Wasza Kuchnia: Przepis na ciasto jabłkowe

02 Stycznia 2011

Agnieszka lubi eksperymenty w kuchni, dlatego postanowiła podzielić się swoim przepisem na pyszny jabłecznik.

Wasza Kuchnia: Przepis na ciasto jabłkowe

Witam. Pragnę przedstawić Wam przepis na jabłecznik, który różni się od tradycyjnego przepisu. Jest to naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Składniki na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek, 3/4 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 2 galaretki cytrynowe

Składniki na górną warstwę: 0.5 l śmietanki kremówki, śnieżka, 2 łyżki cappuccino, galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt: żółtka oddzielić do białek, białka ubić na sztywno dodając pod koniec 6 łyżek cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i leciutko wymieszać z białkami. Blachę nasmarować i wysypać mąką, równo wyłożyć ciasto, piec 30 minut w temperaturze 160- 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.

2. Gdy biszkopt będzie się piekł, przygotować jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w cienkie półplasterki. Wyłożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i smażyć po przykryciem około 15 min. Potem zdjąć przykrywkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i odparować jabłka. Następnie wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać, odstawić do niewystygnięcia. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą zimne, wyłożyć je na biszkopt.

3. Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śnieżką. Dodać 2 łyżki cappuccino. Ciągle mieszając, wlewać tężejącą, przestudzoną galaretkę. Wyłożyć na chłodne jabłka. Widelcem można porobić na wierzchu paseczki i posypać odrobiną cappuccino. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

KAsia
(Ocena: 5)
2014-09-05 18:48:32

re: Wasza Kuchnia: Przepis na ciasto jabłkowe

Bardzo fajne ciasto, przepis super,zrobiłam pierwszy raz i wyszło ! :-) Proporcje dobrane wspaniale,a smak...-bajka! :-) pozdrawiam autora/rkę przepisu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-27 08:33:40

Śnieżka to bita śmietana w proszku, która dodatkowo usztywni kremówkę. Jadłam w nieco innej wersji - żelatyna zamiast galaretek i jabłka gotowane w soku jabłkowej. Ale podejrzewam, że ta jest równie pyszna.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-06 14:51:06

co to jest sniezka?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-11 12:57:50

Robiłam pychotka:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-13 09:54:51

Zaraz będę zajadać :) wczoraj zrobiłam :)Wygląda apetycznie (zamiast cytrynowej wybrałam galaretkę agrestową)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-13 09:56:47

mniammmmmmmmmm :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-10 16:55:41

a tą śnieżke najpierw zrobic czy wspyać ??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-10 17:26:14

śnieżke wsypujemy od razu do kremówki i ubijamy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-10 16:10:51

Galaretki wsypać czyli nie bez rozpuszczania w ciepłej wodzie??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-10 17:24:57

galaretki bez rozpuszczania wrzucamy do jabłek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-04 18:00:44

a ja nie znałam tego przepisu i chętnie go wypróbuje :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-03 17:27:55

nie wiem czy moj monitor taki brudny czy ten talerz...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-02 19:49:44

śliczny talerzyk, gdzie kupiony?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-10 17:26:39

real :>

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz