Wasza Kuchnia: Poświąteczne pierniczki z porzeczkowym nadzieniem (Pychota!)

08 Stycznia 2012

Słodki przepis na piękny deser. Dzisiaj swoją recepturę zdradza Julia. Ty też weź udział w konkursie!

pierniczki

Witajcie!! Mam na imię Julia, studiuję turystykę i rekreację na 3 roku.  Interesuję się modą, forografią i gotowaniem. Czasami nawet pół dnia spędzam w kuchni. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione pierniczki z nadzieniem porzeczkowym.

Składniki: 3 szklanki mąki, 3 łyżki gorącego rozpuszczonego miodu (ja dodałam akacjowy), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20g mieszanki przyprawy do piernika, 4 kropelki olejku waniliowego, 1,5 łyżki margaryny, 1  jajko, 3/4 szklanki cukru, 1  żółtko, ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka, ok. 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego, 1 białko, 3/4 szklanki cukru pudru, kolorowa posypka, pisaki do pierniczków, kolorowe perełki

Sposób przygotowania: Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać gorący miód i wymieszać. Gdy ciasto trochę wystygnie, dodać cukier, margarynę, olejek waniliowy, jajko, żółtko i przyprawy do piernika. Na końcu dolać ciepłe mleko. Wszystkie składniki wyrobić na stolnicy (gdy ciasto jest za twarde i nie chce się wyrobić należy dodać trochę więcej mleka) i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Ciasto podzielić na dwie części. Na jednej części ciasta lekko odcisnąć foremki, aby były zarysowane kontury, ale nie wykrojone. Na środek nałożyć łyżeczką dżem i przykryć drugą połową ciasta. Wykroić pierniczki w miejscu, gdzie znajduje się nadzienie. Wykrojone ciasteczka ułożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Piekarnik rozgrzać do 173 stopni, pierniczki piec przez 15/20 minut aż będą brązowe. W międzyczasie przygotować lukier: białka ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Pierniczki lukrować po ostygnięciu, a następnie ozdobić ;)

Smacznego!!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (17)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-16 20:19:34

@[007:0]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 20:26:01

"Turystykę i rekreację" pisze się małą literą, bo to nie jest nazwa własna. Powinnaś to wiedzieć, jeśli studiujesz na 3 roku:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-14 22:19:16

Akurat moja droga też studiuję Turystykę i Rekreację i piszę się to z WIELKIEJ litery. Doucz się, a potem komentuj.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 18:45:00

sa gusta i gusciki jak widzicie, mnie tam sie podoba:P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 16:06:46

urodą nie grzeszą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 12:45:33

za czesto Ci to mówili i masz traumę? Pierniczki sa przepyszne ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 15:43:31

ladne zdjecie!:))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 13:07:56

okropne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 12:44:39

Nie muszą byc idealnie udekorowane bo i tak wszystko się wymiesza w brzuchu :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 12:27:18

swieze-jezyny. blog. onet. pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 11:43:00

boskie. lece zaraz po składniki i będzie pyszny deser po obiadku. do tego piękne zdjęcie. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 10:52:52

ładne zdjęcie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz