Wasza Kuchnia: Kuleczki serowe w sosie pomidorowym

Do przygotowania potrawy można zatrudnić dzieci, które znajdą w tym dużo zabawy lub urządzić romantyczny wieczór we dwoje… W kuchni i nie tylko!
Wasza Kuchnia: Kuleczki serowe w sosie pomidorowym
31.01.2010

„Witam,

 Chciałam się podzielić moim przepisem na kuleczki serowe w sosie pomidorowym. Danie jest o tyle fajne, że składniki nie są drogie, a całość jest bardzo sycąca, co podczas studenckiego życia, jakie prowadzę bardzo się ceni. Choć przygotowanie zajmuje dużo czasu, to nieupieczone kulki świetnie przechowują się w zamrażalniku. Do pracy przy potrawie można zatrudnić dzieci, które znajdą w tym dużo zabawy lub zrobić sobie romantyczny wieczór w kuchni we dwoje. Danie zazwyczaj serwuję z ryżem (ale nadaje się też kasza). Potrzebne składniki:

Sos:  - pomidory w puszce  - koncentrat pomidorowy  - duża, gęsta śmietana kremówka (12%)  - curry  - ostrą przyprawę do kurczaka / pieprz  - bazylia (albo inna ziołowa przyprawa)    Kuleczki:  - cztery małe ziemniaki  - twaróg (250 g)  - pół cebuli  - małe jajko (albo pół dużego)  - curry    + olej – do pieczenia  +mąka, jajko, bułka tarta, panierka    Przygotowanie:  - Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie robimy sos. Na patelni podgrzewamy olej, z puszkowanych pomidorów odlewamy sok do osobnego naczynia, a pomidory wrzucamy na patelnie; podgrzewamy je, aż całkowicie się rozpadną. Dosypujemy ostrej przyprawy i lekko solimy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy odlany sok i trzy łyżki koncentratu pomidorowego, znów mieszamy. Na koniec dosypujemy dużo curry i szczyptę ziołowej przyprawy. Sos odstawiamy do wystygnięcia.  - Z ugotowanych ziemniaków zwyczajowo odlewamy wodę, dodajemy twaróg, całość gnieciemy na puré. Trzemy na drobnym oczku tarki pół cebuli i również dodajemy. Wbijamy małe jajko, solimy i dodajemy dość dużo curry. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce (warto do niej dodać jakiejś ostrej przyprawy; jak wspominałam ja preferuję tę do kurczaka). Gotowe kulki wrzucamy na rozgrzany olej obracając dość często, by równomiernie się przypiekły (kulki piecze się bardzo krótko). Kuleczki podajemy z ryżem, całość polewamy sosem.

Życzę smacznego!

Rovan”    

Autorkę dzisiejszego przepisu kulinarnego prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.

Jeśli i ty, tak jak Rovan, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami, prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamiszestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Zupa dyniowa z kluseczkami

Wasza Kuchnia: Makaron we włoskim stylu

 

Polecane wideo

Komentarze (106)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 13.02.2012 15:11
Tutaj wpisz treść komentarza do Wasza Kuchnia: Kuleczki serowe w sosie pomidorowym...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2010 22:16
przeciez jest w przepisie ser-twaróg to tez ser przecież
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.04.2010 01:21
Kuleczki serowe " hahaha a w przepisie brak sera... super.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 25.04.2010 01:15
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu. - pojeb...ało was kur.wa?!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.03.2010 10:16
Te patelnie sa naaaaajlepsze!!!!!!!!! Sama mam w domu takie bo po smażeniu na innych doszłam do wniosku że jednak lepiej smakuje z własnie takiej jak jest na obrazku. A dostałam ja bardzo dawno od babci i do tej pory ja mam:) może nie wyglada ale za to jak smakuje:)))
odpowiedz

Polecane dla Ciebie