Wasza Kuchnia: Miśka zdradza przepis na kruche babeczki z jagodami i bezą

04 Września 2011

Miśka uwielbia zaskakiwać swoja rodzinę pysznym deserem w niedzielne popołudnie!

babeczki

Chciałam zaprezentować mój ulubiony przepis na kruche babeczki z bezą i jagodami.

Składniki: 2 jajka, 1/2 kostki masła lub margaryny + odrobina tłuszczu do wysmarowania foremek, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru pudru, 3/4 szklanki cukru, jagody (lub inne owoce)

Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy kruche ciasto z żółtek, posiekanej margaryny, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru. Foremki smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Z ugniecionego ciasta odrywamy po kawałku i wykładamy je do foremek, dokładnie wygniatając. Ciasto mocno nakłuwamy widelcem (można też "obciążyć je" ziarnami fasoli), foremki układamy na blasze lub kratce i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, żeby się przyrumieniło.

Następnie szykujemy pianę: białka ubijamy na sztywną pianę i po trochu dosypujemy cukier. Wyciągamy tartaletki z piekarnika, wykładamy na ciasto owoce. Na owocach układamy czapę z piany z białek i cukru. Wkładamy foremki z powrotem do piekarnika na 40-50 minut. Żeby beza się nie przypaliła, możemy blachę położyć na najniższej półce. Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika. Możemy jeść je na ciepło łyżeczką, ale jeśli chcemy wyjąć je z foremek musimy poczekać, aż całkowicie ostygną - inaczej ciasto będzie się łamać. Są przepyszne też na drugi dzień.

Smacznego :)

Pozdrawiam, Miśka

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Strony

Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-23 20:23:04

a ja bym podała z sorbetem z Grycana. o owoce co raz trudniej a z jakimś truskawkowym może być bomba ;) powiem więcej podam! jutro mam gości ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-07 12:40:05

zrobiłam je. sa tak pyszne ze az nie wierze :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-05 15:09:00

Możesz upiec w tortownicy, w formie ciasta. Autorka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-05 14:55:09

Nie mam foremek ... w czym mam upierc ????????:P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-05 12:59:53

Tu autorka :) Z tego przepisu wychodzi 6 babeczek w foremkach na tartaletki o średnicy spodu ok. 7 cm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-05 11:20:12

Chciałam zapytać autorkę ile mniej więcej oraz jakiej wielkości babeczek wychodzi z ilości składników, które podała? :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-04 17:22:06

bardzo łatwy przepis, na dodatek do środka ciastek można dać dowolne owoce :) mniam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-04 14:54:09

wykorzystam ten przepis ;) mmmm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-04 12:51:17

Ach;D pochłonęłabym je;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-04 02:49:43

wyglądają tak smakowicie:):)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz