukurydzianej xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 13:06:09

mniam ale świetnie wygląda :)) super pomysł!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-15 12:44:58

a ja sie odchudzam...boże ;(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz