Cześć:) Mam na imię Aga, jestem studentką. Poza życiem studenckim lubię wejść do kuchni i eksperymentować. Kocham słodycze, dlatego chciałabym Wam przedstawić przepis na coś słodkiego, wytwornego, idealnego na każdą okazję.
PRZEPIS NA WYTWORNE BABECZKI (ok. 70-80 szt.)
Składniki:
Gotowe babeczki kruche: 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 budyń czekoladowy bez cukru, konfitura wiśniowa, wiśnie drążone, mleko ( 4 szkl. czyli ok. 1 litr ), masło ( 200 g), margaryna (200 g), cukier
Polewa: 4 łyżki kakao, 4 łyżki masła, 2 łyżki wody, cukier wg uznania ( ok. 2-3 łyżek).
Przygotowanie:
Etap I:
Krem budyniowy: Gotujemy 2 budynie waniliowe bez cukru wg przepisu dodając 3 szklanki mleka (0.75l) i 3/4 szklanki cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu budyniu miksujemy 125g masła i 125g margaryny na jednolitą, aksamitną masę i powoli dodajemy budyń. Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy.
Krem czekoladowy: Gotujemy budyń czekoladowy bez cukru wg przepisu dodając 1 szklankę mleka (0.25l) i ok.1/4 szklanki cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu budyniu miksujemy 70g masła i 60g margaryny na jednolitą, aksamitną masę i powoli dodajemy budyń. Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy.
Etap II:
Mając przygotowane kremy i konfiturę zaczynamy stroić babeczki wg uznania. Ja wykonuję to w kolejności: konfitura, krem budyniowy, wiśnie, krem czekoladowy, polewa, inne dodatki.
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Wasza Kuchnia: Pyszne racuchy z jabłkiem na podwieczorek
Racuchy świetnie smakują w połączeniu z cukrem albo śmietaną. Przekonaj się sama!
Wasz Kuchnia: Ciasto maślankowe z truskawkami
Doskonały przepis na niedzielny deser. Smacznego!