Wasza Kuchnia: Przepis na kruszonkę z owocami

Marta lubi spędzać wolny czas w kuchni, a jej smakołyki chętnie pałaszują przyjaciele i znajomi.
Wasza Kuchnia: Przepis na kruszonkę z owocami
06.02.2011

Składniki na ciasto: 0,5 kg, 0,6  kg mąki, 0,5 kostki drożdży (50g), jajko, 6 łyżek stołowych cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka(200ml), 2-3 łyżki wody, 50-75g masła roztopionego

Dodatkowo: Dowolne owoce (ja użyłam jabłek i brzoskwiń - 5 średniej wielkości jabłek i puszkę brzoskwiń już odsączonych i pokrojonych)

Jeśli ciasto ma mieć kruszonkę to przygotujcie też: 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny (płynnej), 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Kruszonkę przesypać równomiernie na owoce.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące) mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i wymieszać, potem  dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ja kładę na wierzch ściereczkę lub ręczniczek i wstawiam na 45-60 min. do nagrzanego, lecz wyłączonego już piekarnika do 100 stopni).

Po tym czasie ponownie zagnieść, następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć dowolne owoce (ja obrałam 5 średnich jabłek i potarłam na tarce o grubych oczkach). Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 35-40 min. w 180 stopniach C. Na wierzch najlepiej położyć papier do pieczenia, aby jabłka za bardzo się nie spaliły:)

Smacznego!

przepis na ciasto

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę

Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Proteinowe bułeczki w dietetycznym wydaniu

Ania proponuje zdrową, proteinową przekąskę w wersji light.

Wasza Kuchnia: Sałatka  zkurczakiem z przepisu Agnieszki

Czym poczęstować niezapowiedzianych gości? Najlepiej pyszną i szybką w przygotowaniu sałatką Agi!

Polecane wideo

Komentarze (11)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 07.02.2011 00:14
niestety...nie mam piekarnika
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2011 16:49
No zrobiłam i jest naprawdę pyszne:) Mąki dałam 600g.
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2011 08:38
a ja dzisiaj zrobię to ciacho, bo wygląda apetycznie i ma mniej kalorii niż sernik:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2011 08:27
Prosty przepis, wypróbuję jeszcze dzisiaj i dam znać jak smakuje, ps: wygląda na mało kaloryczne
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2011 08:26
ale prosty przepis, wypróbuję bo wygląda na dobre
odpowiedz

Polecane dla Ciebie