Wasza Kuchnia: Przepis na kruszonkę z owocami

06 Lutego 2011

Marta lubi spędzać wolny czas w kuchni, a jej smakołyki chętnie pałaszują przyjaciele i znajomi.

Wasza Kuchnia: Przepis na kruszonkę z owocami

Składniki na ciasto: 0,5 kg, 0,6  kg mąki, 0,5 kostki drożdży (50g), jajko, 6 łyżek stołowych cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka(200ml), 2-3 łyżki wody, 50-75g masła roztopionego

Dodatkowo: Dowolne owoce (ja użyłam jabłek i brzoskwiń - 5 średniej wielkości jabłek i puszkę brzoskwiń już odsączonych i pokrojonych)

Jeśli ciasto ma mieć kruszonkę to przygotujcie też: 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny (płynnej), 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Kruszonkę przesypać równomiernie na owoce.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące) mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i wymieszać, potem  dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ja kładę na wierzch ściereczkę lub ręczniczek i wstawiam na 45-60 min. do nagrzanego, lecz wyłączonego już piekarnika do 100 stopni).

Po tym czasie ponownie zagnieść, następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć dowolne owoce (ja obrałam 5 średnich jabłek i potarłam na tarce o grubych oczkach). Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 35-40 min. w 180 stopniach C. Na wierzch najlepiej położyć papier do pieczenia, aby jabłka za bardzo się nie spaliły:)

Smacznego!

Strony

Komentarze (17)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-07 00:14:29

niestety...nie mam piekarnika

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 16:49:15

No zrobiłam i jest naprawdę pyszne:) Mąki dałam 600g.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 20:52:01

jak ktoś nie zna się na pieczeniu to każda inf jest dla niego nieistotna ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 21:10:07

bo ty wiesz czy ja sie na pieczeniu znam czy nie :) WOW!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 08:38:58

a ja dzisiaj zrobię to ciacho, bo wygląda apetycznie i ma mniej kalorii niż sernik:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 08:27:18

Prosty przepis, wypróbuję jeszcze dzisiaj i dam znać jak smakuje, ps: wygląda na mało kaloryczne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 08:26:05

ale prosty przepis, wypróbuję bo wygląda na dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 00:41:38

zadna rewelacja

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 00:26:16

nuuuda jak zawsze...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 16:53:04

Daj lSWÓJ lepszy przepis jak posiadasz, cwaniaku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-06 16:53:11

Daj SWÓJ lepszy przepis jak posiadasz, cwaniaku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz