Wasza Kuchnia: Mistrzowskie ciasteczka czekoladowe

20 Lutego 2011

Małe ciasteczka są idealną przekąską, którą można zabrać ze sobą zarówno do szkoły, jak i pracy.

Wasza Kuchnia: Mistrzowskie ciasteczka czekoladowe

Witam, chciałabym się podzielić przepisem na cudownie czekoladowe i bardzo kruche ciastka. Długo szukałam idealnego przepisu - bez powodzenia! Do czasu, gdy kilkanaście miesięcy temu natknęłam się na ten oto. Po paru udoskonaleniach uzyskałam idealną recepturę na mistrzowski smak. Mam nadzieję, że wy również w nich zasmakujecie!

Ela

Czas przygotowania: 25min (15 min na pieczenie ciastek)

Składniki: (na jedną porcję czyli ok. 1,5 blachy w zależności od wielkości ciastek)

-200g mąki - ja odmierzam ją w specjalnym naczyniu do przesiewania mąki, trzeba uważać z jej dodawaniem, gdyż za duża ilość zepsuje smak ciastek, na początku lepiej dać mniej i dosypywać do uzyskania odpowiedniej konsystencji

-2,5 płaskie łyżki kakao

-4 łyżki cukru (ci, którzy walą słodsze ciastka mogą dodać więcej, bo ciastka nie są za słodkie)

-1 żółtko- masło (opakowanie 200g)

- cukier wanilinowy dla smaku, ale na jego miejsca można dodać inne smaki cukru, aromaty, przyprawy lub bakalie

Przygotowanie:

1) Masło (może być z lodówki, nie musi być ciepłe) ucieramy z cukrem dokładnie, aby cukier się rozpuścił (cukier i/lub cukry smakowe)

2) Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.

3) Dodajemy kakao i przesianą mąkę partiami. Nie martwcie się, że na początku po dodaniu mąki masa się zbryli, po paru sekundach miksowania zrobi się gładka.

4) Masa powinna być delikatna, tak aby dała się uformować w kulkę. Będzie się kleić do rąk lecz płaty masy nie mogą zostawać na rękach.

5) Na tym etapie można dorzucić bakalie.

6) Ponieważ masa się klei, formujemy ją za pomocą łyżeczki. Formujemy w kule, i rozpłaszczamy dłonią. Ja robię je na wielkość przeciętnych ciastek np. piegusków.

7) Wykładamy nimi blachę pokrytą papierem do pieczenia. Możemy je kłaść blisko siebie, bo ciastka nie rozleją się, jedynie zaokrąglą się na górze.

8) Pieczemy ok. 15 min w temp. 185stopni. Trzeba jednak ich pilnować bo łatwo się przypalają. Dlatego też lepiej kłaść je wyżej w piekarniku.

9) Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Ja najbardziej lubię je zwykłe, lecz w zależności od upodobań można je np. posypać cukrem pudrem. Chociaż same są o wiele ładniejsze :)

Strony

Komentarze (69)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-12 19:45:56

dlatego wam sie zklejają bo robicie niewiadomo jak wysokie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 09:06:34

Tutaj wpisz tekst . . .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-18 10:34:59

Oj, bardzo chętnie skosztuję takich ciasteczek;) Spróbuję je dziś zrobić, może się uda;) Do tego zielona herbata Dilmah Sencha i będzie super deser;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-07 11:02:37

rozlały się w piekarniku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-23 18:00:49

zrobiłam je i powiem szczerze bez szału poza tym rozlewają się w piekarniku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-22 23:48:29

są okropne. Zrobiłam je z myslą ze zaskoczę domowników ale wyszły takie kruche że przypominało mi to ziemię do kwiatków którą mogłam normalnie skruszyć. W smaku też szału nie ma. NIE POLECAM

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-21 16:30:18

Właśnie robię te ciastka ale pomimo tego, że autorka napisała, że nie skleją się i można ciasno układać, moje się posklejały :-(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-21 15:32:53

A mi dziewczyna zrobiła niespodziankę i przywitała mnie tymi ciastkami, dodała do nich rozpuszczona czekoladę i kokos, są genialne! :) Pozdrawiam - Wasz Wielki Fan.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-21 18:04:06

i oczywiscie napialases o tym na papilocie wszystko ze szczegolami :) poza tym skoro dodala czekolade i kokos to nie sa juz te ciastka GENIUSZU :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-22 18:42:52

Dodała kokos i czekoladę na górę ciasteczek a poza tym skomentowałem to tak dla śmiechu, nie sądziłem, że ktoś weźmie to poważnie faceci raczej nie wchodzą na tą stronę, a mi akurat dziewczyna pokazywała ten przepis i się przy niej wpisałem... Zresztą, po co ja się tłumaczę?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-22 20:24:34

No właśnie po co? Daruj nam swoje wywody pełne błędów, bo się ciężko czyta...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-23 00:52:48

Chlopie naucz się sprawnie operować słowami, bo kiepsko ci to idzie. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 15:53:02

dziewczyny, powiem wam, ze wredne jestescie! dajcie chlopakowi spokoj. zal serce sciska.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-21 05:49:27

słabe zdjęcia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-20 21:23:49

ja nie walę ciastek więc nie muszą być słodkie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz