„Witam,
Chciałam się podzielić moim przepisem na kuleczki serowe w sosie pomidorowym. Danie jest o tyle fajne, że składniki nie są drogie, a całość jest bardzo sycąca, co podczas studenckiego życia, jakie prowadzę bardzo się ceni. Choć przygotowanie zajmuje dużo czasu, to nieupieczone kulki świetnie przechowują się w zamrażalniku. Do pracy przy potrawie można zatrudnić dzieci, które znajdą w tym dużo zabawy lub zrobić sobie romantyczny wieczór w kuchni we dwoje. Danie zazwyczaj serwuję z ryżem (ale nadaje się też kasza). Potrzebne składniki:
Sos: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - duża, gęsta śmietana kremówka (12%) - curry - ostrą przyprawę do kurczaka / pieprz - bazylia (albo inna ziołowa przyprawa) Kuleczki: - cztery małe ziemniaki - twaróg (250 g) - pół cebuli - małe jajko (albo pół dużego) - curry + olej – do pieczenia +mąka, jajko, bułka tarta, panierka Przygotowanie: - Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie robimy sos. Na patelni podgrzewamy olej, z puszkowanych pomidorów odlewamy sok do osobnego naczynia, a pomidory wrzucamy na patelnie; podgrzewamy je, aż całkowicie się rozpadną. Dosypujemy ostrej przyprawy i lekko solimy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy odlany sok i trzy łyżki koncentratu pomidorowego, znów mieszamy. Na koniec dosypujemy dużo curry i szczyptę ziołowej przyprawy. Sos odstawiamy do wystygnięcia. - Z ugotowanych ziemniaków zwyczajowo odlewamy wodę, dodajemy twaróg, całość gnieciemy na puré. Trzemy na drobnym oczku tarki pół cebuli i również dodajemy. Wbijamy małe jajko, solimy i dodajemy dość dużo curry. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce (warto do niej dodać jakiejś ostrej przyprawy; jak wspominałam ja preferuję tę do kurczaka). Gotowe kulki wrzucamy na rozgrzany olej obracając dość często, by równomiernie się przypiekły (kulki piecze się bardzo krótko). Kuleczki podajemy z ryżem, całość polewamy sosem.
Życzę smacznego!
Rovan”
Autorkę dzisiejszego przepisu kulinarnego prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.
Jeśli i ty, tak jak Rovan, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami, prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Zupa dyniowa z kluseczkami
Wasza Kuchnia: Makaron we włoskim stylu