Wasza Kuchnia: Przepis na smakowitego kurczaka w ryżu - idealny obiad "na szybko"!

13 Marca 2011

Gdzie siostry dwie, tam jest... co jeść! Wypróbuj przepis Ani i Agnieszki, a przekonasz się jak wielką frajdą może sprawić wspólne gotowanie!

ryż z kurczakiem

Cześć! Mam na imię Ania i wraz z moją siostrą, Agnieszką, z którą bardzo lubię wspólnie gotować, chciałabym zaproponować Wam przepis na znakomitego kurczaka w ryżu.

Składniki: 3-4 udka z kurczaka (najlepiej nie za duże), 3 woreczki ryżu, 1 duża cebula, 2 średnie czerwone papryki, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 3/4 szkl. rosołu drobiowego z kostki, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, liść laurowy, olej, sól, pieprz

Udka nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawiamy na co najmniej godzinę (żeby udka miały intensywniejszy smak, można natrzeć je nawet dzień wcześniej i pozostawić w lodówce).

Ryż w woreczkach wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 min, następnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z obu stron na złoto.

Podsmażone udka zdejmujemy, a na pozostałym na patelni oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i pokrojone w kostkę papryki. Rosół mieszamy z sosem sojowym, dodajemy liść laurowy i zagotowujemy.

Podgotowany ryż, groszek, udka i warzywa z patelni wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy przygotowanym rosołem. Naczynie nakrywamy pokrywką i zapiekamy w 180-190 st. przez 40-50 min (żeby były miękkie udka).

Uwaga: Aby danie ładniej wyglądało, można zamiast jednej czerwonej papryki dodać trochę żółtej i zielonej.

Życzmy  smacznego! :)

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (46)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-29 17:44:24

a czy mozna dac cos innego zamiast sosu sojowego ?? Dominika Z sycylii przepis wydaje sie naprawde smaczny a moj maz nie lubi soji

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-31 22:10:59

warto pomyśleć o podaniu na czymś odpowiednim, bardzo ładne zestawy można znaleźć w internetowym sklepie stylowa zastawa- z czystym sumieniem polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-23 18:35:25

zrobilam dokladnie wg przepisu. chujowe. nie obrazcie sie dziewczyny ale chinszczyzna to mi sie kojarzy z jakims zdecydowanym smakiem a tu jakby nie ten sos sojowy to by sie tego przelknac nie dalo. jedno sie sprawdza: faktycznie szybko mozna to przygotowac.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-14 15:00:00

Hmmm...spróbuje coś takiego zrobić :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-14 06:03:02

Spoko przepis, ale na pewno nie na szybko. Nie chciałoby mi się bawić z mieszaniem rosołu i sosu i jeszcze gotowaniem tego, nie mówiąc o reszcie rzeczy,

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 23:51:01

z tym kodem 2ab99df3 otrzymasz 5% rabatu na torebki MIZENSA !! nie zwlekaj!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 22:37:35

nie musi być ciekawie, wystarczy żeby smakowało :) a chyba też o to tu chodzi żeby każdy potrafił zrobić takie danie wiec poziom trudności wykonania nie musi być koniecznie zaawansowany

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 22:47:01

watpie, ze to smakuje

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-14 18:19:11

smakuje!! tylko ja niczego nie podsmazam tylko zakrtwam folia żeby sie nie przypiekło zabardzo mozna dodac pomysł na kurczaka i mniam pychotka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-14 19:11:09

"pomysl na kurczaka" hahaha teraz juz wiadomo jaki masz gust i jakie umiejetnosci kucharskie :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 15:52:20

Jadłem i pyszne, polecam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 14:52:50

czemu krytyczne komentarze zostaja zawsze kasowane? autorki nie maja jak widac samokrytyki w sobie :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 12:50:02

Nie wiem czy to ta sama Agnieszka ale pewnie tak ;p Jednak tu trzeba przyznać, że ten przepis jest całkiem całkiem. Być może dlatego, że to jej siostra robiła =P Joke. Przepis jest dobry i napewno dobrze smakuje. Tyle ode mnie i nikt mi teraz nie wyskoczy, że tylko potrafię krytykować. A co jeszcze do tytułu to dał sobie go Papilot. U nich w tekście nie pisze, że to szybkie danie. Poza tym w tytule jest napisane "na szybko" - a to jakiś niedorobiony sarkazm czy nie wiem co. Może przepis za dobry to trzeba było sprowokować w tytule ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 13:11:25

nie przesadzasz? przepis wcale nie az taki dobry, zwykly ryz z kurczakiem i do tego zalany rosolem...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 13:33:10

Nie nie przesadzam, lepsze niż w kółko jakieś jedne i te same ciasteczka. Zawsze jest to przepis ambitniejszy a to że jest prosty albo inaczej że prosty się wydaje to nie znaczy że jest do bani. Czasem robię podobne rzeczy i są bardzo dobre więc mam przynajmniej jakąś podstawę żeby tak twierdzić. Poza tym na mojej skali ocen dobry nie jest na samym szczycie... chyba że u Ciebie? Nad są: bardzo dobry, świetny i rewelacyjny. Jak widzisz tego stopnia to nie osiągnęło ale jakby nie było przepis jest co najmniej dobry.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 13:44:18

a ja napisalam, ze dobry jest u mnie na samym szczycie? NIE! wiec nie pisz glupot zeby tylko napisac... poza tym przepis na takim samaym poziomie jak te wszystkie ciasteczka co tu byly. prosty i bez rewelacji. do tego dziwnie przyprawiony. jezeli ty uwazasz, ze jest dobry to chyba nic w zyciu dobrego nie jadlas, bo kazdy kto sie zna na kuchni zaliczylby ten przepisz do jednych z gorszych i niewyrafinowanych :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 14:19:02

Tak, tak pogadaj sobie :) Śmieszą mnie takie drobne cwaniaczki :) ja wiem o czym piszę Ty chyba nie ale tak jest śmieszniej :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-13 14:50:04

Zgadzam sie, ze przepis beznadziejny i bez rewelacji. Trzeba miec faktycznie male pojecie o gotowaniu zeby twierdzic, ze to jest dobry przepis. No ale kazdy ma inne wymagania co do jedzenia :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz