Witam. Pragnę przedstawić Wam przepis na jabłecznik, który różni się od tradycyjnego przepisu. Jest to naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Składniki na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek, 3/4 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 2 galaretki cytrynowe
Składniki na górną warstwę: 0.5 l śmietanki kremówki, śnieżka, 2 łyżki cappuccino, galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
1. Upiec biszkopt: żółtka oddzielić do białek, białka ubić na sztywno dodając pod koniec 6 łyżek cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i leciutko wymieszać z białkami. Blachę nasmarować i wysypać mąką, równo wyłożyć ciasto, piec 30 minut w temperaturze 160- 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
2. Gdy biszkopt będzie się piekł, przygotować jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w cienkie półplasterki. Wyłożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i smażyć po przykryciem około 15 min. Potem zdjąć przykrywkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i odparować jabłka. Następnie wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać, odstawić do niewystygnięcia. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą zimne, wyłożyć je na biszkopt.
3. Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śnieżką. Dodać 2 łyżki cappuccino. Ciągle mieszając, wlewać tężejącą, przestudzoną galaretkę. Wyłożyć na chłodne jabłka. Widelcem można porobić na wierzchu paseczki i posypać odrobiną cappuccino. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Wasza Kuchnia: Owsiane ciasteczka z przepisu Agnieszki
Idealny deser dla wszystkich dziewczyn, które lubią przekąsić coś słodkiego, a przy tym dbają o linię.
Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny
Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!