Wasza Kuchnia: Makaron ze szpinakowo-serowym pesto (Banalnie prosty!)

14 Sierpnia 2011

Karolina uwielbia włoską kuchnię, a dzisiaj dzieli się przepisem na pyszny, szpinakowo-serowy makaron!

pesto

Witam, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na łatwy, szybki i efektowny obiad lub kolację:)Danie zawiera wiele cennych dla zdrowia składników: czosnek pozytywnie wpływa na odporność, orzechy poprawiają koncentrację, a łosoś jest źródłem kwasów omega 3!

Składniki: 3 garście świeżego szpinaku, 1 garść mixu sałat (roszponka, rukola itp.), 1 garść orzechów włoskich, 3-4 łyżki parmezanu, 2 łyżki sera feta, 3 ząbki czosnku, kilka listków Bazyli, sól morska, pieprz kolorowy w ziarnach, 130 ml oliwy z oliwek, puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie, 250 g makaronu penne.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie wszystkie składniki (oprócztuńczyka) miksujemy blenderem (lub innym urządzeniem) aż do uzyskania w miarę jednolitej i gładkiej masy. Ugotowany i przelany zimną wodą makaron przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.

Podsmażamy, mieszając 4 minuty. Następnie dodajemy 2-3 łyżki szpinakowego pesto. Mieszamy tak aby masa oblepiła cały makaron, podsmażamy makaron z pesto 3 minuty. Przekładamy na talerze, dodajemy odcedzonego tuńczyka i ozdabiamy listkiem bazylii. Możemy też posypać odrobiną parmezanu.

Smacznego, Karolina;)

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (15)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 23:10:07

Tuńczyk zupełnie mi tu nie pasuje, szpinak i zmiksowana sałata? Nie nazwałabym tego pesto.. Nie, Nie Nie! Fejrlud UJ0003

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-29 11:54:39

Właśnie to zrobiłam ! Jest C U D O W N E !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-29 12:01:36

niestety musiałam wprowadzić pewne modyfikacje, bo nie miałam w domy orzechow ani parmezanu, a szpinak tylko mrożony ;) zamiast parmezanu można dać odrobinę sera żółtego i też jest super :D kolejne cudowne zastosowanie do moich kochanych składników: szpinaku, bazylii i tuńczyka ^^ Tylko że nigdy wcześniej ich nie łączyłam w jednej potrawie ;D Naprawde polecam !!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-15 23:42:54

autorka tylko dzieli się swoim przepisem. nie rozumiem czemu ktoś tu ma jakieś pretensje do niej. jeśli nie pasuje ci szpinak to po prostu go nie dodawaj. Na tym polega kuchnia, aby modyfikować różne przepisy. ja nigdy szpinaku nie jadłam, ale na zdjęciu wszystko wygląda świetnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 23:00:56

Dosyć często to robię ;D jest przepyszne :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 22:59:28

Dosyć często to robię :D jest przepyszne :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 16:20:03

Hej, tu autorka;) rzeczywiście popełniłam błąd w opisie;) Przepraszam:) ale w składnikach już jest wszystko ok:) a poza tym uwierzcie mi, że wygląd może ma dziwny, ale jest przepyszny:) warto spróbować;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 15:01:40

bazyli sie nie smazy bo gorzknieje!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 13:40:59

okropnie wyglada

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 13:09:36

Moze zrobie ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-14 12:47:32

To tuńczyk a nie łosoś i nie połączyłabym go ze szpinakiem, ale bez niego musi być naprawdę pyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz