Wasza kuchnia: Knedle ze śliwkami według przepisu Agnieszki

22 Września 2009

Zdradź nam swój przepis i wygraj cenną nagrodę!

Wasza kuchnia: Knedle ze śliwkami według przepisu Agnieszki

Agnieszka korzysta z kulinarnych przepisów swojej mamy i chętnie serwuje powstałe na ich podstawie pyszności swojej rodzinie. Nam postanowiła zdradzić sekret knedli ze śliwkami

„Witam,

Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na knedle ze śliwkami, które robi moja mama. To bardzo szybka i łatwa potrawa, a przy tym bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Ma niewiele kalorii i można ją modyfikować, zmieniając rodzaj nadzienia na np. kawałki jabłek lub brzoskwiń. Można też zrobić knedle z truskawkami.

Agnieszka

Składniki:

7 dużych ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 szklanka mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

śliwki (dobrze, gdy są twarde - najlepsze będą węgierki)

Do polania knedli:

śmietanka (ew. jogurt) z cynamonem i cukrem waniliowym

tarta bułka podsmażona na masełku

Przygotowanie:

Ugotowane (jeszcze ciepłe) ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, jajko i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wyrabiać będziemy knedle. Ze śliwek nożem wykrajamy pestki, uważając, by jak najmniej poniszczyć owoce. Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy na dłoni. Na środku układamy śliwkę i zlepiamy ciasto, nadając mu kształt kulki. Jeżeli śliwki będą mocno kwaśne, można do środka wsypać odrobinę cukru. Do dużego garnka wlewamy wodę i solimy. Knedle wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 5 - 8 minut. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. W zależności od upodobań, knedle można polać tartą bułką usmażoną na maśle lub na słodko (jak lubi mój mężczyzna) - sosem zrobionym ze śmietanki, cukru waniliowego i cynamonu.

Smacznego!"

Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamiszestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz przepisy innych Papilotek:

Przepis na chińszczyznę

Przepis na zupę dyniową

 

Strony

Komentarze (61)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-26 23:38:38

Mi wyszło 8 dużych knedli przepyszne polecam przepis.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-24 23:49:57

uwielbiam knedle, tylko wole ten przepis bez uzycia ziemniaków (prostszy) i smaoko są lepsze i nie rozpadaja sie przy krojeniu tak jak te :P MMMM KNEDLE MMMM smaka mi zrobiliscie :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-24 07:01:51

mam w domu takie same talerze... ja mam dzbanek z takim motywem :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 21:05:17

Kurcze mi nie wyszły...ale ze mnie kucharka od siedmiu boleści.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 19:02:52

http://allegro.pl/item751682310_szary_sweter_sweterek_kardigan_bik_bok_s_nowy_bcm.html

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 17:10:52

wyszły wyśmienite

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 16:44:46

http://allegro.pl/item750517138_zestaw_ciuchow_ubran_rzeczy_bcm_rozmiar_36.html

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 14:52:40

w lidlu są takie mrożone i naprawde b.dobre ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 14:19:17

wg mnie to bardzo smakowicie wygladaja te knedle...i nawet skorzystam z tego przepisu:) pozdrawiam autorke :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-09-23 11:30:32

www.pajacyk.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz